de Roxana Dumitrică
În sfârșit, ai ajuns la facultate. Bacul a trecut în zbor și în curând îți vei începe viața pe cont propriu. Dacă ai tăi nu au suficienți bani să te țină în chirie, sau pur și simplu vrei să te călești, căminul este soluția. Fie că ești fată sau băiat, trebuie să respecți niște reguli nescrise de adaptare.
În primul rând, lasă fițele acasă. Știm că ai tăi au avut grijă să nu îți lipsească nimic. Știm că te-ai învățat să fii axul după care se învârtește soarele. Uită de toate astea! Nimic nu este mai enervant decât un coleg de cameră care nu doarme decât cu lenjerie apretată și care are pretenția să faci și tu același lucru. Aici nu ești acasă, să îți aducă mama mâncarea sub nas și să îți calce șosetele. Fie renunți la standardele de sugar, fie la viața de cămin.
În câteva luni vei ajunge psiholog. Specializarea ta nu are nimic de-a face cu studiul psihicului, dar fără să îți dai seama vei fi consilierul tuturor vecinelor care suferă. Până acum, acest comportament ți se părea patetic și nedemn. Acum ajungi să le compătimești pe nefericite. În general, sfaturile proaste prind cel mai bine. Nu vei ajunge nicăieri cu “treci peste!”, însă “Du-te noaptea, peste el!” va prinde mai bine decât crezi.
Dacă ești băiat, o să îți dai seama că 99% dintre fete sunt panarame, cel puțin așa se jură colegii tai. Restul de 1% sunt lesbiene, cel mai probabil. Tot 99% dintre experiențele sexuale ale prietenilor tăi sunt exagerări și invenții, așa că nu trebuie să te simți frustrat din cauza asta. Fiecare se laudă cu ce poate, e un cod secret al supremației.
Fii bărbat! Vei ajunge cel puțin o dată în postura în care ai de reparat o chiuvetă, desfundat o țeavă sau suportat un miros înțepător.Surprinzător, nu e chiar atât de rău: vei rămâne placut surprins când, în mai puțin de un an vei avea mușchi la mâini de la cărat bagaje. De asemenea, nu vrei să se faca glume cu bigudiuri pe seama ta, așa că dă-ți jos coronița și treci la treabă!
Indiferent de problemă, băutura e soluția. Acasă nu consumai nici șampanie de Anul Nou. La cămin, îți antrenezi ficatul cu amestecuri multiculturale care îmbină armonios bere nefiltrată, vin moldovenesc și palincă din Maramureș. Prima dată va fi mai dificil, dar apoi s-ar putea să-ți și placă. Tot la cămin vei afla că ultimii bani de pâine nu se duc niciodată pe pâine.
Manelele nu au ucis pe nimeni. Știm că ești fan Viking Metal. Știm că atunci când erai mic, ai tăi îți puneau Bach și Schumann. Cu toate astea, după un an la cămin îți vei îmbogăți repertoriul muzical cu cel puțin zece manele de a căror existență nu aveai habar, cu sau fără voie. Nu încerca să pozezi într-o persoană cultă. După câteva guri din amestecul descris mai sus, te vei mișca mai ceva ca o cadână pe “Zâna zanelor” sau vei fredona cu patos “Dubai-Dubai”.
Unii naivi te invidiază. Este vorba despre aceia pe care îi urăști în secret, prietenii tăi care stau în chirie. Legenda spune că au o cameră separată în care gătesc și mănâncă și că au apă caldă la discreție. La început , tu și colegii tăi va veți simți ca un trib australian invadat de cei de la Discovery Channel. Apoi îi veți corupe și vor sfârși dansând, amețiți, pe manele. Ei au vrut-o!
Nu e chiar atât de rău cum pare. Ai tăi sunt îngroziți că vei cădea pradă tentațiilor. Droguri, mizerie și colegi needucați amenință la tot pasul. Crede-mă pe cuvânt, nu e așa. Poate că mai e câte o petrecere sălbatică la care participi, dar, în general oamenii își pierd vremea cu seriale, jocuri și încercări de a adormi.
Influența proastă, companie bună. Îl știi pe tipul ăla cu relație stabilă și note bune, care nu fumează și nu vorbește urât. Uită de el, e un fraier, nu degeaba râd toți de el. În schimb, colegul care se duce de două ori pe an la facultate și vine în fiecare seară cu altă fată e de încredere. El te va învăța cele mai tari trucuri ca să nu te îmbeți, te va duce în cele mai cool locuri și îți va arăta ce înseamnă viața frumoasă, liberă, fără constrângeri. Toți vor să stea pe lângă el și să îl invite la petreceri, el e omul cu distracția. Unii susțin că nu e decât un frustrat care are probleme acasă și care încă suferă după iubita din școala generală. Totuși, nimeni nu discută deschis despre asta.
Cuvinte noi: la cămin vei învăța o serie de cuvinte și expresii de care nici nu știai că există. Sunt genul de cuvinte de care mama ta nu ar fi prea mândră să te audă că le folosești, de aceea nu recomand folosirea lor în afara campusului studențesc. Imaginația studentului este debordantă și capabilă să scornească cele mai originale înjurături și ciudate analogii. Vei împrumuta regionalisme fără să-ți dai seama, iar accentul ți se va schimba. “Chiar dacă ai luat decât cinci, te bucurași oleacă, la cafiaua de dimineață, când vazuși că ai trecut” .
Nu toată lumea trăiește în curățenie. Au și gândacii suporterii lor, mai exact cei care nu fac niciodată curat. Sub patul lor se găsesc șosete prăfuite de semestrul trecut, guma de mestecat, mucuri de țigară, mâncare mucegăită, cam tot ce ar trebui să stea în mod normal la ghena de gunoi. Aceștia pot fi izolați sau pot fi priviți drept savanți care vor să creeze o nouă formă de viață.
Alte observații:
Vasele se spală înainte de masă, niciodată după.
Zacuscă, roșii, brânză, carne, portocale, pate, salată verde, ceapă, parizer, amestecate într-un bol pot consitui, cu succes, o salată.
Întotdeauna e prea multă mâncare, niciodată prea multă băutură.
Ce se întâmplă în cămin, rămâne în cămin.
Cu timpul, vei învăța să dormi și cu lumina aprinsă.
Maidanezii pot fi dresați cu mâncare de acasă.
Viața la cămin este cel puțin interesantă. Dacă ești dispus să trăiești extrem și să te călești, aici este locul tău. Trebuie să uiți tot ce știai și să o iei de la zero. Cuvântul cheie este adaptarea. Vei dobândi noi calități de comunicare, întărire a sistemului nervos și imunitate crescută la germeni și bacterii.
Sursa foto: Wikimedia.com