Circul care va veni

Distribuie!

Știu că se preconizează încă o zi liberă, doar pentru a mai atrage un număr de voturi de la un segment al populației. Încă mai sper ca acea zi liberă să se transforme doar într-o ocazie de a merge acasă, exact ca acum câțiva ani când o minte luminată s-a gândit să le ofere studenților un drum gratuit de 1 Decembrie pentru a vota ceva. Dar să revenim la spectacolul curent.

Într-una din zilele astea mergeam spre un metrou. Nu contează unde, important este un afiș pe care l-am văzut la intrarea în stație. De fapt, am prins cu coada ochiului doar mesajul de pe afiș: «am stimulat creșterea economică». Nu am stat să mă uit ce partid era reprezentat, nu era relevant. Cert e că, fix cu 2-3 zile înainte, văzusem că o ducem prost cu economia, atât ca țară cât și în context european. Și am stat eu și m-am gândit: «pe cine prostesc ăștia?».

În altă parte, citesc că un oarecare membru de partid – numele e irelevant; istoria îl va uita, în cel mai bun caz – a declarat: «Dacă ni se spunea în 2007, domnule, nu o să aveți nici drumuri, nici spitale, nici agricultură ca în Vest, dar o să vă facem ANI și DNA, poate că ne gândeam de mai multe ori». Prima reacție a fost să recitesc fraza – ceva nu suna prea bine. Din 2007 și până acum, am văzut și am fost întârziat de diverse lucrări pe drumuri realizate din fonduri europene. În fiecare an au fost trimiși bani pentru infrastructură dar au dispărut în neant, pe undeva pe drumul dinspre Europa, până la asfaltul de calitate care a fost promis. Doar justiția pare să mai meargă acum și nici asta prea bine. Deja știți incidentele, nu are rost să va plictisesc cu ele.

Guvernanții noștri și-au făcut din minciună cel mai bun aliat și au pus ura ca general în tabăra lor. Privesc cu un aer de superioritate pe oricine încearcă să descopere adevărul și folosesc toate mijloacele pentru a-i înăbuși vocea. Nicio decizie luată de ei nu este gândită pentru a ajuta simplul cetățean, ci pentru a manevra câteva voturi. nu este gândită pentru dreptate, ci pentru câștigul ce va urma.

Campania asta e un război total. Începând de la asaltul mediatic de la televizor și Internet, continuând cu invazia de pliante din cutia poștală și terminând chiar cu discuțiile dintre oameni, toate au un aer care pare a spune: pe 9 se va schimba totul, vom sări brusc într-o utopie.

Dar se va termina totul atunci? Poate vom avea puțin calm pe 8, când legea interzice campania. Dacă nu va fi șuntată –  așa cum ne-au obișnuit evenimentele din vară sau de dinainte. Va dispărea ura dintre diversele tabere? Se va evapora minciuna fără a exista niciun fel de efect negativ? Masele de oameni manipulați în tot felul de moduri vor putea să-și revină și să-și vadă de treaba lor?

Cel mai probabil, indiferent de rezultatele de duminică, vom avea conflicte și certuri încă 2-3 luni. Țara va începe să ardă bine de tot, dar cei de sus tot se vor certa între ei, manipulând și o parte din populație. Poate, din martie-aprilie, lucrurile vor începe să meargă pe drumul cel bun.

Sper doar ca circul care va veni să nu le potopească pe toate. Să nu se ajungă la situația finală din poezia lui Coșbuc.

Mihai Maruseac

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva