Cristian George Strat („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

În liceu, când am luat prima dată contact cu olimpiada de informatică, am auzit de Infoarena, un loc de pregătire și competiție pentru cei pasionați de algoritmică. Tot în acea vreme auzeam de diverse legende din domeniu: Mircea Pasoi, Silviu Gănceanu, Cristian Strat și alții. Nu am făcut atunci legătura dar aceste persoane erau creatorii acestei comunități.

Infoarena a crescut an de an și a devenit o parte esențială din pregătirea celor pasionați de algoritmică. Eu am uitat de ea, m-am ocupat de alte lucruri și aveam alte interese. Ocazional, descopeream noutăți legate de site și comunitate, lucrurile mergeau și merg foarte bine.

Acum câtiva ani auzeam de un nou startup. Balaur.ro se chema și se ocupa de oferirea unui ajutor în a găsi un job potrivit. Am aflat de el când un coleg a lucrat acolo într-un internship. Am zis să văd cu ce se ocupă așa că am făcut o vizită site-ului. Am fost plăcut surprins să văd că diferă enorm de mult față de concurența din domeniu.

Anul trecut am aflat că Twitter a cumpărat un startup românesc ce pornise într-un incubator din Canada. Se chema Summify și se ocupa cu folosirea informațiilor sociale despre un utilizator pentru a crea un agregator customizat de noutăți de pe internet. Astfel, primeai zilnic un email cu cele mai relevante 5-10 articole de citit, bazate pe preferințele tale expuse online pe Facebook, Twitter, Google Reader, etc. Nu foloseam Summify așa că nu am fost afectat de faptul că întreg serviciul a fost oprit după achiziționare.

Cu ocazia unei prezentări Twitter în UPB am avut ocazia să-l cunosc și față în față. După mulți ani în care era doar un nume din spatele unor servicii interesante, mintea care a inovat atât de mult devenea reală, puteam vorbi cu ea.

Pe lângă activitatea depusă în a crea noi startupuri și a progresa tehnologia, Cristi a fost intern Google de două ori și a refuzat pozitii full-time la această companie dar si la Microsoft. Nu i-a fost greu să facă asta, conform lui «dacă primești ofertele astea odată, o să le primești și mai târziu». Neacceptarea lor i-a permis să-si urmărească pasiunea și să creeze soluții tehnice noi.

Mihai Maruseac

Taguri

Arhiva