Vizual pentru noi (Jurnal AdRev – ziua 2)

Distribuie!

Am fost şi astăzi la ediţia a opta AdRev. S-a terminat şi am plecat. Acum vă scriu din faţa unui PC impresiile mele legate de acest eveniment. A fost super interesant, am discutat despre imagini şi rolul acestora în viaţa noastră: cum le percepem şi cum le folosim, la ce ne ajută şi la ce nu. Pentru că tot am înţeles care e treaba cu mesajele transmise prin imagini, respectiv vizual, am să compun un articol foarte sistematic, aşadar am să relatez nominal ce a prezentat fiecare speaker, cu precizarea prealabilă că toţi au abordat subiecte cât se poate de interesante.

  • Dilmana Yordanova – Co-founder & Partner @ KOTKI visuals

Ceva nemaipomenit, o doamnă cu o carieră în arte plastice şi o platformă, un studiu care se ocupă cu Life Media Art. Mai precis Video Mapping, adică proiecţie outdoor pe clădiri, adică mularea imaginii 3D pe linia arhitecturală a clădirilor. Şi lucrurile nu se opresc aici, ideea asta de Mapping presupune proiecţia pe un spaţiu limitat folosind un număr cât mai mic de proiectoare, de preferat unul singur.

Dilmana ne-a povestit despre proiectele pe care le-a făcut KOTKI pentru clienţii săi, respectiv: Campania de lansare în România pentru berea Grolsch, prezentare pentru gama de plăci Lafarge, prezentare noul Winston Xstyle, proiecţie de teasing pentru schimbarea sediului PricewaterhouseCoopers, The Ark Grand Opening, prezentarea scriitorilor ICR la Salone Internazionale del Libro di Torino şi prezentare la festivalul Huet Urban dedicat stilului baroc.

A fost extraordinar pentru mine să aflu cum se face acest gen de proiecţie şi cum funcţionează această industrie. Pentru a înţelege mai exact despre ce ne-a vorbit bulgăroaica Dilmana vă invit să accesaţi acest link http://www.youtube.com/watch?v=2ON6jZKllfo

  • Daniel Rotaru – Strategy and New Business @ Agenţia Spada

Am dezbătut despre vestitul Instagram, care, am aflat noi că provine de la instant + telegramă. Am vorbit despre istoricul acestui site, de ce a apărut el şi despre faptul că funcţionează după premisa: o imagine face cât o mie de cuvinte.

Pentru înţelegerea principiilor de fucţionare ale acestui site am supus la analiză cele mai folosite filtre de public şi am ajuns la concluzia că sunt împărţite conform principiului Pareto. De ce Instagram? - se întreba publicul, inclusiv eu. Şi am aflat, pentru că Instagram, după doi ani de activitate a fost vândut cu 1 miliard de dolari către Facebook. O tranzacţie, crede Daniel, cât se poate de profitabilă pentru un Start Up de 2 ani.

Partea practică nu a lipsit din discuţia noastră, astfel reprezentantul Spada a supus spre analiză, impreună cu publicul, patru studii de caz internaţionale desfăşurate pe Instagram, fiind vorba despre: Comodo, Aldo, Ford şi Ben & Jerry’s. Şi după cum ştim cu toţii că în România princiipiile de social media nu sunt ca peste tot, domnul Rotaru ne-a prezentat şi două studii de caz de la noi din ţară, respectiv: Farmec şi Vodafone.

  • Bogdan Pencea – Editor @ Das Cloud

Un tip cu super capacităţi analitice şi cred cu ceva studii aprofundate în zona de IT. Un tip nu prea carismatic, cu un discurs flegmatic, dar cu bună cunoaştere a domeniului în care activează. O prezentare mai greu de digerat, dar super folositoare pentru amatorii de programare, cred eu.

A început să ne vorbească despre inteligenţa artificiala şi despre cum funcţionează algoritmii de descifrare şi decodare a pozelor încărcate pe diverse site-uri. Am aflat de la el, în special, cum recunoaşte Facebook feţe în poze şi cum ne indică nouă că acolo este o faţă şi că putem folosi opţiunea tag.

După părerea mea, Bogdan a vorbit despre cele mai practice lucruri şi a tratat subiecte cu greutate în simbolistica imaginilor pentru noi.

  • Martin Balint – Creative Director @ Hippos

Haos mare, o prezentare inedită tipică pentru o persoană creativă. A început prin a delega un prieten să se prezinte drept el şi să ne ofere acadele, după care să aflam defapt că altul era Martin Balint...super cool, ce să mai...dar să vă spun şi ce ne-a zis tipu ăsta pentru că a fost şi creativ şi analitic.

Primul lucru pe care l-a abordat a fost iconologia, ne-a povestit despre distincţia vizuală, despre memorabilitate, intrigare, contrast şi surprindere. Astfel am înţeles de ce ne plac imaginile de pe Facebook şi de ce le reţinem doar pe unele.

Mediocritatea imaginilor/minut a fost săgeata care ne-a făcut să înţelegem cum distingem între imagini...foarte tare...defapt era vorba de faptul că se încarcă foarte multe imagini-minut pe siteurile de socializare şi noi reţinem doar câteva, în special pe cele proaste sau pe cele geniale.

Amprentarea vizuală ne-a spus el că reprezintă transformarea lucrurilor în emoţii şi ne-a explicat cum se face asta prin intermediul pozelor. Ne expus ideaa de structură cognitivă şi afectivă a publicurilor cu care comunicăm şi percepţia senzitivă şi intuitivă a aceluiaşi public.

Lirica vizuală a fost cireaşa de pe tort care ne-a ajutat să înţelegem de ce asociem diverse imagini cu anumite trăiri sau lucruri din viaţa noastră. La sfârşit, Martin ne-a explicat cum îşi alege imaginile şi cum găseşte concepte pentru campaniile în care lucrează. Bineinteles că discursul s-a terminat cu răspunsuri punctuale la fiecare întrebare, lucru pe care l-a făcut fiecare speaker.

Per total ziua de azi a fost mai mişto decât cea de ieri, iar am avut parte de cărţi oferite ca premiu pentru cele mai constructive întrebări şi vă spun cu sinceritate că după mai mult de 3 ore de discuţii pe marginea vizualului retina mea se joacă ca în prezentarea de la KOTKI, nu o să îmi fac un cont pe Intagram pentru că nu ma pasionează, dar o sa îmi dau tag în pozele de la AdRev ca să reţină şi mai multă lume ca acest eveniment există şi să îl frecventeze.

Recomand, nu merită ratat!

Mihai Lazăr

Foto: Diana Barbu

Taguri

Arhiva