Muzică, nu zgomot!

Distribuie!

de Ruxandra Ioanita

Ce e muzica? Ce reprezintă ea pentru ascultător? Unii sunt de părere că definiția sa ar fi aceasta:arta care exprimă cu ajutorul sunetelor sentimente şi atitudini. E inevitabilă menționarea definiției acordate de un binecunoscut personaj al operelor lui Caragiale, Marius Chicoș Rostogan: „Muzica iaște aceea care ne gâghilă urechile într-un mod plăcut”.  Cititorule, ia sama, doară, să nu ți le gâdile „muzica” de azi într-un mod neplăcut!

Muzica a făcut parte din viața omului încă de la începuturile lumii, având scopul primordial de comunicare. Înainte de crearea instrumentelor muzicale, muzica ascultată de om era cea a naturii: adierea vântului, foșnetul frunzelor, vuietul valurilor, ecoul peșterii. Sunetele percepute de om stăteau la baza comunicării dintre el și mediul înconjurător.

Prezența muzicii în cadrul cultelor religioase devine ritualică, iar armonia sunetelor reprezintă un limbaj ce reunește omul și divinitatea, recreând spațiul paradisiac. Treptat, muzicii i se atribuie noi valențe, transmițând o paletă largă de trăiri: imnurile erau intonate pentru redeșteptarea sentimentelor religioase sau patriotice, trubadurii călătoreau, cântându-și iubirea. Cântecul popular românesc, doina și balada sunt menite a ilustra complexitatea sufletului de român și zbuciumul lăuntric.

În prezent, principalul scop al muzicii este de a transmite ascultătorului sentimente și stări benefice. Într-un club, o piesă antrenantă crează starea de euforie a ascultătorilor, incitându-i la dans. Atunci când ascultătorul este copleșit de stări negative, o piesă cu versuri motivante îl va scoate din butoiul cu melancolie. Muzica a devenit arta de a-ți comunica sentimentele prin intermediul sunetelor. Fiecare gen muzical are soliștii și instrumentiștii săi consacrați, al căror talent este incontestabil. Ce se întâmplă, însă, când publicul este captivat mai degrabă de aspectul fizic al interpretului decât de muzica pe care acesta o produce?

Mai nou, se poartă starurile, se poartă ce se vinde. Ce transmite muzica lor? Nimic.  „Rețeta” ce te poate face ridicol de faimos și enervant de bogat este aceasta: Se ia una bucată ființă umană de sex nedefinit, posesoare a unui ambalaj cât mai bătător la ochiul avid de spectaculos al publicului. Dacă înainte să te apuci de cântat aduceai a bărbat, fă astfel încât să pari femeie; dacă păreai femeie, fă-te clown! Pune pe Facebook poze mii în care-ți etalezi farmecele reflectate în oglinda din baie; se cheamă autopromovare. Nu-ți obosi bietele corzi vocale cu lecții de canto. Mai bine behăi cu grație într-un studio de înregistrări, apoi îi lași pe profesioniști să-ți transforme gemetele de om constipat în veritabile triluri. Ah, și împrietenește-te cu cineva sus-pus pe la vreo casă de producție. Odată ce ai prins în plasa ta lipicioasă personajul respectiv, tu, ca un păianjen înfometat, poți începe să devorezi roadele muncii tale asidue.

Mda, gluma-i glumă, dar, din fericire, există și artiști adevărați, ale căror piese nu se demodează și acei interpreți care nu mai sunt promovați pentru că nu mai au, pare-se, priză la public, de care mai auzim doar când mor. Atunci sărim toți cu gura: „Pfoai, Cutăriță a fost un om extraordinar, Dumnezeu să-l ierte!”, apoi imaginea lui/ei se cufundă iar în bezna uitării.

Îi respect enorm pe oamenii care au știut și știu ce înseamnă muzica de calitate! Sunt piese lansate acum mulți ani care încă sunt ascultate și fredonate. Câte dintre piesele comerciale de azi vor avea același succes? Nu cer tuturor oamenilor să asculte un singur gen de muzică, ci constat că încă există valori pe piața muzicală internațională și autohtonă, voci și formații ce merită să se afirme. De ce? Deoarece muzica lor vorbește publicului, piesele lor ne transmit un mesaj ce merită ținut minte. So... Turn up the music!

Sfat prietenesc: Atunci când vrei să împarți muzica preferată cu cei din jur, du-te în localurile în care se ascultă acel gen de muzică, nu-i forța pe cei din preajma ta să-ți împărtășească preferințele muzicale dând volumul la maxim! Suntem diferiți, avem gusturi diferite. S-ar putea ca piesa ce te face să ai un orgasm auditiv să facă timpanele vecinilor tăi să sângereze. Let the music play... Dar când riști să-i deranjezi pe alții, nu uita de căști și moderație!

Taguri

Arhiva