Un fel de modă electorală

Distribuie!

Primul lucru pe care l-am auzit la retorică a fost că oamenii vorbesc mereu, indiferent de cât de pregătiţi sunt în acest sens, despre politică, fotbal şi sex. Având în vedere că ultimul subiect este dificil de abordat într-o astfel de revistă, nu fiindcă ar fi lipsit de legătură cu subiectul zilei de azi, ne rămân valide primele două elemente: fotbalul şi politica.

Zilele acestea, descoperim că cele două domenii, aparent fără nicio legătură, au ceva în comun, pe George Becali, un personaj controversat care a ales să intre într-un partid politic istoric. Tot de curand, am auzit un moderator spunând că „este la modă” să faci parte dintr-o anumită alianţă politică actuală. Apare firesc întrebarea: Ce înseamnă politicul în zilele noastre?

Politicul este un factor care influenţează orice domeniu sau instituţie, dar într-un univers în care acest domeniu este atât de important, trebuie să se păstreze imaginea cadrului politic. Oamenii care stau în Senat sau Guvern, ne reprezintă, sunt o voce a fiecăruia dintre noi, iar dacă vocea lor nu se suprapune strigătelor poporului, atunci statul are o mare problemă.

Dincolo de simpla comunicare defectuasă, o mai gravă situaţie este că cetăţenii nu cunosc de înseamnă politicul şi care sunt atribuţiile instituţiilor reprezentative. De asta, de multe ori ei apelează la cadre incompetente să rezolve problemele acestora, rămânând fără vreo soluţie.

De curând am discutat cu profesorii multor şcoli generale şi, atingând subietul educaţiei, mulţi dintre aceştia mi-au mărturisit că elevii cărora le predau nu sunt educaţi referitor la viaţa politică, noţiunile teoretice nesuprapunându-se realităţii cotidiene, ci unei realităţi a anilor 90. Astfel, putem spune că problemele pleacă de aici. Copiii nu ştiu ce abilităţi şi responsabilităţi au instituţiile statului, nu ştiu ce ar trebui să facă pentru ei şi ce obligaţii au ei faţă de acestea.

Politicul nu este o materie, nu este teorie, dar are fundament teoretic şi în zilele noastre, dacă nu ajungi într-o facultate de profil, se poate să nu cunoşti decât informaţiile de la ştirile care orientează informaţia conform intereselor.

De multe ori, puşi în faţa unor candidaţi care nu-şi respectă orientarea politică, fiind doar o entitate ce nu reprezintă valorile unui partid, cetăţenii nu ştiu ce să voteze şi nu simt nicio emoţie atunci când vine vorba despre exercitarea dreptului la vot. Personalitatea politicienilor determină de mult ori cetăţenii să rămână acasă, ceea ce reprezintă o problemă. Consecinţa neprezentării la vot a fost văzută deja anul acesta, în cadrul referendumului.

Deşi toată lumea vorbeşte la o bere despre fotbal, politic şi sex, de multe ori s-ar putea să fie doar cuvinte înşirate, nu o reală comunicare bazată pe fapte reale, ci pe păreri create de canalele media cu care intră în contact zi de zi.

Ariadna Drăgolici

Foto: Manuela Dospina

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. November 8

    Adevarat. Nu am cel mai mic habar cu ce “se mananca” politica. De aceea nici nu ma bag la nici un fel de discutii si nici nu m-am dus vreodata la un vot (exceptie primarul local). Mi se pare ca nu am dreptul sa ma duc si sa pun acolo stampila asa… pe ochi frumosi si pe influentele anturajului.
    Mi-ar fi placut sincer sa invat asa ceva la scoala. Mi se par necesare macar cateva notiuni de baza, astfel incat macar sa stim la ce sa aspiram.

Comments are closed.