Despre revizuiri

Distribuie!

de Cosmin-Constantin Pintilie

În momentul actual dezbaterea (cea parlamentară; cea care ar fi trebuit să existe la nivelul întregii societăți nu sunt sigur dacă a început vreodată) privind revizuirea Constituției a intrat vacanță, dar se promite o relansare a acesteia în toamnă, odată cu începerea sesiunii parlamentare. Miza acestei revizuiri a ajuns o minge într-un joc politic, depărtându-se de la scopul pe care ar fi trebuit să îl aibă. Putem observa cu toții dorința neechivocă a Parlamentului de a nu ține seama de opiniile celor cu adevărat abilitați în a analiza domeniul constituționalului, de cercetările pe care aceștia le-au făcut. Discursul dezbaterilor a început de la premisa că existența unei legitimități întemeiată pe statutul de parlamentar este de ajuns pentru a tăia și adăuga din Constituție după bunul-plac. Autosuficiența politicului (a se citi – comisiei parlamentare) este înspăimântătoare, iar în tot acest climat înclin să cred că revizuirea va fi inutilă.

Iar inutilitatea rezidă nu numai din calitatea pe care o va avea norma constituțională ci și în mecanismul pe care nu va reuși să-l îmbunătățească. Putem avea norme de cel mai înalt nivel calitativ, dar dacă nu suntem capabili să le respectăm, atunci orice discuție despre o revizuire este sterilă. Cred cu tărie că revizuirea Constituției era cel mai bun prilej pentru a crea ceea ce contează cu adevărat într-un stat de drept – respectul față de normă – și pentru a pune bazele unei noi atitudini la nivelul societății. Dacă societatea ar fi cu adevărat implicată în acest demers al modificării legii fundamentale s-ar produce inevitabil un proces de educare.  Mai mult decât atât, cetățenii ar încerca să găsească în ei ceea ce pentru o Constituție este vital: acel set de valori și principii pe care trebuie să se așeze normele fundamentale. Și pentru a clarifica termenii, din punctul meu de vedere, prin „societate” prefer să înțeleg acea structură în care fiecare individ își cunoaște locul și se regăsește într-o anumită ipostază, în funcție de diferite criterii, dar esențial este să îi cuprindă pe toți.

De ce ar fi interesat un tânăr cetățean de un proces care după aparențe nu îl vizează în mod direct? Răspunsul reiese destul de clar din modul cum am formulat întrebarea. Încrederea în aparențe este primul pas spre a fi manipulat cu succes. Constituția reflectă forma în care cetățenii doresc să se organizeze, valori, drepturi și obligații pe care noi trebuie să clădim, iar respectul față de aceste norme este cheia de boltă a întregului sistem. Nu avem și poate nu vom avea niciodată o cultură constituțională solidă, dar nu putem fi absenți unor realități ale căror efecte le vom resimți în viitor. O capacitate se formează în timp, iar respectul față de lege este o capacitate pe care ne-o dorim omniprezentă în societatea noastră, dar trebuie să înțelegem că punctul de plecare îl reprezintă fiecare individ în parte.

Am putea găsi o soluție în exemplul Irlandei (și chiar în cel al Islandei) despre beneficiile pe care le-a adus o dezbatere reală privind modificarea Constituției în care au fost implicați toți actorii sociali. Vă invit să citiți despre acest experiment[1]. Desigur, dificultatea aplicării unui asemenea sistem în România este evidentă, dar putem învăța foarte multe din modul în care aceste popoare au înțeles să-și construiască calea spre un constituționalism bine închegat. Ceea ce s-a întâmplat în România în ultimul an, dezbaterile televizate, conferințele, activitatea Forumului Constituțional și altele asemenea, au pornit în demersul lor de la ideea discutării unor propuneri de revizuire fără a atinge fondul problemei: crearea unui sistem în care normele să fie respectate. Și așa cum menționam anterior, acest lucru nu se poate face peste noapte, iar soluția care este atât de clară pleacă de la ideea existenței unei tinere generații, o generație asupra căreia trebuie să se îndrepte efortul cumulat al tuturor pentru a o pregăti într-o altă viziune decât cea existentă în România ultimilor 20 de ani.

O dezbatere privind revizuirea Constituției ar fi trebuit să informeze. Risc să spun chiar că ar trebui să educe. Din păcate, acest lucru nu se vrea; cine ar fi nebun să își dorească un electorat corect informat? Astfel că rămâne în sarcina noastră să aflăm cât, cum și de ce ne afectează modificarea legii fundamentale. Implicarea trebuie să atingă în primul rând fondul, iar mai apoi dacă este cazul, forma. Prin cercetare și informare corectă vom reuși să ne implicăm mai mult decât toți specialiștii în drept constituțional care au răsărit ca ciupercile după ploaie în mass-media. A fi implicat înseamnă în primul rând a manifesta dorința de cunoaștere a acestui subiect. Fără această implicare, din păcate, nu vor putea avea loc schimbări majore.

Taguri

Arhiva