,,Fiziologia” studentului din provincie

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

  • Pentru că stau în cămin de patru ani de zile;
  • Pentru că tind să cred că mai bine s-ar canoniza zacusca şi supa la plic;
  • Pentru că aştept în fiecare săptămână Sfântul Pachet;

Dacă eşti student din provincie, cunoşti fiecare experienţă întâmplată pe teritoriul căminului, eşti deja ,,călit”. Dacă nu, dar eşti boboc provincial în pitorescul Bucureşti, proaspăt rezident al unui cămin studenţesc din capitală, nu te aştepta ca în acest articol să găseşti un ghid care te va ajuta să îţi îmbunătăţeşti experienţa în acest mediu. E ca un inventar a ceea ce te aşteaptă. Sau e ceea ce te va caracteriza în mod sigur după nici şase luni de viaţă în cămin.

Eşti student din provincie dacă vezi în zacuscă, supă la plic sau orice e la conservă un adevărat festin. Devii expert în a pregăti cartofi prăjiţi. Vei învăţa să găteşti ca un adevărat Master Chef (sau nu), însă tot Sfântul Pachet te va salva. Întotdeauna şniţele. În orice pachet trimis de mama le vei găsi. Te vei satura de ele. Şi vor veni întodeauna însoţite de complimentele colegilor de cameră: ,,mama ta face nişte şniţele foarte bune”. În perioada Crăciunului, vor fi înlocuite cu tradiţionalele sarmale. Dar în fiecare duminică toate trenurile din România transportă şniţele.

Eşti student din provincie dacă faci colecţie de caserole şi borcane. Chiar şi cutiile de îngheţată se numesc tot caserole. La un moment dat se va ridica în camera de cămin un munte de caserole şi atunci ştii sigur că trebuie să le duci acasă. Se vor întoarce oricum la tine. Duminică, pline cu şniţele/sarmale.

Eşti student din provincie dacă încurci ieşirile de la staţia de metrou Piaţa Unirii. Întotdeauna crezi că ai ales ieşirea potrivită. Greşit! Te aşteaptă cel puţin trei semafoare pentru a ajunge la locul potrivit.

Eşti student din provincie dacă lucrurile pe care le auzi în fiecare conversaţie telefonică pe care o porţi cu mama sunt: ,,să te îmbraci bine, să mănânci, să te odihneşti”. Şi când te întorci acasă, mama te întreabă 1. dacă ai adus caserolele, 2. dacă a fost aglomerat trenul.

Eşti student din provincie dacă te maturizezi cu ceva vreme înaintea colegilor bucureșteni și faci asta nu pentru că ți-ai dori să fii diferit, ci pentru că nu ai de ales.

Dacă simți că în cămin fiecare etaj are propria mireasmă, înseamnă că meriți titlul de „Student provincial”.

La cămin înveţi că nimic nu e al tău, că totul e al tuturor. La cămin devii bucătar, croitor, instalator, electrician, sau comerciant, pentru că în cămin se tranzacţionează aproape orice. Socializezi şi legi prietenii frumoase.

Viaţa de cămin e genul  acela de experienţă pe care trebuie să o ai, pentru că te face mai sociabil. Nu eşti student dacă nu ai avut măcar o restanță şi dacă nu ai stat în cămin.

 

Sursa foto: Colecţie personală.

Taguri

Arhiva