de Agnes-Ioana Oboroceanu
Poate că subiectul listei cu „ce să faci și ce nu” când vii la studii în București e deja agățat pe panoul clișeelor, însă este, probabil, mai mult decât utilă o updatare a poliloghiei – pentru nou-veniți și veterani.
Anul trecut, când timid m-am înrolat în haosul simpatic care împânzește străzile capitalei, nu eram în cunoștință de cauză cu vreo listă de „n pași pentru supraviețuire”, ci numai cu ambiție și mult curaj. Ce-am învațat într-un an și ce-ar trebui să adauge boboceii pe post-it-ul „De ținut minte”?
Trebuie să ai tupeu. Fie că vii cu el de acasă, fie îl capeți aici și ai grijă sa nu îl scapi din ochi, ai nevoie de el. Nu mă refer neapărat la acel gen de tupeu piperat cu un praf de nesimțire, ci doza potrivită pentru a fi capabil să te descurci în orice situație și să știi cum să întorci lucrurile în favoarea ta atunci când e nevoie.
Ai nevoie de orientare în spațiu. Sau de un GPS de încredere. Poate nu este stație de metrou aproape de destinația ta și nici măcar un RATB care să te ducă până acolo, așa că ești nevoit să apelezi la încrederea în tine și să scoți de la naftalină (cum a fost in cazul meu) orientarea în spațiu ori cel mai sigur GPS inventat vreodată. Îți va ajunge cel mai bun prieten în cele din urmă și va reuși să te scape de senzația că trăiești într-un labirint.
Distracția e la ea acasă, dacă știi în ce cotloane să o cauți. Nu mai amintesc de numărul infinit al cluburilor și teraselor, însă în funcție de stilul fiecăruia, e imposibil să nu găsești ceva de făcut. În afară de petreceri, evenimentele culturale, expozițiile și concertele te pot surprinde plăcut. Că tot vorbim de „cotloane”, Bucureștiul ascunde străduțe și cafenele superbe, și ai bucuria să le descoperi singur…sau cu GPS-ul la purtător.
Învață să estimezi timpul de călătorie. La început, timp de câteva săptămâni obișnuiam să mă plâng că acasă parcurgeam până la bunici, la țară, cu mașina, același timp și aceeași distanță pe care le parcurg aici până la facultate. Distanța și timpul îmbracă haine noi în București și ai nevoie să știi cum să le manipulezi pentru a fi sigur că deții secretul punctualității.
Dacă vrei să conduci în București, trebuie să-ți dezvolți o a doua personalitate. Ne întoarcem la primul punct și adaug că în trafic ai nevoie de un tip mai…piperat de tupeu, pentru că ceilalți șoferi cu siguranță îl au. Mai mult decât atât, trebuie să uiți însemnătatea unor cuvinte pe care în afara mașinii le cunoști cu siguranță: panică, nervi, depresie, disperare & co.
Mai mult decât atât, vei mai auzi despre cum vei suferi în călătoriile cu RATB-ul, indiferent de vremea de afară, cum să ai grijă la taximetriștii bucureșteni, cum să reziști tentațiilor, cum să fii responsabil cu banii și alte rețete care îți promit succesul. Poți încerca să dai check tuturor punctelor de pe listă sau te poți adapta în funcție de situație.
Atât pentru veterani, cât și pentru bobocii capitalei, un element indispensabil este spontaneitatea. În timpul liber sau la facultate/la job, te ajută în secret și în final, să te bucuri de viața în continuă mișcare, de haosul care îți hrănește adrenalina și uneori, de liniștea nopții.
Și mai ales, să ții minte că și orașul se bucură că ești.
Sursa foto: Wikimedia.com