„Vin românii…” și-i de bine! – Partea I

Distribuie!

de Alex Szollo

Câte ceva despre Vestul cinic

Mai mult ca sigur ați auzit de controversa stârnită de documentarul britanicilor de la Channel 4 intitulat, după părerea lor, foarte sugestiv „The Romanians Are Coming”. Respectivul documentar a șocat opinia publică românească și chiar pe cea din Anglia, datorită modului în care pune accent pe poveștile de viață ale unor oameni plecați din zone foarte sărace ale României, în căutarea unui trai mai bun în Anglia. Imaginile surprinse sunt dezolante, cu gropi de gunoi, copii care se joacă alergând desculți printre câinii vagabonzi și așa mai departe. Imagini care apelează la emoțiile privitorului, însă, după mine, distorsionează oarecum ceea ce înseamnă, de fapt, România. Voi încerca să vă arăt în acest articol, dar și în cel care urmează, de ce Regatul Unit nu are, după mine, motive de panică și ironii subtile, dar nu insesizabile, la adresa noastră.

Englezii mi-au fost dragi întotdeauna. Am ajuns la un punct în care, practic, gândesc în limba lor. Tocmai de-asta mă doare foarte tare să văd că s-au alăturat și ei șirului de țări occidentale în care suntem priviți doar din punctul de vedere al infracțiunilor și sărăciei lucii. Mi-a fiert sângele atunci când francezii au găsit de cuviință să ne-arate „salutul românesc” în direct la televiziune, maimuțărind un cerșetor. Mi s-a părut total aiurea să aud din partea tuturor occidentalilor că suntem cerșetori, hoți, criminali, violatori, sau mai știu eu cum altfel, doar pentru că venim din România.  Da, sunt de acord, avem o țară care încă-și revine după 50 de ani de comunism, avem problemele noastre, dar asta nu înseamnă că România este o țară formată doar din elementele pe care Vestul, în cinismul său sălbatic, vrea să le scoată în evidență. Nu uitați, gentlemen, messieurs, signori, Herren, că limba franceză era o limbă vorbită fluent în societatea românească a secolului XIX, iar studiile la Paris și Viena erau ceva absolut normal pentru intelectualii acelor vremuri.

Așadar, nu suntem o națiune alcătuită exclusiv din oameni săraci, care să vină să vă ia domniilor voastre ajutorul social. Și totuși, asta vreți să arătați, să credeți despre noi. Mă întreb de ce? Să fie poziția noastră geografică atât de hotărâtoare pentru felul în care suntem priviți? Serios, chiar e total aiurea să vezi că în toată media occidentală se vorbește de cerșetori, prostituate, hoți, criminali și așa mai departe, în condițiile în care avem și exemple de oameni 100% decenți care odată ajunși în Occident aduc mândrie și țării noastre și celei care îi găzduiește (și nu, nu vorbesc strict de Nadia, de Hagi sau de Ilie Năstase). Nu vreți să ne vedeți partea frumoasă? Nu-i nimic, o să vorbim despre ea până când devine imposibil de ignorat și o să facem asta fără să fie nevoie să fim ironici sau să scoatem vreo parte mai puțin frumoasă a altei națiuni în evidență. Nu sunt vreun mare „patriot”, și o recunosc cu mâna pe inimă. Dar asta nu înseamnă că-mi pică tocmai bine când, inclusiv prin filmele hollywoodiene, actrițele românce primesc roluri de prostituate sau iubite de gangsteri/milionari ruși, care nu de puține ori sunt jucați tot de actori români.

Sper ca prin articolul ăsta și prin continuarea lui, să pot clarifica faptul că venirea românilor, anunțată atât de alarmist în titlul acestui serial documentar, nu este o calamitate vecină cu Potopul lui Noe, putând fi chiar benefică pentru societatea occidentală. Așa cum nici Roma, nici Parisul, nici Londra n-au fost clădite într-o zi, tot așa nu vor fi dărâmate de români. Așadar, domnilor occidentali, nu vă temeți. S-ar putea ca teama dumneavoastră că vă luăm ceva să vă fi făcut să scăpați din vedere ceea ce v-am putea da. Dar despre asta, în următorul articol.

Respectele mele!

 Sursa foto: wikimedia.com

Taguri

Arhiva