PR Tea & AD Cookies, eveniment marca PRIME România, a mai crescut cu încă o ediție și ne-a făcut cunoștință cu Oana Marinescu, Cristina Bazavan și Cabral. Cei trei speakeri le-au împărtășit celor interesați de domeniul Comunicării și al Relațiilor Publice experiențele lor legate de „Public Speaking”.Evenimentele s-au desfășurat pe parcursul a două zile, la Ceainăria ARCUB , într-o atmosferă boemă și înconjurată de arome rafinate de ceai.
Oana Marinescu a deschis conferința de miercuri, 26 noiembrie, într-un mod interactiv, urmărind să le ofere participanților cât mai multe sfaturi utile referitoare la vorbitul în public. Cu siguranță a avut ce să povestească, având în vedere că a lucrat în jurnalism, în comunicare instituțională, a ocupat funcția de Secretar de Stat și purtător de cuvânt al Guvernului, a fost director general pentru diplomație publică în MAE, iar acum, se ocupă de proiectul personal, agenția de comunicare OMA Vison. Încă de la început, Oana ne-a mărturisit că „atenția pe care o au”, prin urmare, „atunci când publicul simte că are ceva de luat de la voi, e atent.”
Trei sfaturi despre „Public Speaking” de la Oana Marinescu:
• „Încercați să fiți acolo cu publicul și de la el vă veți încărca!“
• „Trebuie să fiți atenți la body language!“
• „Transmiteți întotdeauna un mesaj pozitiv, bazat pe o emoție pozitivă, pentru că acesta este puternic!“
În continuare, Cristina Bazavan a vorbit despre experiențele sale mai puțin reușite legate de vorbitul în public, nominalizând trei dintre cele mai mari „dezastre“ personale. Cine e Cristina Bazavan? Cristina e jurnalist, a fost una dintre vocile Europa FM, redactor-șef al revistei Tabu, a făcut parte din echipa de rebranding pentru Radio 21 și a fost consultant pentru lansarea Radio Guerrilla. Deținătoarea blogului bazavan.ro ne-a prezentat vulnerabilitățile ei printr-o tehnică numită „ieșire în macro“ – „o concluzie prin care auditoriul e ajutat să facă o proiecție personală, să ducă înțelesul întâmplării în viața sa, din perspectiva propriilor experiențe“.
Trei lucruri pe care le-am reținut de la Cristina:
• „Spectatorii nu știu niciodată ce vrei tu să spui, deci te poți regrupa oricând.“
• „Dacă îți pui emoțiile pe tavă, vulnerabilitatea este mai interesantă decât perfecțiunea.“
• „În momentul în care te afli ca speaker în fața lor, tu ești imediat validat.“
La începutul workshopului de joi, participanții au învățat cum să își cultive spontaneitatea prin mici trucuri experimentate de Cabral în ultimii 16 ani de experiență. Profesorul Cabral spune că, în public speaking „trebuie să știm foarte bine cine suntem și unde suntem“. „Când vorbești, gândește-te că vorbești, nu că ai ceva de spus. Forma în sine a discursului nu contează, nu trebuie să ne agățăm de cuvinte, căci ne pot trăda“.
Cele două ore de workshop au decurs interactiv, timp în care speakerul a prezentat cei trei pași pe care trebuie să îi urmezi în public speaking. Mesajul este foarte important, pentru că, „în momentul în care știi ce ai de spus, restul este exercițiu“. Cu siguranță, modul în care îți construiești discursul face diferența dintre un speaker bun și unul mai puțin bun, pentru că, spune Cabral, „fiecare cuvânt vinde atunci când îi dai greutate“. Cel de-al treilea lucru de care un public speaker trebuie să țină seama este atitudinea corporală, care înseamnă „autoconștiență“ și trebuie dozată atent pentru a trata publicul cu respect.
Trei lucruri pe care ni le spune Cabral:
• „Mai multă încredere în noi ajută foarte mult. Nu o să găsești încredere în ochii celui care te privește, căci noi suntem construiți să criticăm.“
• „ Este foarte important să vii cu răspuns la întrebările pe care crezi că le-ar formula alții“.
• „ Din tot ceea ce înseamnă scenă, cel mai greu este să-i faci să râdă. Să plângă este foarte ușor, există niște butoane clare, pe care, dacă apeși, gata… apar lacrimile.. dar să râdă este al naibii de greu. Ori râd cu tine, ori râd de tine, nu contează. Important este să se simtă bine.“
Cei mai îndrăzneți dintre participanți au fost premiați cu cărți, semn că un prim pas pentru a putea vorbi deschis în public sau cu publicul a fost făcut. Întâlnirile cu Oana Marinescu, Cristina Bazavan și Cabral au reprezentat o experiență utilă și plăcută pentru cei prezenți în sală, motiv pentru care evenimentul s-a bucurat de un feedback pozitiv din partea tuturor.
Sursa foto: Wikimedia.com