Educaţia fizică a studentului: Alergatul după autobuz

Distribuie!

de Ciprian Radu

Presupun că am auzit cu toţii mesajele de educaţie civică de la radio şi TV cu „Pentru o viaţă sănătoasă, faceţi mişcare în fiecare zi”. Un gest destul de nobil din partea radiodifuzorilor şi televiziunilor să transmită asemenea mesaje. Şi, bănuiesc că şi CNA-ul şi IAA-ul (International Advertising Asociation) au avut ceva de-a face cu toate astea.

Însă, aşa cum se întâmplă în ziua de azi, programele TV şi radio ne oferă informaţii fără prea multă aplicabilitate în lumea reală. Cea în care tindem să trăim.

Spre exemplu, buletinele de ştiri se ambiţionează să ne anunţe că s-a produs nu-ştiu-ce accident pe un drum naţional. Ok, cu ce ar trebui să mă ajute asta pe mine?

Singura situaţie în care aş găsi o asemenea ştire interesantă şi utilă, ar fi fost dacă m-aş fi aflat într-o maşină. Exact în momentul acela. În drum spre locul accidentului. Ca să ştiu că drumul e blocat. Şi că ar fii indicat să aleg o rută ocolitoare.

La fel şi cu ştirile despre arestări. Nu cred că este o idee atât de bună să fie mediatizate momentele când sistemul judiciar din ţară îşi face treaba. Oamenii ar avea impresia că momentele acestea încep să se rărească.

Aş putea continua cu serialele, reality show-urile, buletinele meteo sau desenele animate – cele din urmă oglindind realitatea în modul cel mai credibil, în opinia mea.

Să revenim, atunci, la mesajul cu făcutul mişcării. Înţeleg că unor persoane ar trebui să li se amintească aşa ceva. Persoane precum pensionarii, care au tendinţa de a uita multe lucruri. Sau adolescenţilor, cărora ar trebui să li se aducă aminte din două în două secunde să o lase mai uşor cu jocurile video.

Însă celelalte categorii de persoane nu au nevoie de asemena sfaturi. Sau, dacă au nevoie, nu au timp de aşa ceva. Cei din sectorul serviciilor, spre exemplu. Tare mi-ar plăcea să văd un director de bancă anulând o întâlnire importantă pentru a se duce în parc să patineze.

Copiii? Nu cred că vre-un copil are nevoie să i se spună să facă mişcare. Din câte ştie el, orice clipă în care stai locului este o clipă pierdută.

Iar studenţii, ei bine, ei îşi fac porţia lor de mişcare zilnică – alergatul după mijloacele de transport în comun. Cei mai norocoi dintre ei au, desigur, maşini personale. Însă nu vă faceţi griji în privinţa acestor tineri. Serile petrecute pe ringurile de dans ale cluburilor, dând energic din cap, mâini şi picioare echivalează cu două ore de alergare. Şi, să nu uităm că, în universităţile României şi anotimpurile pun la dispoziţia studentului foarte mult exerciţii fizice.

Spre exemplu, iarna, când caloriferele sunt puse pe liber, tremuratul studenţilor în timpul orelor de curs antrenează fiecare muşchi. De la inimă şi stomac, până la umeri, sapte şi braţe. Totuşi, unele degete au de suferit.

Vremea caldă soseşte cu un nou set de provocări fizice, menite să aibă grijă de silueta studentului. Cum bugetul pentru aparatele de aer condiţionat a fost depăşit datorită maşinilor parlamentarilor, căldura din sălile universităţilor rivalizează cu cea generată de cele mai bune saune din lume.

Însă, aşa cum evoluţia ne-a demonstarat în nenumărate rânduri, omul se adaptează la orice situaţie. Orarele încărcate nu ne-au oprit din a face zilnic mişcare. Căldura şi frigul din sălile de curs nu ne opresc din a merge la facultate. Iar autobuzele cu orar schimbător ne ajută să facem mişcare în fiecare zi.

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva