Și eu unde mă revolt?

Distribuie!

Am un chef nebun să mă apuc să-mi urlu în gura mare (sau cel puțin să scriu cu CAPS LOCK-ul apasat) supărarea. Cum se poate să ne batem joc în halul ăsta de țara în care trăim? Serios!

Nu mă consider patriot. Chiar nu cred că sunt. Cu prima ocazie aș pleca de aici. Dar cred că m-aș întoarce la un moment dat. De ce? Nu știu? Din patriotism? De dor de meleagurile proprii? Sau pentru a demonstra că se poate?

Vreau să întreb un deputat/parlamentar/pe președinte, ce naiba facem cu țara asta. Ce vrea să facă pe plan scurt? Care e planul pe minim 5 ani pentru țara asta? Care e rata de fezabilitate a planurilor sale?

Am citit un articol în care Lituania ne lua puțin la… păruială. Și pe bună dreptate. Adică, fiți atenți la asta: Lituania are e o economie de 4 ori mai mică decat a României. De 4 ori! Dar ce face Lituania? Atrage fonduri nerambursabile cu 80 de milioane de euro mai mari decât România, rata de absorbție a acestora fiind de 3 ori mai mare decât cea a țărișoarei noastre.

De ce? Pentru că au investit în agricultură, în formarea profesională a tinerilor, în educație și în sănatate.

Noi ce am facut? Ne-am luat unii pe alții de păr prin parlament și am frecat duda pe bani frumoși. Și am închis spitale, școli, am lăsat lubenița să se usuce pe ogoare. Că deh! Avem treburi mai importante, precum: cine să încălzească scaunul de premier (pentru asta am schimbat trei în șase luni), cine să se joace de-a președintele și să ne spună glume bune la TV, cine s-a mai constipat, câtă hârtie igienică s-a cumpărat la Palatul Parlamentului, etc.

Serios, mă? Serios, oameni buni? Ce faceți? Stați și citiți Cancan în autobuz și ne facem griji ce mai face Drăgușanca cu Costea, dacă divorțează Bahmu de Prigoană pentru a 5-a oară, care cu cine s-a mai culcat, care și unde a mai plecat în vacanță, etc.

Haideți, măi oameni! Mă uit la voi în metrou și mă întreb: voi ce părere aveți despre ce se întamplă în jurul vostru, de ce se întamplă cu voi, de ce se întamplă cu cei pe care îi cunoașteți și cu cei pe care nu îi cunoașteți?

Vă pasă câtuși de cât? Vă văd uneori la TV și vă aud uneori pe stradă plângându-vă vecinei în timp ce împărțiți o sămânță și o bere. Asta e tot ce putem face?

Eu vreau să vorbesc cu cineva care contează! Vreau să vorbesc cu cineva care poate schimba ceva! Vreau un plan aplicabil cu ajutorul căruia să realizăm ceva pentru noi! Noi cei tineri, cei cu o gândire nouă! Noi, cei care am văzut până acum atât frumusețea și capacitatea acestei micuțe și infime țări dar și lacunele ei imense.

Ce pot să fac? CE? La ușa cui ar trebui să ne revoltam ca să schimbăm ceva? Am ieșit în piață și am spart semafoare și vitrine. Bravo nouă! Asta numesc eu schimbare! Suntem mândri de asta? Sper că nu!

Am ieșit în piață ca să schimbăm un președinte! Ca să vezi! Ce rezultat! De ce nu a funcționat? Unde am dat greș?

Avem o gândire de învingători, ce să mai! Am plecat la luptă cu pieptul înainte, gata să fim împușcați pentru că ne-am gândit că oricum, mai devreme sau mai târziu, asta se va întampla. Așa am făcut în trecut, așa facem și acum. Dar nu vreau să mai facem asta pe viitor.

Și revin la aceeași întrebare care mă macină. Cu cine să vorbesc dacă vreau să schimb ceva? Cine mă poate asculta? Unde să ma revolt?

The Alchemist

sursa foto: www.freedigitalphotos.net

Unde duce gândirea fără experimentare, ne-a arătat Evul Mediu; însă secolul acesta e menit să ne lase să vedem unde duce experimentarea fără gândire şi ce se alege din educaţia tineretului care se mărgineşte la fizică şi chimie.” (Arthur Schopenhauer)

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Andrei
  September 20

  Nu ai unde te revolta. Iti zic aceasi “vorba obosita”: Pleaca in alta tara civilizata si stai acolo, o sa te intorci in vacante, doar ca sa-ti vizitezi rudele si sa vezi cu ochii tai de idee buna a fost sa pleci. Asta daca o sa ai indoieli.
  Nu o sa fie usor, nu ai garantii dar o sa vezi schimbarea. Macar dupa atatia ani in tara aceasta o sa vezi ca se poate, ca exista si altceva,probabil singurele lucruri pe care le cauti.
  Se merita ca individ sa-ti sacrifici viata doar pt. ca te-ai nascut aici?

 2. September 21

  Da, merită să rămâi și să te revolți dar după ce strângi o masă critică de susținători, o cantitate de fonduri și ceva energie. Din păcate, prea mulți sunt la noi cei care merg pe principiul «lasă că merge și așa».

Comments are closed.