Cum noul eveniment marca CeCOP, „Big Picture Day” bate la uşă, am realizat un interviu cu Luiza Cernica – Project Manager-ul departamentului de Comunicare . În cadrul evenimentului intitulat strategic, „Big Picture Day’’, studenţii vor afla ce rol joacă CeCOP în viaţa lor universitară şi ce surprize îi aşteaptă dacă se vor implica în cadrul proiectelor marca CeCOP.
Mai întâi, spune-mi ce părere ai despre voluntariat. Merită ca tinerii din anul I (și nu numai) să se implice în activităţi extracurriculare?
O persoană care practică voluntariatul este una determinată, implicată şi care îşi doreşte să devină un precursor al schimbării. Aceste calităţi sunt căutate de către angajatori. Astfel, experienţa voluntariatului, fie că este una realizată într-o organizaţie studenţească sau agenţie, fie că este una care vizează o cauză nobilă, este de necontestat atunci când e trecută in C.V. Pe lângă aspectul profesional, voluntariatul te dezvoltă personal, te pune în tot felul de situaţii şi, mai mult decât atât, te scoate din propriul spaţiu de confort.
Cât de importantă este pentru tine educaţia nonformală?
Foarte importantă! Aproape toate trainingurile care se fac în prezent folosesc educaţia nonformală. Este mult mai practică, iar informaţia se sedimentează mult mai uşor.
Cum a fost pentru tine, la început, să fii membru activ CeCOP?
Am devenit membru activ în CeCOP odată cu proiectul SIF 2012 (SNSPA Internship Fair). Povestea mea alături de CeCOP a început, însă, puţin mai devreme. Am aplicat strict pe proiectul SNSPA Student Start Up. Mi-am dorit foarte mult să prezint colegilor de liceu oportunitatea educaţională oferită de SNSPA. Pe atunci eram în anul I. Am fost acceptată pentru proiect, dar nu m-am oprit doar la Mihai Viteazul (liceul absolvit de mine). Mi-a plăcut foarte mult experienţa, mai ales că nu am avut prea multe ocazii să practic public speaking şi am fost propusă să devin membru cu normă întreagă în cadrul CeCOP. Am început modest, cu crearea unor mesaje de promovare, mai târziu am preluat pagina de Facebook, apoi am devenit manager de proiect, ca în prezent sa fiu coordonator al echipei de comunicare.
Povesteşte-mi despre evenimentul „Big Picture Day”.
Evenimentul este o rampă de lansare pentru CeCOP. Ne prezentăm în faţa studenţilor, în special a bobocilor, ca singura organizaţie care se ocupă de satisfacerea necesităţilor academice ale studenţilor din SNSPA. Anul trecut am organizat evenimentul în holul rectoratului SNSPA pentru a acoperi un public cât mai larg. Am aflat nevoile studenţilor şi am hotărât ce proiecte noi ar trebui să implementăm. Mi-am propus ,încă de anul trecut, să schimbăm percepţia oamenilor faţă de CeCOP. Voiam să îi dăm puţină culoare şi să fim recunoscuţi ca o mână de ajutor dată studenţilor.
Ce reprezintă pentru tine întreaga experienţă din cadrul CeCOP? Cum ai descrie organizaţia în 3 cuvinte şi cât de mult te-a dezvoltat din punct de vedere profesional?
Energizant, provocator, helpful. Iubesc CeCOP şi toate proiectele CeCOP! Tocmai de aceea am ţinut să se menţină pe poziţii şi să ştiu că atunci când termin studiile de licenţă, organizaţia nu va deveni istorie. Fiind parte administrativă a SNSPA-ului, toate proiectele pe care le facem afectează sau nu imaginea unei entităţi mai mari şi nu numai a noastră. Din acest punct de vedere, limitele activităţii noastre reprezintă tot o provocare. CeCOP m-a ajutat să mă dezvolt, am învăţat multe despre social media şi despre relation management. M-a învăţat tocmai acele lucruri pe care nu le poţi împrumuta dintr-o carte. Trebuie să te dai tu cu capul de tavan ca să le poţi învăţa.
Cum este să fii în poziţia de P.R. Manager din cadrul CeCOP? Care sunt dificultăţile şi beneficiile acestei poziţii?
Este foarte interesant să dai voce unei organizaţii. Asta se întâmplă prin proiectul „Big Picture Day”. Îi dăm voce în online prin intermediul Facebook-ului, dar impactul pe care îl resimţi în mediul offline este total diferit… Nu mai este vorba de cifre, share-uri şi comentarii, ci despre oameni, zâmbete şi nevoi. Îmi place foarte mult să vorbesc cu oamenii, să descopăr mentalităţi şi personalităţi. În calitate de coordonator al proiectului, nu pot spune că activitatea mea diferă cu mult faţă de a fi coordonator în alte proiecte. Ai tot o listă cu sarcini pe care trebuie să o distribui oamenilor în funcţie de punctele lor tari, tot o listă cu deadline-uri bine gândită şi o privire de ansamblu. Îmi place foarte mult proiectul ,,Big Picture Day” pentru că fiind unul intern, are o flexibilitate foarte mare şi este probabil unul dintre cele mai joviale proiecte pe care le avem.
Cum ai defini un bun specialist de comunicare şi relaţii publice?
Un specialist de comuniare şi relaţii publice trebuie să fie, în primul rând, informat. Informaţia vine atât din teorie, cât şi din experienţă. Părerea mea este căniciodată nu ai cum să fii un specialist de comunicare şi relaţii publice excelent! Când ajungi la un anumit nivel, tot ai în spate o armată care să te ajute şi să te susţină. Important este să perseverezi, să îţi pui întrebări despre toate fenomenele din jurul tău (chiar şi atunci când priveşti ştirile la TV) şi să înveţi din propriile greşeli. Poate par generalităţi, dar altă reţetă a succesului, nu văd.
De ce ar trebui să vină studenţii la evenimentul „Big Picture Day”?
Pentru ca să se întâlnească cu nişte oameni faini care le pot veni în ajutor, atunci când au nevoie. Un alt motiv important este acela că trebuie ca fiecare student să îşi cunoască drepturile. De asemenea, cei care vor să se alăture echipei, fie pe un proiect anume, fie într-un department, sunt bineveniţi! Mai avem locuri disponibile la Relaţii externe, H.R. şi Administrativ.
La ce ar trebui să se aştepte studenţii şi ce noutati le pregătiţi?
Anul acesta, vrem să iniţiem un nou proiect: întâlniri cu alumnii de succes. Sunt multe personalităţi interesante care au terminat SNSPA şi care au o experienţă frumoasă în spate, persoane pe care vrem să îi punem în legatură cu studenţii. Sunt sigură că aceştia vor avea multe de învăţat de la ei, iar alumnilor le va face placere să se întoarcă la facultatea pe care au absolvit-o, chiar şi pentru câteva ore.
De ce consideri că studenţii ar trebui sa devină voluntari în cadrul CeCOP-ului?
La CeCOP sunt cele mai tari after-party-uri! Acum că am menţionat distracţia, să adaug şi experienţa profesională. Cei care se implică în activităţile CeCOP sunt recunoscuţi de către studenţi ca atare, dar şi de către cadrele didactice. Pe lângă acest lucru, în cadrul proiectului SIF, majoritatea voluntarilor şi-au gasit locul de muncă pe care şi l-au dorit. Altfel spus, CeCOP este o portiţă de acces către cariera dorită, atât pentru cei care participă la proiectele noastre, dar mai ales pentru membri.