de Tiberiu Paul Iordache
Un mod foarte simplu de a vedea dacă cineva are cu adevărat un principiu este să începem prin a le cere să ne spună un lucru pe care îl consideră a fi bun sau să întrebăm direct „Consideri că X este un lucru bun?” sau „Consideri că este bine să faci X?”. Indiferent dacă răspunsul dat este da sau nu, întrebarea ce trebuie să urmeze este „De ce consideri că X este/nu este un lucru bun?” sau „De ce consideri că este/nu este bine să faci X?”. Există o șansă mare ca la această întrebare ori să nu primiți niciun răspuns, ori dacă primiți un răspuns să fie de tipul „Fiindcă așa m-a învățat bunica/mama/o rudă.” sau „Fiindcă așa spune mi-a spus preotul/Dumnezeu.” sau „Fiindcă iubitei/iubitului/șefului meu îi place.” sau „Fiindcă așa îmi spune conștiința.” sau poate un răspuns sub forma unei anecdote lungi cu care încearcă să vă convingă pe voi de propriile lor convingeri. Unii indivizi s-ar putea ca, atunci când încearcă să găsească răspunsuri pentru aceste doua întrebări, să reacționeze cu violență(verbală sau fizică, poate chiar ambele) față de adresant. Toate aceste feluri de răspunsuri sunt invalide deoarece demonstrează o lipsă de explorare a realității și o lipsă de principii morale.
Vă încurajez să adresați cele două întrebări menționate în paragraful anterior mai întâi vouă înșivă și să vedeți care este rezultatul. Analizați ce răspunsuri dați sau dacă măcar reușiți să dați un răspuns valid. În cazul subsemnatului, prima dată când mi-am adresat întrebările, nu am reușit să găsesc un răspuns care să mi se pară că respectă standardele gândirii raționale. De atunci m-am străduit să învăț mai mult despre subiectele de interes pentru mine și să le interpretez într-o manieră care să-mi permită formarea unui principiu corect. Mai mult, pot spune că, de când am început să aplic gândirea rațională și să înțeleg de ce alții din jurul meu nu acționează într-o manieră conformă cu aceasta, am reușit să nu mai am absolut deloc în mintea mea îndoieli cu privire la propriul simț al moralității, să-mi formez cel puțin trei principii vis-a-vis de câteva subiecte de interes personal pentru mine și să nu mai am absolut deloc gânduri sau stări deprimante. Nu pot garanta că utilizarea gândirii raționale va avea același efect pentru oricine, însă pot spune că merită să fie încercată de către oricine care simte că, poate nu se integrează în anumite grupuri la fel de bine ca alții sau care și-a pus măcar odată o întrebare de felul „De ce acționează cei din jurul meu în acest fel?”.
După ce găsiți răspunsuri pentru voi înșivă la cele două întrebări menționate mai sus și învățați să stăpâniți mai bine gândirea rațională, puteți să începeți să le adresați și cunoștințelor voastre și chiar rudelor apropiate, ori în manieră directă ori într-o manieră mai subtilă. Veți vedea, în cel mai probabil caz, că aproape oricine vă dă un răspuns la prima întrebare, însă la a doua… slabe sunt șansele să primiți un răspuns valid de la cineva, dacă primiți un răspuns măcar. Acest lucru este o dovadă suficientă pentru a vă putea da seama dacă o persoană are sau nu principii morale, și veți vedea că aproape nimeni nu are. Cunoscând aceste lucruri, este oare de mirare că în societățile umane au loc injustiții și neînțelegeri și conflicte inutile când oamenii nici măcar nu știu în propria lor minte de ce un anumit lucru este bun sau rău? Este oare de mirare că unii indivizi se pot contrazice pe ei înșiși chiar și în două enunțuri succesive? Este oare de mirare că există atât de mulți indivizi care par după vorbele lor a fi modele ale moralității însă faptele lor sunt în dezacord cu ceea ce spun? Este oare de mirare că există legi care perpetuează injustiție față de unii indivizi sau care sunt absolut absurde chiar și pentru mintea unui preșcolar? Este oare de mirare că foarte multe persoane „de calitate” se asociază sau intră în relații cu persoane absolut teribile?
Este tragic că filozofia este foarte des ignorată sau predată absolut incorect, în ciuda faptului că există din timpul grecilor antici. Filozofia ne poate ajuta să înțelegem mult mai bine realitatea, să fim protejați în fața decepțiilor și manipulărilor, să fim cu adevărat oameni morali și chiar să alegem mai bine cu care indivizi merită să ne asociem sau să intrăm în relații pe termen mai lung. Aceste lucruri constituie pentru oamenii de astăzi și pentru cei de mâine importanța filozofiei.
Sursa foto: Wikimedia.com