Vrei să înveți PR? Excelent!

Distribuie!

de Diana Poleac

Noi ăștia care studiem Relații Publice suntem mai degrabă niște observatori distanți ai domeniului în cauză. Învățăm la facultate despre ce aport a adus cutare sau cutare cercetător în PR însă fluxul informațional e unidirecțional, astfel încât ne resemnăm să asimilăm din experiența lor – așa cum a rămas ea întipărită în cărțile de specialitate – fără să punem întrebări.

Cum ar fi să poți discuta cu teoreticienii celor patru modele ale relațiilor publice (James E. Grunig și Todd T. Hunt)? Să le ceri și tu o părere despre PR-ul în România sau despre efectele crizei economice actuale asupra PR-ului – ar fi excelent, nu? Așa s-au gândit și cei de la PRIME România, motiv pentru care au organizat ieri un webinar cu nimeni altul decât James E. Grunig, doctor în Ştiințele Comunicării și inițiator al numeroase proiecte de cercetare în relațiile publice.

Webinarul – pentru cei care nu știu – reprezintă o videoconferință. PRIME România organizează anual acest eveniment, cu scopul de a oferi studenților oportunitatea de a interacționa cu specialiști de talie mondială din domeniul comunicării. În ce privește ediția de anul acesta, „Skype Your Way to Excellence in PR”, am avut ocazia să ne „întâlnim” cu domnul Grunig chiar la biblioteca Metropolitană, la doi pași de metroul de la Romană.

Sala a fost mică și proiecția destul de mare, astfel încât ne-am simțim ca la o întâlnire internațională de afaceri. Anca Anton, profesor colaborator al Facultății de Litere la Universitatea din București, a avut rolul de moderator, iar Cătălin Andro (project manager) a avut grijă ca dificultățile tehnice ale transmisiei să fie insesizabile.

Domnul Grunig a pregătit pentru noi o prezentare – „Excelența în PR” – prin intermediul căreia ne-a răspuns la întrebări precum: „Ce presupune excelența în PR?”, „Cum aduce PR-ul valoare adăugată unei organizații?”, „Putem practica relațiile publice la fel în toate colțurile lumii, în pofida diferențelor culturale?” „Încotro se îndreaptă PR-ul în 2013?”.

Teoreticianul consideră că relațiile publice reprezintă o funcție a managementului strategic și nicidecum o simplă funcție de marketing – asta pentru că PR-ul ar trebui să participe activ în luarea tuturor deciziilor cu impact asupra publicului organizației.

Cât despre România, Grunig ne-a sfătuit să ne facem treaba bine ca PRiști aici, pentru că „public relations are badly needed in your country” (este mare nevoie de PR în țara voastră). Ce-nseamnă să ne facem treaba bine? „E vorba de regula de aur. Dacă sunteți religioși știți la ce mă refer: Poartă-te cu ceilalți cum ți-ai dori să se poarte ei cu tine.” Întrebat dacă există etică în PR, a râs și a răspuns sincer: „Uneori. E mai mult o chestiune de responsabilitate socială (CSR).”

Modelul simetric de comunicare, considerat în trecut greu de atins, este acum mai degrabă greu de evitat, în opinia teoreticianului: „Social media au făcut ca acest lucru (comunicarea bidirecțională simetrică) să fie posibil. Problema e că oamenii au tendința să folosească noile media ca pe vechile media – atunci când a apărut primul film, acesta înfățișa oameni care doar citeau ceva în fața camerei de filmat. Abia apoi și-au dat seama că ar putea să se axeze pe imagine, nu pe text. La fel e și cu Facebook – lumea doar pune poze ca să primească likeuri,  pentru că încă nu s-a obișnuit cu adevărata utilitate a social media.”

În mare, evenimentul organizat de PRIME România a fost – cel puțin pentru mine – foarte constructiv. Relațiile publice, cu care avusesem tangență doar din puțina experiență și din cărțile de specialitate, au prins un contur global și actual în mintea mea. Așa că vă sfătuiesc să căutați și voi moduri alternative de abordare a domeniilor care vă interesează – cu cât mai diverse sunt abordările, cu atât mai aproape sunteți de viitoarea voastră profesie!

Foto prin intermediul PRIME România.

Taguri

Arhiva