Branduri românești – Workshop și Conferință

Distribuie!

Workshop – Laura Bisericanu

În urma articolului anterior vă puteți da seama că, în secunda în care am văzut un workshop despre brandurile românești, am fost prima la apel. În sfârșit, cineva interesat să promoveze țara! Cei de la PRIME ne-au invitat la încă un eveniment PR Tea and AD Cookies, în mansarda barului Absolut Party Bar.

Invitatul, Alexandru Macoveiciuc este PR Manager la „cel mai mare brand românesc necunoscut”, Grampet. Au 9000 de angajați, capital 100% românesc și gestionează, printre altele, grupul de fotbal Rapid și Grupul Feroviar Român. Deși au participat activ în creșterea diferitelor comunități (angajând oameni la Electroputerea Craiova sau la REMAT Pașcani), nu a auzit nimeni de ei. Vă întrebați poate de ce. Compania există de câțiva ani buni, însă lucrează folosind tehnica business to business, unde nu îi ajută cu nimic awareness-ul publicului larg.

Așadar domnul Macoveiciuc sau Alex, după cum ne-a rugat să îi spunem, a fost pus într-o situație ușor amuzantă, însă dificilă: o firmă foarte bună, de nota zece, cu PR 0. În cadrul acestui workshop am învățat diverse trucuri și cunoștințe necesare unui bun PR-ist, cum ar trebui să ne descurcăm în această „junglă diplomatică” (n.a. sintagma îmi aparține), și care este crezul și scopul unui om care lucrează în comunicare.

Este o muncă dificilă cea de protector de imagine, căci, în fond, oamenii din acest domeniu cu asta se ocupă: cu „coafatul” imaginii firmei și de aranjamentului luminilor încât „protagonistul” operei lor să se prezinte în postura sa cea mai avantajoasă, cu potențialul maximizat și defectele mascate. Am aflat o sumedenie de strategii de promovare, am discutat tactici de ofensivă și defensivă ale unui brand pus în situația de a relaționa cu presa, ni s-au pus probleme de imagine ale căror soluții trebuia să le găsim și am analizat evoluția unui brand în cadrul contextului socio-politico-mediatic autohton și actual. În orice domeniu, relațiile și cunoștințele primite de la oameni experimentați valorează imens pentru un tânăr aflat la început de carieră, însă, în comunicare – mai mult decât oriunde. Iar viitorii PR-iști prezenți la acest workshop au beneficiat de o șansa extraordinară pentru dezvoltarea lor profesională.

 Conferința – Adriana Patuschinsky

Miercuri am stat la o șuetă cu Andrei Bălan, senior strategist, webstyler . El ne-a vorbit despre campania Why don’t you come over?”, cum a început ea, cum s-a desfășurat și cum a luat sfârșit. Pentru început, Guvernul britanic  voia să demareze o campanie împotriva imigranților.  Ziarul Gândul a demarat o campanie prin care s-a bazat pe umorul britanicilor. „Our draft beer is less expensive than your bottled water”, „Half of our women look like Kate, the other half, like her sister” Acestea sunt câteva pretext pentru  a le atrage britanicilor atenția, referindu-se la tabloidele lor.

„Nu poți să-i faci pe oameni să râdă din același motiv” așa că au trecut la nivelul următor. I-au invitau pe britanici să vină în România pentru a vedea că această țară nu este chiar așa rea cum o consideră ei, sau dacă este, măcar să vada cu ochii lor. „Hai să ne punem la bătaie canapelele!” Zis și făcut, cei de la ziarul Gândul au conceput o platformă pe internet unde erau puse la bătaie 300 de canapele, iar britanicii puteau veni liniștiți să viziteze România. Pe lângă acest fapt, românii le ofereau locuri de muncă britanicilor. Această campanie putem spune că este una cu un final fericit; au fost înregistrate 5.000.000 de impresii în presă românească, 87.000.000 în toată lumea. S-a discutat în Parlamentul Britanic, jurnaliștii și britanicii au vizitat România, iar Guvernul britanic n-a mai demarat campania anti-imigrație.

„Nu știu de ce m-au prezentat Ionuț Cojocaru, toți îmi zic Nuțu “. Nuțu, senior Art Director în cadrul firmei de publicitate McCann, așa și-a început discursul. Nuțu  ne-a vorbit despre Campania „ROM”, o știți? N-aveți cum să nu o știți, a fost prezentată și în cadrul Festivalului de la Cannes. Așaa…să terminăm cu prezentarea și să începem să povestim cum a luat amploare campania, ce succes a avut și cum s-a desfășurat.

Au făcut un brainstorming și au ajuns la concluzia că oamenii acționează când le iei ceva reprezentativ. Așa că și-au zis „What if?” și au pornit la atac! Ideea era ca lumea să creadă că cei de la ROM au schimbat de pe ambalaj steagul României cu steagul Americii. Au demarat campania în întreaga lume, au realizat un site unde au strâns toate reacțiile, iar campania a durat șapte zile pe internet.

Nuțu ne-a arătat câteva filmulețe de la Cannes sub îndrumarea că acolo ar trebui să ajungă cei care lucrează în publicitate. Această campanie a luat nenumărate premii: Titanium, Grand Prix, Golf, Silver și Bronz.

E important să crezi în ideea ta și să ai curajul să o pui în practică. Această campanie a trecut dincolo de mintea consumatorilor și le-a ajuns la suflet. „Această campanie a avut curajul să testeze patriotismul românilor”

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva