Vicky Cristina Barcelona – Iubirea ca o coridă

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Woody Allen nu obosește niciodată din a se preocupa de misterele amorului. În fiecare film al său caută să exploreze cu umor iubirea, cu ale sale căi întortocheate. Am văzut filmul Vicky Cristina Barcelona acum ceva timp, cand aveam idei poate ,,necoapte” despre ce ar însemna o afacere precum amorul. Nu că acum aș ști prea multe.

Ce se vrea a fi Vicky Cristina Barcelona? Este ca o comedie sentimentală exuberantă, în care iubirea e decantată într-un limbaj galant, subtil, cu accente imorale voite, totul pe fundalul unui peisaj iberic, cu aer de carte poștală.

Povestea începe ca și cum ar prezenta călătoria inițiatică a două prietene (Cristina, interpretată de Scarlett Johansson și Vicky, interpretată de Rebeca Hall), venite din America. Cele două par diametral opuse – Vicky este pragmatică și elegantă, logodită cu un tânăr om de afaceri, iar Cristina emană senzualitate, entuziasm și neliniște. Cele două sunt invitate de Juan Antonio, un pictor cu alură de latino lover, să petreacă un weekend la Oviedo, pentru a admira o sculptură a lui Iisus Hristos. Cristina pare încântată de această propunere, însă Vicky o privește oarecum îngrozită, însă acceptă să își însoțească prietena în această vizită. Ieșit proaspăt dintr-un divorț furtunos, pictorul reușește să le farmece pe cele două americance, folosindu-se de întregul arsenal – cântece sub clar de lună, cină la lumina lumânărillor.

La întoarcerea în Barcelona, rezonabila Vicky se căsătorește cu logodnicul ei, iar Cristina rămâne cu Juan Antonio. Însă, nu reușește să se bucure prea mult de pasionala relație, pentru că în peisaj își face apariția fosta soție a pictorului, Maria Elena, interpretată de Penelope Cruz. În ciuda talentului său, Maria Elena este o ființă excesiv de geloasă și capricioasă. De aici se naște o iubire de tip coridă, un ménage à trois, în care tronează pasionala Maria Elena. Povestea se derulează pe baza unor incidente și situații pe repede inainte. Nu doar acțiunea este într-un ritm accelerat, ci și personajele își spun zorit poveștile.

Sub fațada ce pune la bătaie clișee despre Spania și mentalitatea americanilor, Vicky Cristina Barcelona este un film despre sentimentele omului și nestatornicia lor, despre alegeri în iubire și confruntarea cu urmările acestora.

Sursa foto: Wikimedia.com

 

Taguri

Arhiva