Superficialitatea mai înseamnă şi bani irosiţi

Distribuie!

 de AdinaMihaela Brişcă

Conform DEX, când vorbim de superficialitate ne referim la un lucru care se produce la suprafaţă, fără să atingă miezul, esenţa lucrurilor. Superficialitatea se referă la acei oameni care tratează problemele fără să le adâncească, să le aprofundeze. Acum să trecem la diferite exemple din viaţa de zi cu zi, să exemplificăm superficialitatea oamenilor şi să îi arătăm formele.

Un tip de superficialitate este atunci când oamenii fac investiţii peste investiţii în locuinţele lor, atunci când ţin pasul cu aşa zisa „modă”. Dacă au schimbat mobila acum cinci ani, iar în magazine a apărut ceva cu totul diferit, neapărat trebuie să şi-o schimbe şi ei. Atunci când oamenii cumpără un lucru nou, preferă să dea mulţi bani pe acel lucru, să plătească firma, nu produsul în sine. Nu merg pe ideea că lucrurile scumpe nu sunt bune dar, de multe ori, oamenii se lasă conduşi de aparenţe şi îşi cheltuie banii fără să gândească.

Mi-a mai venit în minte un alt exemplu de superficialitate: oamenii donează bani pentru construcţia bisericilor, care oricum sunt foarte multe, mai ales în România, ele sunt deja peste limita normală dar Biserica încă cotinnuă să ceară bani. Nu ştiu dacă aţi auzit dar, în Valea Plopului nu sunt nici mai mult, nici mai puţin decât 29 de biserici.  Banii strânşi de biserică ar putea fi donaţi spitalelor acolo unde, într-adevăr, există probleme destul de mari. Spitalele ar trebui dotate cu aparatură performantă, ar trebui renovate, condiţiile mizerabile ar trebui să dispară, oamenii bolnavi ar trebui să beneficieze de analize şi medicamente gratuite. Aici ar trebui să se doneze bani, nu bisericilor.

Superficialitate este şi când vorbim de….Facebook. Am întâlnit oameni care se apreciază în funcţie de numărul like-urilor primite. Poate că vouă vi se pare amuzant dar mie nu mi se pare deloc. Ştim cu toţii că nu tot ceea ce vedem pe Facebook, vedem şi în realitate. Am interacţionat cu oameni pe Facebook, iar când am ajuns să îi cunosc  în viaţa reală, vedeam ceva cu totul diferit. Şi aici vorbesc şi despre aspectul fizic şi despre caracter.

Superficialitatea maiînseamnă şi să te preocupi doar de aspectul fizic şi să nu citeşti o carte, să nu ştii să scrii corect. Superficialitate înseamnă să faci un lucru pentru că trebuie făcut, nu pentru că îţi doreşti să îl faci. Superficialitate înseamnă să iei o notă mare la un examen, pe nedrept, când, de fapt, tu nu ştii mai nimic. Superficialitate înseamnă să te cerţi cu familia şi prietenii pentru a nu strica o imagine falsă pe care ţi-ai creat-o pentru cei din exterior.Există nenumărate situaţii când superficialitatea îşi face loc în vieţile noastre. Dar ea nu vine singură, noi îi facem loc.

Ca să evite superficialitatea, oamenii ar trebui să călătoreasă mai mult, să investească în ei înşişi, nu în lucruri, aparenţe, impresii. Mai devreme sau mai târziu, totul iese la suprafaţă, fie el bun sau rău. Nu putem trăi înşelând pe nimeni şi nu ne putem crea o falsă imagine în faţa celorlalţi. Cei care vor sta lângă tine, vor avea ocazia să te cunoască cu adevărat. Iar după ce vor face asta, vor decide dacă continuă sau nu să interacţioneze cu tine.

Taguri

Arhiva