Turismul românesc – mall vs. mic şi bere

Distribuie!

Destinaţiile turistice ale verii preferate de români: mall-urile. Ne adunăm în weekend cu mic, cu mare, unde să mergem, ce să facem? Păi ce altceva decât să mâncăm nişte aripioare picante la KFC în Afi sau poate un taouk la Spring Time. De ce am alege să ne plimbăm într-un parc, doar este prea cald să stai afară. Aerul condiţionat din magazine este ideal, chiar dacă n-ai de gând să cumperi nimic; te plimbi pe acolo – poate o mostră, deguşti ceva printr-un supermarket… Şi aşa trece ziua de sâmbătă.

Duminică? Se hotărăşte românul să plimbe burtica, tovarăşă bună cu Ursus sau Timişoreana, până la munte. Pentru ce? Cum pentru ce? Să facă un grătar pe cinste, cu toată familia. Ia un mic, o pastramă, „garnitura” de manele indispensabilă şi haide în maşină. Alege Valea Cerbului, doar este destul de aproape şi pe acolo sunt tovarăşi din aceeaşi categorie. Pe drum, la ce să te aştepţi decât la o coloană de maşini, doar aşa e traficul pe un drum naţional cu o singură bandă pe sens. Şi de la Comarnic până la Buşteni, stă românul două ore în maşină şi începe să „binecuvânteze” tot ce are la îndemână: vremea, drumul, şoferul din faţă, şoferul din spate, eventual şi pe un membru al familiei mai nerăbdător.

După „buna dispoziţie” adusă de drum, ajunge la destinaţie. Aici, au fost alţii mai rapizi! Stai şi caută un loc unde să te opreşti, că doar vrei şi umbră, şi în apropierea apei, eventual să nu fie nimeni prea aproape, că doar nu te mai poţi desfăşura în voie. Uite aşa, până la ora prânzului, pe Valea Cerbului din Buşteni vezi parcate una lângă alta maşini şi grătare fumegânde, mai ceva decât la terase. N-ar fi aici problema, numai că la român asta înseamnă „am fost la munte”. Dragilor, să mergi la munte nu înseamnă să te plimbi pe munte, să iei o cărare la picior, să urmezi un traseu turistic? Grătar putem să facem şi în faţa garajului de lângă bloc; spun asta pentru că tot se practică „sportul”(!) ăsta.

Din păcate, asta a devenit muntele: un loc unde facem grătar, umplem bine burtica, ascultăm muzică destul de tare cât să audă şi „vecinu’”, ne facem băgăjelul şi plecăm; gunoaiele le lăsăm acolo, ca să se observe că am trecut. Sincer, n-am mai auzit pe aproape nimeni să spună că a fost la munte şi a urcat la Poiana Izvoarelor (că tot am vorbit de Valea Cerbului), la Cascada Urlătoare sau la şapte Scări. Şi mă refer la trasee uşoare, nu spun acum să urcăm la Crucea Eroilor sau la Babele.

Degeaba avem noi Ministerul Turismului dacă promovăm micul şi berea, pentru că asta facem când dăm ştiri despre grătarele savuroase, în loc să mediatizăm un grup care tocmai coboară de pe munte cu rucsacurile în spate. Românul s-a învăţat comod, la volan, şi dacă merge la vreun obiectiv turistic pe munte, trebuie să se poată ajunge cu maşina!

Laura-Alexandra Duțu

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva