Cortina care nu s-a mai ridicat (partea a II-a)

Distribuie!

Şcoală. Timpul trece repede. Ora de istorie trebuie să înceapă, aşa că ar fi bine să-ţi aduci aminte de supremaţia geto-dacilor în partea asta de Europă, de rolul edificator pe care l-au avut popoarele slave în istoria României, de marii domnitori români care au salvat întregul continent de nenumărate ori şi cu nenumarate sacrificii, de bunul nostru prieten de la Răsărit, URSS şi de felul cum ne-a scos brava Armată Roşie de sub bocancul fascist… Dar uite că profesorul încă te surprinde. Va vorbi azi despre ceva mult mai recent. Despre cum au fost stârpite micile revolte din Timişoara şi Bucureşti, de acum aproape 30 de ani… Nu ştii nimic despre asta. Nici părintii tăi nu ştiu prea multe, erau mici atunci. Iar bunicii tăi şi toşi ceilalţi nu vorbesc decât în şoaptă despre asta.

Sigur a fost vreun complot al Vesticilor asupra prosperităţii ţării noastre. Nu are importanţă, ce s-a întamplat atunci e total eclipsat de evenimentele din anul 1990. Anul marii victorii economice a blocului socialist asupra lumii capitaliste. Bizar e că feţele anonimilor din jur aduc mai degrabă a înfrângere, decât a biruire… Coincidenţa face că tot anul de glorie e şi anul în care R.S. România işi capătă cel de-al treilea preşedinte, şi anume tovarăşul Ion Iliescu. O nouă „epocă de aur” în istoria noastră, iţi zici, amintindu-ţi pasajul citit într-un manual…

Dar destul cu geopolitica! Ziua de şcoală s-a terminat. Întoarcerea spre casă e mereu tulburătoare. La ora aceea de seară pulsul oraşului abia se simte. Străzile sunt aproape pustii, totul e încremenit. Singurii care fac notă discordantă în peisaj sunt militienii bine înarmaţi care îşi fac datoria, asigurând ordinea şi legitimând pe oricine pare suspect. Nu e de glumit cu siguranţa publică! Mai ales după “atentatele din decembrie ‘89”…

Ajungi acasă şi deschizi televizorul cu speranţa de a încheia relaxant ziua. Ai pierdut deja o bună parte din programul de emisie limitat, de 8 ore. Părinţii iţi spun că pe vremea lor era şi mai scurt intervalul. La fel au spus şi despre Internetul puternic restricţionat, că pe vremea lor nici nu visau la asta, chiar şi aşa redus cum e el acum. Dar nu iţi mai pasă. Ţi-ai învăţat lecţia de mult: mereu se poate mai rău, fii mulţumit cu cât ai.

Acum observi că la TV se vorbeşte tot despre realizările RSR şi ale lumii socialiste şi, printre picături, despre eşecurile „celorlalţi”. Nu, nu şi iarăşi nu! Nu te poţi destinde pe fundalul ăsta sonor. Mizeria lumii nu mai are loc în conştiinţa ta pentru că mizeria ta deja ocupă tot spaţiul ei, apăsat pe zi ce trece între ciocan şi nicovală…sau, mai potrivit, între ciocan şi seceră. Adormi sperând să te trezeşti din cosmar măcar într-un vis urât…

Mihai Niță

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

3 Comments

 1. Carnifex
  August 29

  As fi inteles ca este important ca anumite pasaje sa fie subliniate atunci cand e vorba de un articol care dezbate un anumit subiect dar atunci cand avem de-a face cu o creatie literara sunt de parere ca aceasta tehnica a fost folosita degeaba. Scoate in evidenta anumite pasaje in detrimentul altora de parca nu toate ar fi la fel de importante la prima vedere. Chiar si daca ar fi mai relevante pasajele indicate pana la urma cititorul stabileste ce este mai important sau nu din textul citit.

  • Nita Mihai
   August 29

   Cu atat mai mult cu cat e o creatie literara nu cred ca multi au rabdarea sau motivatia sa o citeasca integral ca pe un text informativ (sau care dezbate o anumita problema, cum zici tu).

   Tocmai de aceea pasajele evidentiate reprezinta anumite puncte de reper pentru cei care isi arunca privirea doar. Cu ajutorul lor poti sa-ti faci o idee despre ce vorbeste textul: in cazul de fata daca citesti cele cateva fragmente marcate, iti dai seama ca e o dystopie, o realitate alternativa.

   • Carnifex
    August 29

    Nu cred ca este atat de frecventat acest site incat sa fie nevoiti moderatorii lor sa suplinieze anumite pasaje pentru ca “prostimea” dezinteresata macar sa isi faca o parere dupa pasajele cu bold. E atat de mic textul incat il citesti intr-un minut jumate. Ar fi tare daca nu ar mai sublinia nimic exceptand primele randuri ale unui articol care este de o alta factura decat un text literar.

    Ma intreb daca cineva posta o poezie. Tot subliniata era si aia?

Comments are closed.