Din pridvorul bisericii: E nevoie de dragoste în San Francisco

Distribuie!

de Alexandra Nadane

Dragostea este rădăcina și izvorul binelui. Dragostea schimbă însăși natura lucrurilor.” (Sf. Ioan Gură de Aur)

Foarte mulți oameni se întreabă de ce există atât de mult rău care ar putea fi evitat în lume. Vedem peste tot știri, imagini, reportaje despre fapte condamnabile – crime și agresiuni care se petrec în diverse situații și rămânem mirați de modul în care oamenii își folosesc în sens negativ calitățile fizice, inteligența, imaginația sau alte lucruri pe care le-ar putea valorifica într-un mod pozitiv.

De foarte multe ori, atunci când opinia publică sau oamenii obișnuiți reacționează față de această problemă au în vedere doar acele efecte ale răului care ajung să devină vizibile și cel mult câteva motivații sau probleme psihologice. Pentru a afla răspunsurile corecte este însă necesară o cercetare în profunzime.

Primul principiu care ar putea fi folosit este faptul că răul nu există ca atare, ci reprezintă lipsa binelui, după cum întunericul este lipsa luminii.

Al doilea este să ne uităm, de fiecare dată când se întâmplă un rău undeva, și la noi, la cât bine facem sau nu facem. Acum, orice cititor ar putea spune: „Cu ce se schimbă acel eveniment dacă fac eu un bine?” Binele nu este numai o faptă bună, un gest sau o atitudine ocazională, ci este o stare permanentă a dragostei, așa cum spune Sf. Ioan Gură de Aur. Dar nu este vorba de termenul „dragoste” folosit în abuziv ca sinonimul învechit pentru „sexualitate”, ci despre dragostea ca dar al lui Dumnezeu prin care omul intră în relație cu El, cu ceilalți oameni și cu întreaga creație.

Dragostea, în înțelesul ei deplin, îi dă omului posibilitatea să-i iubească pe cei din jurul lui, și chiar pe toți oamenii, și să se jertfească pentru binele lor. Având această dragoste, în decembrie 1989, au murit oameni pentru a-și salva semenii, necunoscuți.

Ce se întâmplă când lipsește dragostea dintre oameni? Au loc tragedii evitabile. Pe 7 octombrie, San Francisco Chronicle a publicat în ediția sa on-line, SFGate.com, un reportaj despre o crimă comisă într-un tren din sistemul premetro Muni din San Francisco. Unul dintre elementele aparte al acestei tragedii nu mai este, din păcate, neobișnuit: ucigașul nu avea nimic cu victima, ci, pur și simplu, a scos pistolul și a tras la întâmplare.

Dar al doilea element aparte este, încă, neobișnuit: deși vagonul de tren în care s-a petrecut crima era foarte aglomerat, iar criminalul nu a fost deloc grăbit, ci a făcut multe gesturi cu pistolul înainte de trage, nimeni nu l-a observat în această perioadă. Întregul episod a fost înregistrat pe camera de luat vederi a compartimentului. Motivul pentru care călătorii nu au observat ce se întâmplă se vede clar pe înregistrare: toți cei din jur erau absorbiți cu totul de telefoanele mobile și tabletele pe care le foloseau. Oamenii au reacționat abia în momentul în care au auzit zgomotul provocat de împușcătură, când era prea târziu, căci victima murise.

Vivian Ho, autoarea reportajului, consideră că problema care a făcut posibilă o astfel de situație este folosirea iresponsabilă, în general, a telefoanelor mobile în spațiul public, bazându-se, între altele, pe un studiu al profesorului Jack Nasar, de la Ohio State University. Acesta compară situația folosirii telefoanelor mobile cu cea a fumatului în spațiul public: „Am schimbat ceea ce era considerat acceptabil în Statele Unite acum 30-40 de ani, când dacă mergeai la o ședință toată lumea fuma. Acum nimeni nu fumează. Speranța mea este că ceva asemănător se va întâmpla cu telefoanele mobile”.

Poate că așa este. Dar o astfel de regulă nu va putea recupera total firescul atitudinii de a ne interesa de ceea ce se întâmplă în jurul nostru. Chiar și instaurată o astfel de regulă, alte bariere vor apărea care ne-ar putea împiedica să luăm aminte la cei din jur.

Atunci când vezi în fiecare om un chip al lui Dumnezeu, te bucuri de fiecare om întâlnit. Chiar și dacă el se uită doar în telefonul mobil, nu și la tine. Atunci vezi când cineva îl amenință. Dragostea te face prezent în viața lui. Dragostea ne face prezenți și în viața celor cunoscuți, și în viața celor necunoscuți.

E nevoie de dragoste în San Francisco. Și în inimile noastre, ale tuturor.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva

One Comment

Comments are closed.