Iubirea din vitrine

Distribuie!

de Violeta Dobre

S-au scris atât de multe lucruri despre Valentine’s Day, încât pare că orice ai mai putea adăuga este doar o reluare, sub altă formă, a aceleiaşi idei – de sărbătoare importată, superficială şi a convingerii că iubirea nu trebuie celebrată doar o dată pe an.

În goana de a critica această zi din calendar, uităm să acordăm atenţie şi comercianţilor, de orice fel, cei care fac posibil pentru orice cuplu să serbeze Ziua Îndrăgostiţilor. Ei sunt cei mai fericiţi când vine această zi: directorii de hipermarketuri, de librării, ai agenţiilor de turism, producătorii de jucării, dulciuri, deţinătorii sex-shopurilor. E vorba doar de profit, iar luna februarie este poziţionată în mintea consumatorii ca „luna iubirii”, producătorii profitând şi de ziua de Dragobete, pentru o nuanţă autohtonă.

Suntem asaltaţi de peste tot de inimioare, cutii de bomboane de ciocolată, oferte cu reduceri la cărţi, jucării de pluş, parfumuri etc. Ei sunt cei care nu ne lasă să uităm de această sărbătoare de import, pentru că interesul lor este de a vinde. Şi nu fac nimic rău, la urma urmei, doar profită de pe urma situaţiei.

Pe Facebook, în prezent unul din cele mai populare canale pentru a face reclamă, apar în această perioadă tot felul de concursuri. „Spune-ţi povestea de iubire şi câştigă…”. Iar Facebook este o platformă căreia majoritatea tinerilor, şi nu numai, îi acordă destul din timpul lor zilnic. Şi aici ni se inoculează ideea că februarie este luna dragostei, aşa cum decembrie este luna sărbătorilor.

Ne plimbăm pe străzile Bucureştiului şi în toate vitrinele magazinelor vedem inimi şi felicitări care vor să ne atragă să facem un cadou persoanei iubite. În ciuda aversiunii aparante a românilor faţă de această sărbătoare, faptul că an de an comercianţiii sunt la fel de pregăţiţi cu mii de cadouri şi oferte arată că totuşi, lumea cumpără cadouri de Valentine’s Day.

Acest lucru poate fi un rezultat al felului în care a luat amploare fenomenul importului de sărbători americane: în ultimii ani, cu fiecare 14 februarie care trece, producătorii sunt tot mai pregăţiţi să ofere clienţilor dragostea, în magazine, pentru că asta se cere. E un spectacol această sărbătoare, de prost gust sau nu, depinde de fiecare comerciant cum ştie să creeze povestea din spatele cadoului pe care îl poţi oferi de la el – ce e special aici – şi cum să decoreze. Or, este clar că suntem un popor care gustă din plin spectacolul, divertismentul.

Azi e Valentine’s Day, şi ştii cine va zâmbi mai fericit decât iubita ta de excursia la munte pe care i-ai făcut-o cadou? Directorul hotelului.

Taguri

Arhiva