Ești pregătit să-ți construiești propriul brand?

Distribuie!

de Andreea Vlaicu

Crearea și promovarea oricărui brand personal necesită o strategie bine pusă la punct. Primul obiectiv avut în vedere atunci când decizi să îți construiești un brand personal este acela de a te delimita de mulțime, de a-ți crea o amprentă personală după care să poți fi recunoscut cu ușurință și care să nu poată fi duplicată de concurență.

Pentru a te bucura de succes, această amprentă trebuie să proiecteze instantaneu în mintea potențialilor clienți imaginea care îți definește identitatea. Altfel spus, este important să creezi pentru brandul tău ceea ce în industria marketingului poartă numele de „awareness”.

Mai departe, următoarele obiective vor fi stabilirea unui public la care dorești să te raportezi în vederea promovării brandului tău, compunerea unui mesaj care să atragă atenția categoriei de public vizate, cât și alegerea metodei prin care vei ajunge la el.

Mesajul construit va funcționa drept suport pentru prezentarea caracteristicilor celor mai importante ale brandului. Pentru a te apropia de public, nu este însă suficient să comunici simple caracteristici. Adevărata rețetă a succesului derivă din abilitatea de a transforma aceste caracteristici inedite în beneficii aduse clienților, după care îți revine misiunea de a construi o poveste cu ajutorul căreia să poți pune în valoare aceste beneficii de care ar dispune ei prin achiziționarea produsului ce stă sub semnul brandului creat. Astfel, le vei putea prezenta o propunere care nu poate fi refuzată.

Odată ce ai reușit să te faci remarcat, trebuie să te menții în raza vizuală a publicului avut în vedere, drept pentru care este necesar să fii activ în mediul online, să cercetezi și să analizezi cât mai frecvent atitudinile clienților față de brandul tău.

Mai mult, este nevoie să anticipezi tendințele pieței și să identifici schimbările ce ar putea surveni pentru a preîntâmpina eventualele amenințări la adresa stabilității brandului. Prin urmare, trebuie să dai dovadă de flexibilitate și să acționezi în așa fel încât brandul produs de tine să rămână dorit, deci vandabil, chiar și în condițiile unui mediu turbulent din punct de vedere economic. Dacă este nevoie, cauți să te reinventezi astfel încât ceea ce oferi să se plieze pe cerințele publicului căruia te adresezi.

Atunci când promovezi un brand, comunicarea permanentă, de tip bidirecțional, bazată în același timp pe transparență, devine o exigență. Aceasta poate fi suficientă în cazul în care brandul se bucură deja de notorietate în rândul publicurilor, dar devine insuficientă atunci când te afli la început de drum și încerci să te faci remarcat printre brandurile existente deja, care promit aceleași lucruri ca și tine.

Într-un mediu competițional acerb, singurul mod prin care te poți distinge de ceilalți este prin seriozitate, creativitate și inovație. Oferindu-le oamenilor soluții concrete și ingenioase la problemele vechi, care de-a lungul timpului nu și-au găsit rezolvarea, vei reuși să te afirmi pe piața brandurilor.

În concluzie, putem afirma că, în prezent, poate fi o adevărată provocare să creezi un brand personal de mare impact, însă, dacă el va răspunde unei nevoi nesatisfăcute, dacă va depăși stadiul promisiunii reușind să își dovedească utilitatea, va avea, cu certitudine, succes.

­­

 Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva