Primul workshop despre GEN90

Distribuie!

de Bianca Radu

GEN90 a participat pe 9 aprilie la Volunteers Fest, evenimentul organizat de partenerii noștri, Brigada de Voluntari, dedicat tuturor voluntarilor, indiferent de domeniul în care activează. A fost pentru prima dată când echipa GEN90 nu s-a mai aflat la eveniment pe scaun, luând notițe și făcând poze din diferite unghiuri ale sălii, ci în fața oamenilor, ca speakeri, prezentând o parte din activitatea revistei noastre și răspunzând la întrebările participanților.

Noi am fost invitați la Săptămâna Educativă, una dintre cele 4 săptămâni ale evenimentului (săptămâna următoare este cea Aplicativă, iar a patra este cea Sportivă), să împărtășim oamenilor din experiența pe care am acumulat-o în GEN90. Colegii noștri, Costin Șerban, Diana Scurtu și Bogdan Spoitu au vorbit despre managementul de revistă online, munca din spatele unei reviste online și de asemeanea despre modalități de eficientizare a comunicării.

Emoțiile s-au văzut încă de la primele minute, însă putem spune că au fost constructive. Costin Șerban, fondatorul GEN90, a fost cel care a început prezentarea. În mare parte, el a povestit participanților despre structura GEN90 și care a fost motivul din spatele inițiativei. GEN90 activează ca o publicație, însă, ca să existe o delimitare clară a sarcinilor fiecăruia, este împărțită pe departamente: Editorial, Promovare, Creație, PR, IT și Resurse Umane.

Ne-a spus ce înseamnă pentru el GEN90 și anume: unitate, diversitate și dezbatere, locul unde, în scris, voci diferite ale generației post 1989 se întâlnesc și își exprimă opinia într-un mod democratic și pașnic. După cum povestea și Costin Șerban, ideea revistei a venit când, la facultate, la una dintre materii, Conceperea și Elaborarea Ziarului, tema proiectului de final a fost tocmai întemeierea unei publicații, și putem spune că acela a fost prima dată când revista a apărut pe print. Iar proiectul de la facultate a devenit în timp o parte din viața de zi cu zi a fiecăruia din GEN90. Revista împlinește luna viitoare un an de când s-a lansat online (pe 25 mai este aniversarea!) iar o întoarcere la începuturile noastre ca să ne dăm seama cât am crescut și câte am învățat unii de la ceilalți în anul acesta, este cu siguranță un imbold ca să ne continuăm povestea.

În cea de-a doua oră a workshopului, Diana Scurtu, editor executiv, a relatat mai multe despre munca din spatele revistei. Ea este cea care se ocupă de cel mai mare departament al revistei GEN90 și anume departamentul editorial, pornind la început ca unul dintre editorii revistei. Orice articol publicat pe gen90.net trece pe la ea și pe la echipa ei. Diana a vorbit despre procedeul de lucru și despre cât de importantă este motivarea autorilor. Unele articole din revistă pornesc de la o dezbatere pe grupul nostru, altele de la evenimentele din mediul social, politic, cultural, cărțile pe care le citim, dar și proiectele partenerilor noștri.

Diana menține comunicarea în mod constant cu autorii, le oferă feedback de fiecare dată și știe cum să îi încurajeze să scrie. Iar uneori, le-a oferit redactorilor mici recompense! Dar și sfaturi. Ea este cea care ne repetă să citim și să scriem constant pentru că numai așa ne putem forma stilul, iar îmbunătățirile chiar s-au văzut la mulți dintre primii redactori.

Bogdan Spoitu a vorbit în cea de-a treia oră de workshop despre comunicarea internă în unul dintre proiectele noastre. Bogdan este în GEN90 de 3 luni și este cel care susține activitatea blogurilor GEN90 http://gen90.net/bloguri/. După cum știți, cu câteva luni în urmă, câțiva dintre redactorii noștri au început să scrie și pe blog, iar fiecare postează câte ceva aproape săptămânal. De când am pornit proiectul, Bogdan este cel care comunică constant cu bloggerii noștri, iar la prezentare ne-a oferit și câteva detalii despre fiecare dintre ei ca să știm pe cine, în funcție de pasiunile, interesele, preocupările noastre, am putea citi.

Aproape de finalul workshopului, Bogdan ne-a introdus și într-un joc despre valorile și defectele pe care le vedem în jurul nostru, la generația noastră. Ne-a stimulat creativitatea, cu decupaje din reviste, desene, orice idee aveam ca să exprimăm mesajul nostru. Echipele au intrat în joc și la final, au ieșit în față și au explicat ideile lor. Iar Bogdan a oferit și o carte despre managementul resurselor umane celui care și-a expus părerea cel mai bine, a adus argumente clare și a venit cu unul dintre cele mai mari defecte ale generației noastre: tânărul impersonal.

Workshopul de ”Digital Publishing și Management” a fost primul workshop ținut de colegii noștri din GEN90. Sperăm la mai multe ca să cunoaștem de la tinerii din generația noastră cum percep revista GEN90 și ce au nevoie să găsească în articolele noastre!

Mulțumim Brigada de Voluntari pentru că ne-au primit în proiectul lor și ne-au oferit prima ocazie de a expune munca din spatele revistei GEN90.

Sursa foto: Brigada de Voluntari – Volunteers Fest & Alexandra Bogza

Taguri

Arhiva