Andrei Şerban- un regizor global („Români cu care ne mândrim”)

Distribuie!

După ce vezi spectacolul „Lear” care ulterior şi-a câştigat titlul de „Lear(a)” în regia lui Andrei Şerban, la teatrul Bulandra, nu mai ai cum să uiţi acest nume, sau cel puţin nu mai ai cum să îi confunzi viziunea regizorală.

Andrei  Şerban e un regizor controversat. Face parte din generaţia celor care în perioada comunismului le-au fost  oferită şansa de a lucra în afară, respectiv în America şi care nerenunţând la patrie s-au întors după revoluţie cu speranţa de a aduce planul cultural românesc pe linia de plutire.

În România, spectacolele care l-au propulsat pe scena teatrului şi în ochii publicului au fost : Julius Caesar (1968) – de pe urma căruia a câştigat cele mai multe premii la concursurile internaţionale de teatru, urmat apoi de “Trilogia antică” în  1990 considerată una dintre cele mai originale puneri în scenă a unei tragedii greceşti de  la finalul secolului XX datorită căreia a primit invitaţii la festivalurile internaţionale de teatru de la Edinburgh, Milano, Paris,Salzburg şi Sao Paolo.

Deşi generaţia noastră nu mai are ocazia să vizioneze aceste spectacole pe care le-am menţionat, ne putem considera privilegiaţi însă că putem vedea spectacole precum “Lear(a)” sau “Ivanov” puse în scenă în acest moment al vieţii sale, de un regizor îmbogăţit spiritual si cultural cu o viziune occidentală şi care acum mai mult ca oricând ne poate oferi nişte capodopere.

Însă ce ştim cei mai puţini dintre noi este faptul că Andrei Şerban a pus în scenă şi spectacole de operă, nu numai de teatru. Are un palmares extrem de stufos care cuprinde titluri de spectacole regizate nu numai în România şi America ci în diferite zone ale Europei, mai exact în 39 de ţări. Mai întâi în Statele Unite, a lucrat cu La MaMa Theatre,Yale Repertory Theatre, A.C.T, New York City, Seattle şi Los Angeles Opera, apoi în Europa a lucrat pentru Opera din Paris, Geneva,Theatre de la Ville, Covent Garden iar în 1990 revine în ţară şi pentru 3 ani ocupă funcţia de director al Teatrului Naţional din Bucureşti.

Putem spune aşadar că Andrei Şerban este un regizor global, complex şi complet. Şi nici nu este de mirare calea aleasă de el; într-o astfel de meserie, contactul cu cât mai multe naţionalităţi şi clase sociale diferite este pe deplin indicat. Regia, actoria, sunt unele dintre cele mai palpabile şi tangibile meserii. Pornesc din om, intră în contact direct cu omul şi se cuibăresc înăuntrul fiecăruia.

Regizorul dar în primul rând, omul Andrei Şerban a fost într-o perpetuă cercetare a sinelui, deviza sa fiind “În clipa în care crezi că ştii totul, începi să mori.”

Nicoleta Diaconeasa

Taguri

Arhiva