De ce ascultăm muzică?

Distribuie!

Muzica este parte componentă a naturii. Este omniprezentă. De-a lungul anilor, aceasta a continuat să însoțească omul în evoluția sa, fiind prezentă în momentele esențiale. Poate unii se întreabă de când a devenit muzica atât de importantă? Răspunsul este că muzica mereu a fost importantă. Dar ce o face importantă pentru oameni? Care sunt motivele pentru care ascultăm muzica?

1. Să asculți muzică este ceva natural. Ne place un anumit gen de muzică din același motiv pentru care ne place un anumit fruct sau fel de mâncare. Muzica poate fi considerată un alt ingredient de care avem nevoie mai mult sau mai puțin în viață, hrănindu-ne spiritual. Așadar, muzica înainte de toate, este o necesitate atât fizică cât și psihologică.

2. Muzica înseamnă cunoaștere. Ritmurile vioaie te învață pași de dans, iar cele mai melancolice îți pot produce o adâncă stare de meditație, moment în care îți poți cunoaște cele mai ascunse dorințe, îți poți stabili cele mai mărețe planuri sau poți lua decizii importante. Totodată, prin muzică îi cunoaștem și pe ceilalți. Cunoscând ce muzică ascultă cineva, putem ușor să-i atribuim câteva trăsături. Pe lângă acestea, muzica ne îmbogățeste cultural. Ascultând melodii arabe, franceze sau indiene, cunoaștem totodată și o parte din cultura acestor etnii. Prin muzică, așadar, cunoaștem oameni și culturi.

3. Muzica tratează. Se spune că numeroși medici au prescris muzica copiilor care întârziau să vorbească. Alții propun muzica pentru tratarea nevrozei. Muzica ajută să treci mai ușor de perioadele stresante pentru că are un efect calmant asupra creierului uman. Mai mult, s-a spus despre muzică și că întârzie ofilirea plantelor, iar copiilor le crește pofta de mâncare. Un alt efect este că o muzică potrivită de fundal îți poate crește puterea de concentrare. Dacă toate acestea nu te-au convins încă să devii un meloman, unii cercetători sunt de părere că muzica îți poate crește IQ-ul.

4. Muzica sporește economia. Dacă vă întrebați ce legătura are muzica cu economia, să știți că nu este o noutate că aceasta poate spori vânzările unor produse/servicii. Majoritatea agenților economici au folosit dintotdeauna muzica pentru a-și mări puterea mesajelor publicitare, deoarece muzica ne poate crea anumite sentimente, influențându-ne decizia de cumpărare pe baza unor emoții. De câte ori ai intrat într-un magazin de haine și auzeai ritmurile de pe fundal care parcă te făceau mai tânăr, mai încrezător, punând totodată mai multe haine în coș? Probabil, nici nu ți-ai dat seama. Muzica romantică auzită peste tot în perioada dinaintea Sfântului Valentin crește vânzările la flori și ciocolate, iar colindele de Crăciun auzite peste tot în mall-uri și hypermarketuri sunt un element strategic de marketing menit să epuizeze stocurile de portocale, dulciuri, jucării, parfumuri...și tot ce mai sună a Crăciun.

5. Muzica înseamnă socializare. Când ascultăm un anumit gen de muzică ne identificăm cu un anumit grup de indivizi. Muzica poate fi catalizatorul relațiilor interpersonale. Ne place să ascultăm și să discutăm despre un gen de muzică atunci când suntem împreună cu cineva. Aproape fiecare cuplu are o melodie preferată care reprezintă momentul când s-au cunoscut, când și-au declarat pentru prima dată iubirea, sau pur și simplu pentru că le descrie perfect relația. Uneori ne facem prieteni datorită faptului că ne încântă auzul aceleiași trupe sau melodii. Așadar, muzica influențează pozitiv integrarea socială.

Acestea sunt doar câteva aspecte care descriu rolul muzicii în viața noastră. Concluzia este că muzica are câte un remediu pentru fiecare stare emoțională. Ea nu face discriminări, ci există pentru fericiți, triști, nebuni, energici, bolnavi, melancolici sau colerici...Este ușor accesibilă și aproape gratuită. Din această cauză, v-o propun cu încredere dacă încă nu sunteți fanul ei.

Cristina Bragari

Foto: Manuela Dospina

Taguri

Arhiva