Amurgul idolilor – F. Nietzsche

Distribuie!

Astăzi vreau să aduc în discuția noastră o carte interesantă și considerată extrem de importantă. Cartea pe care vreau să ți-o prezint este „Amurgul idolilor” de Nietzsche, care este premergătoare pentru a înțelege „calea lui Zarathustra”. Nu poți citi „Așa grăit-a Zarathustra” fără ca înainte să te detașezi de falșii idoli sub care s-a perindat calea lumii până în prezentul lui Nietzsche.

Nietzsche aduce în discuție falsa idolatrie pentru Platon și alți filosofi, dar și pentru creștinism. El consideră că lumea în care trăim este un teatru al măștilor, oamenii joacă într-o mascaradă continuă, iar sub aceste măști nu mai există nimic. De aceea el nu se oprește doar la a ataca (și detrona) idolii prezenți – de „furia” sa nu scapă nici universitățile sau germanii.

El simte că a venit vremea ca fațeta realității umane să se schimbe. Rațiunea pierde în fața pulsiunii vieții. Ideologiile, până la Nietzsche, s-au învechit și nu se mai mulează pe ceea ce el consideră că este lumea. Acesta aduce în vederea cititorului un nou spirit, o nouă filosofie, o nouă direcție specifică, de altfel, tinerilor. Ceea ce până acum s-a știut ca fiind de căpătâi trebuie ars, iar noul spirit specific vremii trebuie introdus cu „ciocanul”.

O carte de o luciditate extremă, argumentată foarte bine, atât de bine scrisă încât simți că ideile scrise îți aparțin.

Eu a trebuit să o citesc pentru ora de filosofie, iar profesorul de curs ne-a anunțat că această carte este, parafrazându-l, un bisturiu al lucidității menit să taie fumul iluziei în care am trăit până acum. Trebuie să recunosc că după prima citire am simțit că ideile spuse de Nietzsche nu neapărat că-mi aparțin, dar că le gândisem și eu la un moment dat. La a doua citire, însă, am fost surprins de ceea ce se afla în acele rânduri. L-am perceput pe Nietzsche nu ca un filosof, ci ca un mentor pentru orice tânăr care citește filozofie. Profesorul meu de filosofie a avut dreptate – o carte care taie în orice fel de credințe pe care credeai că le ai. O carte de o luciditate extremă care te aruncă în realitatea crudă și te obligă să-ți găsești propria cale, în afară de cea dictată de marii gânditori ai vremii apuse acum.

Îți recomand cu plăcere să lecturezi această carte, însă te previn ! Este periculoasă pentru propria sănătate mentală.

Taguri

Arhiva