Tu la ce evenimente ai mai fost săptămâna asta?

Distribuie!

de Diana Poleac și Fleturis Hristos

Noi am fost la PROUD 7, eveniment despre publicitatea online organizat de BOS România. Nu mai e o noutate faptul că dacă brandul tău nu e în spațiul online, nu există. Însă există multe noutăți în ce privește modul în care îți promovezi produsul în mediul online, iar multe dintre acestea ne-au fost dezvăluite la evenimentul celor de la BOS România.

În spiritul generației vitezei, prima zi de PROUD 7 (marți) s-a intitulat ADcelerate și în numai cinci ore participanții au avut parte de speakeri de la Aqua Carpatica (Claudia Tocilă), Saatchi & Saatchi (Rohith Murthy), AR Works (Vasile Hodorogea), pauză de o gustare și sorbit ușor cafeaua while networking, apoi o prezentare interactivă a celor de la P&G urmată, la final (sau abia la început!), de un workshop P&G care ne-a pus rotițele în mișcare.

Rohith Murthy ne-a vorbit despre felul în care gadgeturile mobile s-au infiltrat în viața noastră: telefonul mobil a devenit primul lucru pe care îl atingem dimineața, iar aplicațiile de pe smartphone/tabletă sunt accesate din ce în ce mai mult, pentru divertisment (70% din cazuri) sau facilitarea procesului de învățare/înțelegere.

Pornind de la această realitate, Murthy a construit o ipoteză în ce privește viitorul publicității online – conform acestuia, succesul ar fi în aplicațiile mobile care se folosesc de localizarea subiectului. Spre exemplu, un bărbat care își  face în fiecare după-amiază cumpărăturile în același supermarket alături de soția sa va fi anunțat pe telefonul mobil (prin intermediul unei aplicații) de existența unui pub în apropierea supermarketului. Presupunând că individul este plictisit și însetat, sugestia de a sta la o bere în pub s-ar putea să îi surâdă și să-l transforme în client al pubului respectiv. Aproape că nu va mai fi nevoie să gândim, pentru că experții în advertising o vor face pentru noi, în interesul ambelor părți!

La această rețetă trebuie adăugat și factorul uman, nevoia de a interacționa cu obiecte fizice fiind o necesitate care ține de natura noastră. În acest sens, Vasile Hodorogea ne-a introdus în universul realității augmentare (AR), un nou canal de fidelizare a consumatorului care face legătura între online și offline. Aplicațiile AR viralizează experiența consumatorului cu brandul, fie că este vorba de o excursie virtuală la Disneyland sau de posibilitatea de a te poza în timp ce dai mâna cu Obama (aplicație utilizată în timpul alegerilor prezidențiale din SUA) – nu te entuziasma, președintele Americii nu vine la tine la un simplu click! E o experiență pur virtuală.

Aplicațiile AR au început să ia amploare și în România. Prin intermediul lor, fanii lui Smiley au putut să-l vadă pe cântăreț dansând chiar în fața lor în campania de promovare a videoclipului Dead Man Walking, iar în timpul Discovery Shark Week aveai posibilitatea de a-ți transforma prietenii de pe Facebook în mâncare pentru rechini și de a te distra copios pe seama asta.Treaba asta m-a făcut să mă gândesc pe ce insight s-a bazat aplicația cu rechinul… Îți dai seama cât de irelevant e termenul de „friend” pe Facebook?

În orice caz, puntea de legătură între realitatea fizică și cea augmentată este un anume marker grafic (o bancnotă, o doză de suc, o etichetă etc.) pe care  dacă îl scanezi cu telefonul îți permite accesul în aplicație – apropo de ce spuneam mai devreme releritor la nevoia oamenilor de a avea contact fizic cu obiectele.

În sfărșit, cei de la P&G ne-au mai dezmeticit puțin și ne-au adus cu picioarele pe pământ, acolo unde chiar și doamnele casnice de vârsta a doua stau pe Facebook pentru a utiliza aplicațiile Lenor, de exemplu. Ai fi uimit să vezi ce spun statisticile despre asta!

Am mai discutat despre conceptul de lovemark, despre riscurile pe care trebuie să ți le asumi în advertising dacă vrei să ai succes și despre o campanie fără TV – Pampers Unicef, care a reușit să doneze 1.3 milioane de vaccinuri copiilor din Africa.

În cea de a doua zi, organizatorii ne-au pus la dispoziție oameni importanți ai online-ului de la care am putut să aflăm insight-uri despre ce înseamnă, de fapt, social-media. Florin Grozea de la HI-Q, Andrei Cismaru – social media manager la Mobexpert Office, Radu Ionescu – creative director la Kinecto și Alexandru Negrea – head of Facebook Department Spada ne-au vorbit despre blogging și despre campaniile online.

De la Florin Grozea am putut să aflăm de ce ne-ar ajuta pe noi, generația tânără, să ne facem un blog. Pe lângă faptul că acolo ne-am exprima gândurile în mod liber, fără constrângeri, blogul este o modalitate excelentă de a crea relații. Prin online poți începe să discuți cu oameni din domeniile care te interesează, „te bagi în vorbă cu ei” și cine știe, așa poți începe o afacere. Ne dădea ca exemplu blogul său și cum acolo nu vorbește numai despre HI-Q, ci și despre viață. Iar prin intermediul acestui lucru a reușit să își facă relații pe la diferiți oameni importanți din muzică din străinătate și să învețe cât mai multe astfel.

Andrei Cismaru ne-a spus că toată lumea este online. Mă rog, în afară de părinții săi. Dar vecinii sigur sunt. Asta înseamnă că trebuie să avem grijă cum vorbim pe net, totuși. Nu se referea la ce mesaje transmitem, ci mai degrabă la cum transmitem. Avem mai multe publicuri de care trebuie să ținem cont, ceea ce ne duce cu gândul la ce ne-a spus Radu Ionescu: targetarea mesajelor a devenit mai complexă în ultimul timp, trebuie să fie foarte precisă. Așadar, grija la atitudine este foarte importantă în contextul actual. Modul de comunicare diferă în cuntție de public și cine scrie.

Alexandru Negrea ne-a vorbit foarte mult despre brandul personal pe social media. Ca un exercițiu, încercați să vă uitați pe propria pagină de Facebook  și să vedeți dacă acolo transmiteți exact ceea ce ați dori să știe lumea despre voi. Toți suntem foarte buni la ceva (nu neapărat cei mai buni), dar oare reiese asta din pagina noastră de Facebook? În afară de poze prin baruri, mai avem și altceva? Trebuie să avem mare grijă la ce ne decidem să „share-uim” cu prietenii noștri. Vrem să știe că suntem buni de tot într-un anumit domeniu sau că ieșim la bere în fiecare zi?

Am învățat multe în cele două zile de Proud 7. Ne-a plăcut foarte mult și o să aplicăm tot ce am învățat acolo în proiectele noastre viitoare. Evenimentul a avut 3 zile, dar din păcate nici un reprezentant de-al nostru nu a reușit să ajungă joi. Felicitări, însă, pentru organizare. Cu siguranță data viitoare ne înscriem toți la evenimentele Bos Romania!

Sursa foto: Fleturis Hristos

Taguri

Arhiva