de Greta Bogdan
Da, se poate. Ne-o dovedește Viviana Munteanu, absolventa Liceului Teoretic Grigore Moisil din Tulcea, care se mândrește cu frumoasa medie de 10 la examenul de bacalaureat de anul acesta. Prin voință și muncă, orice vis poate căpăta contur.
Am ales să îi adresez câteva întrebări și să aflu secretul acestui rezultat. Cu modestie, mi-a dat cele mai sugestive răspunsuri. Îmi doresc, pe viitor, să vorbesc numai despre astfel de oameni valoroși. Am senzația că sunt din ce în ce mai puțini sau, vorba Vivianei, nepromovați.
- Cum te simți când știi că ai obținut singura medie de 10 la bacalureat, din tot județul Tulcea?
Încă nu prea îmi vine să cred. Am fost șocată la început, era cam ultimul lucru la care m-am așteptat. Sunt fericită. Foarte fericită. Nu pentru că sunt singura cu media de 10, ci pentru că mi-am făcut părinții, prietenii fericiți. E un sentiment unic în viață.
- Ți-ai propus performanța asta de la început sau a fost un fapt firesc, ca rezultat al unei munci îndelungate?
Așa cum am mai spus, nu mă așteptam să obțin media asta. Munca nu a fost îndelungată. A contat atenția din timpul orelor, dar cred că meritul este, de fapt, al profesorilor de nota 10 pe care i-am avut. Doamnele Pavel Lavinia, Isaev Elisabeta, Stamate Mioara sunt cele cărora aș vrea să le mulțumesc, în primul rând.
- Ai făcut meditații sau ai optat pentru pregătirea individuală, pe parcursul anului?
Nu am mers niciodată la meditații în cei 12 ani de școală. Nu am simțit nevoia. De mică prefer să învăț singură.
- Ce profil ai terminat? Care au fost punctele slabe și punctele forte în pregătirea pentru examen?
Am terminat profilul de științe sociale. Am învățat mereu cu placere la română, economie, geografie. În pregătirea pentru BAC istoria m-a pus în dificultate (nu a fost niciodată punctul meu forte și nici materia preferată).
- Crezi că este important pentru acest examen să acumulezi informații pe tot parcursul anilor de liceu?
Da! Acesta este cel mai important lucru. Dacă ești suficient de atent încât să acumulezi câteva informații esențiale în fiecare an de liceu, clasa a 12-a trece mult mai ușor și fără bătăi de cap.
- Care sunt cele mai importante sfaturi pe care le-ai primit de la părinți până acum? Contează susținerea lor?
Susținerea părinților a contat mereu. E imposibil să reușești fără să fie mereu cineva în spate care să te încurajeze, să fie mândru, să râdă și să plângă alături de tine. Cred că cel mai important sfat primit de la ei a fost să încerc să fac mereu ce îmi place.
- Ce sacrificii ai făcut ca să obții acest rezultat?
Nu am făcut niciun sacrificiu. Poate doar faptul că am renunțat în ultima lună la a privi măcar un film pe zi.
- În ce măsură a contat liceul la care ai fost, implicarea cadrelor didactice? Crezi că dacă ai fi absolvit altundeva ai fi obținut aceeași notă?
Nicolae Iorga afirma: “Școala cea mai bună e aceea în care înveți înainte de toate să înveți”. Cred că exact acesta este principiul după care se ghidează și Moisilul. Nu cred că aș fi obținut altă notă dacă aș fi urmat alt liceu. Sunt mândră că am terminat Liceul Teoretic “Grigore Moisil” din Tulcea. Este locul în care am învățat o mulțime de lucruri, în care am legat prietenii minunate. Așa cum am mai spus, profesorilor îndrumători le atribui toate meritele. Nota mea, cunoștințele mele le aparțin în totalitate.
- În ziua de astăzi, astfel de rezultate sunt din ce în ce mai puține. Cum comentezi acest lucru?
Nu cred că sunt puține astfel de rezultate, doar că nu mai sunt promovate. Societatea în care trăim, și o spun cu tristețe, promovează alte valori. Avem în țară copii minunați, inteligenți, care au câștigat numeroase premii la olimpiade, atât în țară, cât și afară.
- Cu media ta, poți deschide orice ușă în viitor. Tu ce îți dorești să faci mai departe?
Nu pot deschide chiar orice ușă…Eu îmi doresc să mă desprind de latura aceasta umanistă și să imi continui drumul undeva la Cibernetică.
- Cum ai descrie, în ansamblu, ultimul an de liceu? Ai nostalgii?
Ultimul an de liceu a trecut foarte, foarte repede. Nici măcar nu am realizat cum a trecut timpul. În ultimul an mi-am cunoscut cu adevărat colegii, la final am devenit mai uniți.
Nostalgii? Hm. Încă nu e cazul. Mi-ar plăcea să îmi pui întrebarea aceasta, din nou, peste câțiva ani.
- Vorbește-mi puțin despre pasiunile tale și despre modul în care îți petreci timpul liber.
Timpul meu liber e ca al tuturor adolescenților. Privesc filme, seriale, citesc (ador să citesc), ascult muzică, mă plimb, ies cu prietenii, nu sunt cu nimic mai diferită.
- În final, ai niște sfaturi pentru cei care vor să îți urmeze performanța de anul acesta?
Sfaturi? Nu mă consider în stare să îi ghidez pe alții, sincer. Le pot spune, totuși, să fie atenți în timpul orelor, la română să citească măcar operele obligatorii pentru BAC, să nu se streseze prea mult și să încerce să înțeleagă fiecare informație pe care o dobândesc. Restul vine de la sine.
Mult succes!
Meritele Vivianei, dar și ale altor elevi care au obținut medii mari la Evaluarea Națională, respectiv la Bacalaureat, vor fi premiate de către dl. Ștefan Ilie – primarul comunei Luncavița. Ca și în anul precedent, această inițiativă încurajează tinerii să facă în continuare cinste comunei și să se mândrească cu meleagurile copilăriei lor.
Felicitări tuturor celor care își asumă învățătura ca pe o plăcere, și nu ca pe o obligație!
Sursa foto: arhiva personală a elevei