BEATeuroBOX

Distribuie!

de Raluca Fătu

În fiecare an, în plină primăvară, are loc marele concurs european de muzică, Eurovision. Nu multă lume urmărește cu interes acest concurs și, de ceva vreme, pe nimeni nu mai surprinde acest fapt. Pentru ce ar trebui, oricine din lumea întreagă, să piardă câteva ore în fața televizorului pentru a asculta care este cel mai puternic, influent și stabil financiar cântec  al Europei?

Este știut că melodia nu contează cât țara care câștigă are vecini importanți care oferă puncte nu neapărat pe merit, ci pe granițe frumoase și pace națională, pentru cel puțin încă un an. Cum participanții nu pot fi votați de cei pe care îi reprezintă, conaționalii sunt împrăștiați în diverse țări pentru a le aduce voturi favorabile. Printre cele mai bune exemple este chiar România. Pe noi, indiferent de cântăreț și melodia cântată, ne votează, cu mai multe puncte decât altcineva, Grecia, Spania, Italia și să nu uităm, Moldova. Pentru cei din urmă, grija este reciprocă. Și ei, moldovenii, primesc din partea noastră punctaj maxim, pentru că sunt de-ai noștri.

Pentru anul acesta deja au început înscrierile și afișările cântecelor alese pentru finala națională, Eurovision. Sunt ca de obicei, 12 piese care mai de care. Frumoase, urâte, plictisitoare, antrenante, dansante, urlate și din nou plictisitoare. Câte ceva pentru fiecare gust și pentru fiecare tip de concurent. Publicul, sau echipa TVR va alege pe 8 martie reprezentantul țărișoarei noastre la Eurovision. Nu ajungem imediat pe scena finalei care se va desfășura pe 23 mai. Înainte de asta trebuie să admirăm spiritul organizatoric al Vienei, căci aici se va desfășura concursul, în prima semifinală de pe 19 mai.

Nu ne putem mândri cu o istorie interesantă a țării noastre la concursul muzical, pentru că mai sus de locul 3 nu am reușit să urcăm niciodată. Datorită Luminiței Anghel și Sistem în 2005, am fost doar la 2 locuri distanță de a fi siliți să găzduim finala Eurovision a următorului an. Istoria s-a repetat în 2010 când am fost reprezentați de Paula Seling și Ovi, ocupând ultima treaptă a podiumului.

Anul acesta am putea scrie istorie în ceea ce privește piesele intrate în concurs. Dacă se va decide ca trupa Blue Noise să ne reprezinte în marea finală, ei vor fi singurii concurenți de până acum care vor interpreta acapella pe scena Eurovision. Și sună chiar bine ceea ce au realizat. Melodia Love won’t run away merită fără îndoială să câștige finala națională. Trupa este formată din 3 fete și 3 băieți care îmbină muzica actuală, beat-ul, cu versuri interesante și cu o linie melodică extrem de plăcută și ușor de reținut. Ceea ce îi face pe ei speciali este faptul că vocile lor acoperă și partea instrumentală. Beatbox-ul caracterizează originalitatea piesei și, așa cum am mai spus, produce o linie melodică de reținut.

Pe lângă aceștia, câțiva concurenți sunt Alexa și Aurelian Temișan cu o melodie în regulă, dar nu excelentă: Luminița Anghel, Voltaj, cu melodia De la capăt, Tudor Turcu cu o piesă foarte interesantă, care duce (voit sau nu) cu gândul la rusoaicele t.A.T.u și alți 7 concurenți care doresc să ne reprezinte la Viena.

Melodicitate poate ne va plasa pe un loc mai aproape de cel câștigător anul acesta sau poate ne va azvârli dramatic din cursa în care ne aflăm!

Sursa foto: wikimedia.com

 

Taguri

Arhiva