de Gelatu Vasile Viorel
Auzim zilnic în presă, televiziune și în jurul nostru că suntem o generație pierdută. Suntem criticați că nu luăm bacul, că scriem prescurtat sau – mai rău – că suntem o generație de drogați. Dar de ce? V-ați gândit că poate e vina societății în care trăim? Cred că mulți dintre dumneavoastră nu v-ați gândit. Aveți pretenția să-i respectăm pe profesori? Dar cum rămâne cu “respectă, dacă vrei să fii respectat”? Acestea sunt câteva întrebări la care ar trebui să răspundem înainte să acuzăm generația noastră; da – se mai întâmplă să călcăm strâmb – nu există pădure fără uscături. Dar nu trebuie să generalizăm – avem și calități.
Suntem generația care trebuie și va schimba ceva – putem face asta, dar avem nevoie de ajutor. Avem elevi medaliați la concursuri internaționale, avem genii IT, avem olimpici, avem tineri sportivi cu performante uluitoare, suntem generația cu un extraordinar potențial al dezvoltării sociale, avem o gândire liberă și pentru libertate, suntem generația care va aduce schimbarea pe care România o așteaptă de mai bine de 20 de ani, dar avem nevoie de susținere, de încredere și respect.
Un exemplu nou este chiar echipa de olimpici a României, care s-a întors cu multe medalii de la olimpiada internațională. Extraordinarii elevi români au participat la Olimpiada de Ştiinţe a Uniunii Europene (EUSO), competiţie cu caracter interdisciplinar pe echipe, unde au obţinut o medalie de aur şi o medalie de argint.
Cei trei medaliaţi cu aur sunt Ioan Ignat (Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân” din Constanţa), Dan Mircea Mirea (Colegiul Naţional „Fraţii Buzeşti” din Craiova) şi Dumitru Călugăru (Colegiul Naţional „Tudor Vladimirescu” din Târgu Jiu). Ruxandra Tesloianu, Diana Ioana Constantin şi Camelia Diaconu, toate trei – eleve la Colegiul Naţional Emil Racoviţă din Iaşi), au intrat în posesia medaliilor de argint.
O mare tărie de caracter a dovedit și fata din județul Covasna care a purtat tricolorul de ziua Ungariei.
Într-o lume în care televiziunea a devenit un mod de viață, dar care oferă un model nu tocmai bun de urmat, când vedem doar crime și scandaluri, noi încercăm să trecem peste asta, să ne depășim limitele și să schimbăm ceva. O să reușim doar când țara întreagă va conștientiza că noi suntem viitorul.
Tineri români de pretutindeni, haideți să arătăm că împreună putem fi o generație de calitate! Să dovedim că vom sări peste toate obstacolele și că generația noastră este demnă de respect. Să dovedim că putem promova bacalaureatul și în aceste noi condiții, că putem scrie corect și vorbi civilizat. Astfel, vom impune respect și vom obține susținerea de care avem nevoie ca să construim o societate promițătoare. De la noi trebuie să înceapă schimbarea, suntem tineri, suntem isteți și trebuie să fim încrezători.
Îmi doresc ca generația noastră să lupte pentru a dovedi că se poate. Putem reuși să depășim această perioadă de letargie în care societatea noastră s-a cufundat în ultimul timp. Pentru că suntem o generație capabilă, crescută și educată în democrație.