Este UDMR un partid românesc?

Distribuie!

de Emilian Voaideș

De câteva zile face furori un proiect de lege propus de UDMR prin care s-ar face un pas uriaş spre obţinerea mult-râvnitei autonomii. Acesta poate fi consultat aici şi are câteva prevederi absolut şocante, în special pentru cei direct afectaţi de astfel de măsuri.

Astfel, printre prevederile care intrigă pe oricine citeşte acest proiect de lege, se numără: obligativitatea predării limbii maghiare în toate şcolile, începând cu clasa a doua; pentru crearea de universităţi pe teritoriul „Ţinutului Secuiesc”, este nevoie de o aprobare de la conducerea regiunii; măsurile pe motiv de ordine publică luate de către organele de stat trebuie să fie validate de către „Consiliul Judeţean” competent; pentru a avea drept de vot activ, locuitorii celor trei judeţe trebuie să fie rezidenţi de minim 4 ani; membrii consiliului judeţean nu pot fi urmăriţi pentru opiniile şi voturile exprimate în exercitarea mandatului, etc.

Dacă acest proiect de lege este aprobat, locuitorii români ai celor trei judeţe vor deveni străini de aceste teritorii, ei fiind obligaţi să înveţe limba maghiară pentru a avea acces la posturile publice, sau să îi înveţe pe copii la şcoală această limbă, începând cu a doua clasă de învăţământ primar. Eu, personal, ca locuitor al unuia din cele trei judeţe, şi anume Harghita, încep să privesc viitorul cu oarecare reţinere, pentru că nu îmi doresc să renunţ atât de uşor la drepturi pentru care strămoşii mei au vărsat sânge.

Ştim cu toţii ce se întâmplă atunci când românii sunt minoritari şi trebuie să joace aşa cum le cântă cei de altă etnie. Nu spun că istoria se va repeta, deşi aşa se întâmplă de cele mai multe ori, iar gândul mi se îndreaptă instinctiv la perioada stăpânirii horthyste, când mulţi români au fost ucişi sau torturaţi pentru „vina” de a fi de altă etnie decât cei de la putere.

Aş vrea să ne îndreptăm puţin atenţia şi asupra iniţiatorului legii, şi anume formaţiunea politică ce a reuşit să fie mereu la putere, indiferent de partidul de care trebuiau să se alipească membrii UDMR. Cam ce a făcut acest partid, exceptând alianţele, pentru cetăţenii români? A autorizat marşuri pro-Ţinutul Secuiesc, a autorizat primari şi preşedinţi de Consilii Judeţene să arboreze cam ce steag au vrut ei, au dat miniştri ai culturii, mediului etc, ce susţineau otrăvirea cu cianură a Roşiei Montane (nu că miniştrii români ar fi mai buni), sau au invitat pe teritoriul ţării fel de fel de persoane obscure, în frunte cu liderii Jobbik, un partid cât se poate de anti-românesc. În acest sens, în ultima perioadă circulă pe Internet o petiţie care cere desfiinţarea acestei formaţiuni politice, care nu ar trebui să reprezinte pe nimeni, chiar unii unguri depărtându-se de ei.

Sper că acest proiect de lege va rămâne doar la acest stadiu şi nu va obţine aprobarea autorităţilor competente, deşi nivelul de trădare la care au ajuns politicienii noştri în ultima vreme depăşeşte orice limite ale imaginaţiei. Pentru un număr de voturi din partea comunităţii maghiare, reprezentanţii puterii fac cam tot ce le stă în putinţă, inclusiv cedarea unei părţi din ţară celor de altă etnie. Să dea Dumnezeu să mă înşel şi să nu asistăm la o repetare cruntă a evenimentelor din anii 1940-1944!

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva