Scrisoare deschisă către românii majori

Distribuie!

de Mihai Maruseac

Dragă X, român major cu drept de vot,

 

Privind la spectacolul recent de pe scena politică am realizat că totul ar fi atât de comic dacă ar fi doar o scenă de teatru sau film de comedie. Din păcate, este real și dacă nu vom trata cu seriozitate ce se întâmplă zilele astea riscăm foarte multe.

Acum ceva ani, curentul popular în rândurile celor care se gândeau la viitorul țării și nu la burta proprie era să voteze orice candidat mai puțin cei de la PSD. Se termina epoca Năstase, epocă de tristă amintire pentru cei care vor ca adevărul și justiția să troneze. A ieșit cine a ieșit, economia mondială mergea bine, totul era frumos și fiecare om era fericit. Până a venit criza. Încet-încet, s-a creat o atmosferă de ură pentru cei de la putere, ură întărâtată de opoziție și de anumite televiziuni. Nu voi insista pe asta, voi puncta doar două aspecte: pe fondul acestei uri s-a lansat un om veninos cu un partid foarte corupt de care acum 10 ani lumea abia aștepta să scape. Ca urmare a acestei uri din ce în ce mai mulți oameni au început să nu mai gândească pentru ei și să fie bucuroși să primească servite cu ce trebuie să gândească. Încet, încet s-a ajuns ca adevărul să fie reprezentat, pe rând de „2 + 2 = 4”, „2 + 2 ar putea fi diferit de 4”, „2 + 2 = 4 dar 4 nu sună bine”, „să nu vorbim de 4 ci de 5”. În curând, vom ajunge la „2 + 2 = 5”. Alte atacuri inspirate din romanul „1984” au fost încercate. Din fericire, majoritatea au fost oprite înainte de a face ravagii. Dar nu am scăpat.

Încercați să urmăriți știrile prezentate de diverse canale media și de pe bloguri și platforme de orientare civică. Vă veți face o impresie mai detaliată asupra a ce se întâmplă și veți realiza, sper, cât de mult v-a orbit ura de până acum – nu neg că sunt și eu susceptibil la a fi părtinitor cu partea cealaltă, de asta vă și rog să vă uitați și să vă faceți o impresie singuri. Voi menționa câteva evenimente pe care poate le-ați văzut, poate nu, poate le-ați trecut cu vederea ca fiind neimportante. În fiecare zi se introduc taxe noi peste taxe reciclate. Din când în când mai apare câte o amnistie fiscală (reducere de TVA, reducere de CAS, renunțarea la returnarea unor bani oferiți din greșeală). Dar, ceea ce Guvernul dă cu o mână ia cu patru înapoi. Fiecare amnistie fiscală a fost însoțită în maxim câteva zile de o nouă taxă sau un nou impozit. Desigur, nimeni nu a fost nebun să le menționeze pe posturile de televiziune. Acolo, toți trebuiau să menționeze că avem o creștere economică minoră, că suntem la ieșirea din criză, că avem în sfârșit un guvern competent. Numai că cineva s-a scăpat și s-a dovedit că nu e așa. Ba mai mult, s-au pus presiuni ca cei care au vorbit adevărul să fie dați afară de la televiziunile la care lucrau. Vedeți ca un exemplu recent cazul lui Moise Guran de la TVR. Cine nu admite că „2 + 2 = 5” începe să simtă represalii și presiuni.

Celălalt aspect îngrijorător care ar trebui să vă pună pe gânduri este evenimentul din 20 Septembrie. De ziua lui, Viorel s-a gândit să-și lanseze campania electorală în stil propriu. De fapt, într-un stil plagiat din vremurile de tristă amintire de dinainte de 1989. Într-o țară civilizată, cineva ar face cel puțin câteva anchete legate de sursa de proveniență a banilor folosiți pentru acest spectacol. Din păcate, justiția de la noi încă mai suferă de stigma neindependenței. Deși s-au făcut progrese enorme în ultimii ani încă mai sunt probleme. Arestăm mari corupți (foarte bine) și apoi îi eliberăm după ce scriu o carte (rău). Neglijăm să tratăm cazul mineriadei deși tocmai am fost amendați ca țară de CEDO. Chiar, știți cumva de ce nu se menționează asta în presă? Pentru că nu dă bine pentru Viorel și pentru că nu-și permite nici el să riște acum să transforme această amendă într-un alt punct al campaniei antieuropene și anti-NATO pe care o conduce.

Nu aș vrea să lungesc prea mult scrisoarea dar mai am un singur punct de discutat. Anul școlar a început și elevii nu au manuale școlare. Mai mult, cineva s-a gândit că în epoca actuală toți ar putea avea manuale pe tablete. Nu, nu a fost ironic, a decis să ignore – nu cred că nu știa – faptul că o foarte mare parte a populației nu-și permite accesul la tehnologia modernă cerut de această propunere. Plus că Siveco, cei care făceau majoritatea lecțiilor electronice, s-a dovedit a fi fost implicată în diverse contracte dubioase cu statul. Închei paragraful menționând decizia de a face colegii în universități pentru foștii elevi de a 12-a care nu au luat Bacalaureatul. Se reduce puțin presiunea pe locurile de muncă dar nu se creează mult impact: doar se mută această presiune pe mai târziu, după alegeri.

Campania electorală a început oficial. Vă rog pe toți să deschideți ochii, să analizați comportamentul fiecărui candidat, să-i incomodați pe toți cu întrebările voastre, să le criticați orice punct de campanie care nu sună bine. Țineți minte că singura modalitate în care ne vom putea dezvolta ca țară e formată din 3 aspecte: educație, justiție și sistem fiscal propice dezvoltării economice. Am menționat mai sus câteva lucruri legate de fiecare din ele. Nu am dat link-uri în mod special. Vreau ca fiecare cititor să se informeze singur și să vadă cât de grave sunt aceste atacuri la viitorul nostru. Vreau ca fiecare român să-i preseze pe candidați cu întrebări legate de aceste 3 aspecte. Dar cel mai mult vreau ca românii să fie conștienți că dacă vor repeta greșeala din acea Duminică a Orbului din 1990 vor suferi nu 5 sau 10 ani cât ar ține mandatele următorului președinte, ci, foarte probabil, de 5-10 ori mai mult. Timp în care adevărul – „daughter of time” (Francis Bacon) – poate fi rescris complet.

 

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. September 26

    Scrisoare incepe prost. Erai in lipsa de inspiratie si ti-ai adus aminte de ora de mate cand ai inceput cu draga X? Nu puteai sa incepi si tu mai artistic cu un Draga cititor, Mai dragule sau Draga romanas?

Comments are closed.