Țara lui pește licențiat

Distribuie!

de Raluca Antemir

A fi sau a nu fi…licențiat? Pare că aceasta e întrebarea care îi macină pe tineri în ultimul timp, căci nu pot să nu observ că mai toți se pot lăuda cu un lucru în ziua de azi : sunt studenți.

Dacă un extraterestru ar veni pe planeta noastră și ar vedea cât de multe facultați există și cât de mulți absolvenți, cel mai probabil ar gândi așa : ,,Am dat de un popor de oameni cu inteligența peste medie și, desigur, țara asta merge strună având atâția tineri specializați într-o multitudine de domenii”. Totuși, nu e chiar asa…

De cele mai multe ori, tinerii urmează o facultate doar pentru că așa e la modă, pentru ca mai toți prietenii cred că ăsta e un pas important în viața lor. Părinții încurajează și ei odraslele, împingându-i adesea să facă ceea ce ei nu au reușit . Și uite-așa, tinerii, chit că și-au luat cu greu bacul, visează cu ochii deschiși la cariera înfloritoare și la starea materială bună care vor veni cu siguranță dupa ce își vor lua diploma. Mai ales că astăzi au de unde alege : oriunde te duci, dai de o facultate, căci cele private au răsărit mai ceva ca ciupercile după ploaie. Din păcate, mulți constată repede că facultatea pe care au ales-o nu li se potrivește sau, mai rău, își dau seama după absolvire că nu își găsesc de lucru sau că jobul nu e pe placul lor. Mulți nu știu să-și pună cunoștințele în aplicare și nu sunt capabili să treacă de o probă practică. Dar au însă o diplomă, care s-ar putea echivala cu 3-4 ani irosiți degeaba.

Cred că avem aici de-a face cu o ,,boală” a întregii societăți. Încercăm să menținem niște standarde, care la urma urmelor nu sunt necesare și vrem să urmăm orbește o rețetă a succesului, care nu și-a dovedit înca meritele. În loc să muncim pentru a ne dezvolta aptitudinile , vrem să găsim un mod rapid de a avea succes.

Morala vine și ea : cel mai mult contează să îti placă ceea ce faci. Să fii student nu e deloc rău, dacă ești într-adevar potrivit domeniului pe care îl studiezi și chiar vrei să ai o carieră în respectiva arie de activitate. Dar asta nu înseamna că, daca nu ai o diplomă, nu poți reuși în viață. Important e ca tinerii să facă alegeri în cunoștință de cauză, în funcție de aptitudinile și de adevăratele aspirații ale fiecăruia. Altfel , vom ajunge să facem un foc mare de tabără cu toate diplomele noastre, căci altă utilitate nu le vom găsi.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva