Artistul din zilele noastre este multitalentat – Interviu cu Georgiana Gherghina

Distribuie!

de Maria Trifu

Dintotdeauna omul şi-a manifestat interesul faţă de estetic, faţă de artă. Societatea actuală este una de consum şi pare să fie mai degrabă interesată de etichetă, de aparenţe, decât de valoarea simbolică a lucrurilor. Omul uită să acorde atenţie acelor detalii şi aspecte care îl reprezintă şi care îi reflectă unicitatea. Este uşor să achiziţionăm un obiect costisitor care să ne reflecte statutul social printr-un logo, însă nu vom fi cu nimic mai presus faţă de ceilalţi – în această manieră nu demonstrăm că ştim să deosebim adevăratele valori de nişte kitschuri.

Artiştii nu au fost apreciaţi întotdeauna în timpul vieţii, operelor sale li s-au acordat calitatea de artă atunci când persoanele talentate care le-au realizat nu au mai putut culege laurii muncii lor. Tocmai din acest motiv trebuie să învăţăm să apreciem talentul şi creativitatea tinerilor care s-au dedicat artei între-o perioadă în care munca nu le este apreciată la nivelul pe care îl merită. Niciodată nu este prea târziu să ne trezim şi să recunoaştem inventivitatea artiştilor care îţi desfăşoară activitatea în diverse arii de specialitatate.

Un curent care capătă o amploare din ce în ce mai mare în ultima vreme este acela al creaţiilor handmade. Realizarea acestor obiecte necesită o imaginaţie fără limite, un timp îndelungat dedicat acestei cauze şi, nu în ultimul rând, o invesităţie masivă de sentimente. Produsele manuale iau naştere în urma unei mari pasiuni şi reprezintă acte artistice în care se oglindeşte personalitatea artistului.

Pentru a se ajunge la produsele handmade finale, persoanele talentate despre care vă vorbesc trebuie să se dedice acestei pasiuni, să aibă o viziune inedită. Există mai multe metode prin care se pot realiza aceste obiecte, de la utilizarea artei origami (tehnica realizării obiectelor abstracte sau a fiinţelor vii prin plierea hârtiei), la modelarea figurinelor din Fimo, o plastilină care se coace pentru a se ajunge la produsul final.

Pentru a putea înţelege mai bine aceste tehnici, dar şi câtă muncă se ascunde în spatele acestor obiecte artistice, am considerat că ar fi mai potrivit să „pătrundem în culise” prin intermediul unei persoane cu aptitudini deosebite în realizarea produselor handmade, dar şi în pictură. Aceasta ne va împărtăşi din experienţa sa şi sper ca după ce veţi cunoaşte câtă muncă se ascunde în spatele a ceea ce noi cumpărăm, poate îi veţi aprecia creaţiile artistice la adevărata valoare deoarece tânărul artist din zilele noastre este nevoit să realizeze mai multe activităţi care au ca scop producerea unor valori estetice.

Aş vrea să începem prin a-mi spune câteva cuvinte despre tine.

În primul rând, mulţumesc pentru abordare. Mă numesc Georgiana Gherghina şi, dacă pot spune aşa, sunt artist plastic cu jumătate de normă. În cealaltă jumătate de timp sunt arhivar la o companie de credite. Când nu sunt la serviciu, îmi împart timpul între modelaj, origami (arta plierii hârtiei), quilling (arta  rulării fâşiilor de hârtie) şi pictură.

Când ai început să realizezi produse handmade şi ce te-a determinat să faci acest lucru?

În iarna lui 2008 am descoperit origami, căutând pe internet o activitate care să-mi ocupe timpul şi să-mi dezvolte aptitudinile. Tot cercetând forumurile şi paginile de internet am descoperit quilling-ul şi ulterior, în 2010, modelajul. Le-am îndrăgit pe toate şi am plecat împreună la drum. Cu pictura a fost altceva. Mâzgăleam încă din generală toate caietele şi cărţile şi după ce am terminat facultatea, am zis că e cazul să fac şi ceva artistic, ceva care să-mi bucure sufletul într-un alt mod. Aşa m-am înscris la Şcoala de Arte Bucureşi, la secţia pictură. Cursurile de pictură s-au întins pe parcursul a 3 ani, ani în care am învăţat să mă bucur de culori şi să-mi exprim sentimentele pe pânză.

Care a fost cel mai mare număr de module pe care l-ai folosit în realizarea unei piese origami şi cât timp ţi-a luat să o definitivezi?

Cea mai mare creaţie origami este un păun realizat din aproximativ 1000 de module, pliate individual. Este un păun viu colorat, care şi-a facut loc în camera părinţilor mei. Pentru că nu am lucrat zi de zi la el, l-am terminat în 2 săptămâni, însă o maşinuţă de aproximativ 600-700 de piese a fost gata în 4 zile, lucrând în fiecare zi câte 2-3 ore.

Despe pictură îmi poţi spune ceva?

Cum am mai zis, cu pictura a fost diferit. După ce am terminat cursurile de pictură de la Şcoala de Arte Bucureşti, n-am avut foarte mult timp să pictez şi acasă. Un dezavantaj este şi spatiul mic în care stau, un dormitor colorat în care am biroul de lucru şi spațiul pentru odihnă. Îmi doresc un adevărat atelier de lucru, unde să-mi pot întinde în voie şevaletul cu pânza şi culorile, să pictez fără reţineri. Acasă nu am spaţiu să pictez tablouri mari, însă am pictat ouă pentru Paşte, casete din lemn pentru bijuterii, rame foto, bijuterii din lut, tablouri pentru copii etc.

Câştigi suficient încât să poţi trăi din această pasiune? Dacă nu, unde crezi că este problema?

La nivelul la care sunt acum nu pot trăi doar din pasiuni. Mai am multe de învăţat şi de investit pentru a putea trăi doar din ele. Problema suntem noi, oamenii, pentru că nu apreciem această artă la adevărata ei valoare. Multe sunt persoanele cărora li se par scumpe creațiile nu ştiu cât timp este investit în ele şi câtă pasiune stă ascunsă în spatele lor. Apoi, nu suntem promovaţi aşa cum ar trebui. Concurenţa o reprezintă produsele provenite din China, care sunt ieftine şi de o calitate inferioară. Astfel, fără promovare şi susţinere, nu putem înainta foarte mult.

Prin ce metode  îţi promovezi produsele?

Pentru promovare folosesc două pagini de facebook (www.facebook.com/paperdecor şi http://www.facebook.com/PaperDecorEvents ) care mă ajută să promovez toate produsele realizate şi, de asemenea, un blog (www.paperdecor.blogspot.com ) care va fi transformat în site, în curând. O altă modalitate de promovare reprezintă târgurile. Încerc să merg frecvent la târgurile handmade organizate în Bucureşti, dar şi în ţară, ocazional. În 2011 am participat şi la o expozitie de origami, la Cluj, care a avut un mare succes. Tot o modalitate de promovare sunt interviurile şi apariţiile TV.

Ce te inspiră să realizezi aceste obiecte?

Vezi un obiect, iţi place, dar când începi să creezi şi tu unul, iţi dai seama că vrei să schimbi culorile, formele, caracteristicile, în final creezi un obiect total diferit. Acela e obiectul facut 100% de tine. Când creez un obiect, încerc să-l fac cât mai real, folosind culori din mediul natural, proporţii asemanatoare, forme, dar depinde foarte mult şi de cerinţele clienţilor.

Îţi este greu să te desparţi de lucrurile acestea?

La început îmi era foarte greu să dau lucrurile făcute de mine, dar acum mă bucur când le pot dărui altor persoane.

La final, ce sfaturi le-ai putea da tinerilor care îţi împărtăşesc pasiunea?

Celor ce iubesc arta, în general, şi au preocupări comune cu mine, le transmit să nu renunţe niciodată şi să lupte pentru pasiunile lor. Arta este cel mai frumos cadou pe care ni-l putem face singuri.

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva