Tu ce faci vara asta? Te-ai gândit la un prim job?

Distribuie!

de Maria Trifu

În timpul anului universitar (în special în sesiuni) suspinăm după mult aşteptata vacanţă de vară. Dar ce ne facem când realizăm că sunt prea multe luni de zile chiar şi pentru a lenevi? Să ne mulţumim cu sumele de bani pe care părinţii ni le oferă, în limita posibilităţilor, sau să facem un pas spre a ne câştiga adevărata independenţă? Am putea dovedi că suntem capabili să ne întreţinem singuri cel puţin pe timpul verii, dacă pregătirea pentru examene este prea solicitantă şi nu ne permite să lucrăm tot anul.

Pe de o parte, este mai uşor să te urci în primul tren care te duce acasă. Însă, dacă îţi doreşti cu adevărat să lucrezi, nu trebuie să renunţi odată ce ai întâmpinat primele dificultăţi. Nu este deloc uşor şi, pentru că  încă eşti student, se va pune problema că nu ai studiile finalizate. Totodată, nu ai experienţă? Cam toţi angajatorii pun această întrebare, deşi nu conştientizează că dacă nimeni nu îţi oferă o şansă, nu ai cum să câştigi experienţă. Oricât de dornic ai fi să înveţi, o mare parte din cei care te intervievează te va refuza. Dar tu trebuie să înveţi că toţi cei care îşi caută un loc de muncă au trecut prin cel puţin un refuz, iar acesta nu este un motiv să te dai bătut.

Primul interviu va fi mult mai uşor decât ți-ai imaginat şi îți va confirma ceea ce multe persoane ți-au spus – angajatorul nu mănâncă persoana intervievată. Atmosfera în care vei fi evaluat contează foarte mult, în sensul că mediul în care  se desfășoară interviul îți va spori emoțiile sau, dimpotrivă, ți le va diminua. De cele mai multe ori se întamplă să fii chemat în birou, dar nu trebuie să te comporți rigid doar pentru că te afli într-un spațiu în care se execută munca de birou care presupune meticulozitate și spirit organizatoric. Dacă tu ești o persoană care candidează pentru un post creativ, trebuie să îți menții flexibilitatea și să nu devii rezervat doar pentru că spațiul în care te afli are un aer sobru.

Nu doar locul în care are loc interviul te poate face să te pierzi, ci și persoana care te evaluează. Totuși, trebuie să nu uiți nicio clipă că întrebările acelea sunt puse de către angajator pentru a vedea dacă tu ești persoana pe care o caută, nu au scopul de a te intimida și de a te dezavantaja. Deși conducătorul companiei în care vrei să te angajezi sau reprezentantul acestuia poate părea foarte sever, trebuie să continui să fii sincer și să dai răspunsuri care te definesc, nu trebuie să te gândești niciodată care este cel mai potrivit răspuns.

Daca răspunsurile tale reflectă personalitatea ta și efortul pe care ești gata să îl depui, în cazul în care vei fi sunat, ai să fii sigur că ești persoana potrivită pentru job. În schimb, dacă te-ai străduit să dai răspunsurile potrivite, cu toate că nu te caracterizează, atunci nu vei mai fi sigur că te poți bizui pe propriile forțe pentru a duce la bun sfârșit sarcinile date. Nu încerca niciodată să îți formulezi de acasă un discurs sau posibile răspunsuri, replicile spontane sunt cele mai potrivite și vei învăța să fii tu însuți chiar și când ești în situații stresante, sub presiune. Nu avem cu toții parte interviuri la care ne vom simți ca la o întâlnire cu cel mai bun prieten, iar dacă te numeri printre acești norocoși, vei vedea că o să capeți și mai multă încredere în tine.

În ceea ce privește răspunsul pozitiv sau negativ pe care îl vei primi prin e-mail sau la telefon, dacă acesta nu îți va confirma așteptările, nu trebuie să te panichezi. Cu toții trebuie să trecem printr-un refuz (sau mai multe) pentru a aprecia și mai mult un loc de muncă atunci când îl obținem. Este foarte greu să fii angajat încă de la primul interviu, însă trebuie să conștientizezi că emoţiile nu-şi au locul în astfel de momente, trebuie să te gândeşti că este o simplă discuţie în urma căreia posibilul tău şef te cunoaşte mai bine. Iar dacă nu eşti angajat, ceea ce contează este că ai încercat, pentru că începutul este mai greu.

Odată cu acest prim interviu vor mai urma şi altele la care vei fi din ce în ce mai destins. Bineînţeles că este important care va fi răspunsul pe care ți-l vor da, însă nu am vrut să demonstrez că poţi obţine un loc de muncă încă de la prima încercare. Ceea ce am vrut să subliniez este faptul că, dacă ştii ce îţi doreşti şi ai încredere în tine, nimic nu poate fi aşa de rău pe cât pare.

Care este soluția pentru a scăpa de emoţii? Dacă o voi afla, veți fi primii cărora le-o voi divulga. Ştiu doar că trebuie să fii hotărât să îl convingi pe cel care te va intervieva că tu ești persoana care merită să ocupe acel post, să inspiri încredere şi mai ales, dorinţa de a învăţa şi de a te strădui să devii tot mai bun. Contează foarte mult atitudinea şi să fii cât mai sincer, dar înainte de toate, ca tu să fii convins că o să ocupi acel job.

Aşadar, pentru cei care își doresc să nu mai depindă de părinţi – înarmați-vă cu multă răbdare, scăpați de emoții și faceți primul pas spre independență. Vă urez multă baftă!

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva