Jurnal de voluntar – trainingurile internaționale

Distribuie!

de Diana Broșiu

E vara, e soare si vrei sa călătorești, să cunoști cât mai mulți oameni faini și să vorbești cu ei până târziu ȋn noapte; eventual, să și ȋnveți ceva util. Sună genial, apare doar o mică problemă pentru majoritatea lumii, banii. Ei bine, există ȋnsă și o soluție la ȋndemână pentru tineri:  trainingurile internaționale sponsorizate de Tineret in Acțiune (sau TiA pentru prieteni).

Aceste cursuri sunt organizate prin diferite asociații pe bază de voluntariat din Europa (în general, dar nu ȋntotdeauna) și sunt anunțate pe siteuri precum acesta sau acesta. Asociația/asociațiile care organizează trainingul ȋși aleg câțiva parteneri (tot ONG-uri), de obicei, pentru a ajuta cu recrutarea participanților. Adică, partenerii ȋși informează voluntarii despre workshop și ȋncearcă să strânga numărul de participanți necesari. Socoteala de acasă nu se potrivește ȋntotdeauna cu cea din târg așa că de multe ori se fac open call-uri, ȋn care oricine e binevenit. Mai ȋntâi, anunțul este dat de ONG-urile partenere, așadar e o idee bună să dați like la diferite organizații pe Facebook.

Este foarte important să te gândești ce vrei de la cursul respectiv. Unele sunt foarte relaxate și apuci să vezi toate ȋmprejurimile, iar ȋn altele de abia dacă ȋți dai seama ȋn ce țara ești, fiindcă vei fi mult prea ocupat cu diverse materiale super interesante. Citește cu mare atenție descrierea cursului și pune ȋntrebări organizatorilor ca să nu ai surprize neplăcute acolo. Cel mai probabil, programul workshopului este deja stabilit și este o idee foarte bună să te uiți pe el ȋnainte, mai ales dacă este prima oară când participi la un astfel de curs. Spun asta fiindcă poți să ai seminarii de la 9 la 7 (cu pauze evident), iar pentru cei care vor doar să se relaxeze, cel mai probabil e mult prea mult.

După ce găsești cursul perfect, trebuie să ȋti trimiți aplicația. Unele formulare te vor duce cu gândul la bacul de la română și la cât de ușor şi SCURT era, altele nu ȋți vor lua mai mult de 5 minute să le completezi. Nu uita să specifici clar dacă ai vreo dietă specială (vegetariană, fară porc/gluten/sare ş.a.m.d). Te vor ȋntreba ei cu siguranță, pentru că deja s-au obișnuit (cam un sfert din participanți sunt vegetarieni și ȋntotdeauna e cineva care nu mănâncă porc).

Când ești acceptat pentru un training, va trebui să ȋți cumperi tu biletele de tren/avion/autobuz, să le comunici organizatorilor când ajungi (eventual și costul total/aproximativ al biletelor). Ei ȋți vor returna de obicei 70% din transport (ȋntreabă dacă urmează s-o primești ȋn timpul workshopului sau după ce se strâng toate biletele) și vor acoperi integral cazarea și masa. Uneori, e posibil să ȋți ceară o taxă de participare ȋn plus (ȋn acest caz, se menționează clar ȋn descrierea trainingului). Ȋn general, nu vei avea surprize neplăcute legate de cazare. Cel mai probabil va fi vorba de hotel drăguț și organizatorii o să ȋți ofere un link către siteul cazării. Dacă citești expresia „case inchiriate” și nu vrei să stai cu proprietarul ȋn casă solicită detalii ȋn plus.

Trecând peste toată partea logistică, motivul principal pentru care să te duci ȋntr-un astfel de training sunt oamenii. Nu am fost până acum la un curs ȋn care să nu fie și oameni absolut geniali. Întotdeauna o să vă ȋntindeți la povești până târziu ȋn noapte, chiar dacă la 8 ar trebui să fiți cu toți la micul dejun. Indiferent cum e cazarea sau masa, de la traininguri vii cu multe amintiri și cu nu știu câte povești (vii cu sacul plin de amintiri frumoase şi poveşti interesante – cum sună?). Până la urmă, câți oameni pot spune că au ȋnvățat să danseze turcește de la o dansatoare turcoaică contemporană, au jucat teatru ȋn mijlocul Izmirului, desculți sau cine mai știe ce. (aici poate ar merge o chestie de genul: nu ţi-ar plăcea să te numeri printre ei?)

Este o experiență aparte care ȋți lărgește orizontul, te dezvoltă fantastic de mult, te ajută să ȋnțelegi mai bine oamenii din jur, să fii mai tolerant cu ei, iar lista poate continua la nesfârşit. Există o grămadă de motive pentru care să te duci ȋntr-un astfel de training, contează doar (să găseşti acel motiv care este.. *aici continuarea ta*) cel care e important pentru tine. O prietenă grecoaică zicea că „e greu până când pleci prima oară ȋntr-un training, că dupa devii dependent”. Personal, nu cred că devii chiar dependent, dar o să ȋți ȋmbogățească cu multe viața (ca să nu mai menționez că dă și foarte bine ȋn CV).

Taguri

Arhiva