Şi Bucureştiul e frumos

Distribuie!

de Miruna Tătaru

Odinioară îşi merita numele de "Micul Paris". În zilele noastre, părerea oamenilor despre capitală este împărţită. Pentru unii, Bucureştiul este oraşul lor de vis. Pentru alţii, este oraşul care nu le place mult, dar în care lucrează.

Mulţi vor să plece din Bucureşti în weekenduri sau chiar se mută în afara oraşului. Decid să scape de aglomeraţie, poluare, şoferi nervoşi, trafic.  Preferă aerul de munte şi liniştea. O altă categorie de oameni sau poate tot aceeaşi, consideră că Bucureştiul este un oraş murdar, periculos, gălăgios.

Murdar sau nu, Bucureştiul are zonele sale frumoase. Sunt zone încărcate de tradiţie, cu semnificaţie istorică, monumente impresionante care definesc "Micul Paris", locuri de petrecere a timpului liber cum ar fi restaurante vechi sau muzee.

Palatul Parlamentului este poate cel mai cunoscut monument din Bucureşti. A intrat de trei ori în Cartea Recordurilor şi este cea mai mare clădire administrativă pentru uz civil ca suprafață, cea mai scumpă clădire administrativă și cea mai grea clădire din lume. Are 12 nivele la suprafață și alte 8 subterane. Clădirea poate fi vizitată în anumite zile din an. Personal, ador să merg în parcul Izvor şi să fac zeci de poze ale clădirii cu pricina.

Arcul de Triumf, acelaşi ca în capitala Franţei, se află în nord şi reprezintă unul din simbolurile binecunoscute ale capitalei României. El comemorează victoria României în Primul Război Mondial şi astfel, acesta atrage pe cei pasionaţi de istorie şi nu numai.

Un al treilea monument impunător este Ateneul Român. Situat pe celebra CaleaVictoriei, Ateneul Român este o frumoasă sală de concerte din București. Impresionantă la Ateneul Român este fresca, lată de 3 metri și lungă de 70 de metri, este alcătuită din 25 de scene reprezentative din istoria României, precum: începuturile poporului român, ale culturii, domniile lui Ştefan cel Mare, Mihai Viteazul, Alexandru Ioan Cuza, unirea principatelor. Imaginea Ateneului noaptea este magnifică!

Trecând la locuri de petrecere a timpului liber, cartierul Cotroceni, liniştit, aristocratic, găzduieşte case superbe. În acelaşi cartier se află Grădina Botanică. Va împlini anul acesta 150 de ani. În fiecare an, aici se organizează expoziţii de flori, fructe, seminţe, dar şi ziua mediului sau ziua copilului. Este un loc de relaxare, o oază de linişte în inima Bucureştiului, perfectă pentru vizitat in lunile mai, iunie sau iulie, pentru a vedea cât mai multe flori, desigur.

În Bucureşti va puteţi plimba şi prin parc. Puteţi merge cu barca în Parcul Herăstrău şi în Parcul Cişmigiu, iar peisajul este magnific. Parcul Herăstrău este imens, circa 110 hectare şi este foarte posibil să te rătăceşti. Acesta este foarte atractiv vara, când au loc diverse piese de teatru şi expoziţii. Lacul Herăstrău este vizitat pentru agrementpescuit sportiv, sporturi nautice şi navigaţie.

Rămânem în cartier şi menţionăm Hotelul Cişmigiu. Renovat şi redeschis recent, dar destul de scump, hotelul are un secol vechime şi este încărcat de istorie.

Un muzeu deosebit este Muzeul Național de Istorie Naturală Grigore Antipa, care a fost modernizat recent. Muzeul poartă numele întemeietorului şcolii româneşti de hidrobiologie şi ihtiologie. Aici puteţi admira colecţii palentologice, geologice de nevertebrate şi vertebrate. Până pe 30 iunie, muzeul găzduieşte o expoziţie temporară inedită: « The human body ». Expoziţia include corpuri umane reale şi reprezintă o călătorie fascinantă în corpul uman. Controvesată şi apreciată în acelaşi timp, expoziţia merită să fie vizitată de orice om curios şi tare de inimă!

O zonă frumoasă este și CentrulVechi. A devenit acum principala atracţie a tinerilor pentru localurile ce se găsesc aici, dar şi ceilalţi se pot bucura de frumuseţea sa. Pe strada Stavropoleos, poate cea mai frumoasă stradă din capitală, se găseşte mănăstirea cu acelaşi nume şi atracţia principală a turiştilor de pretutindeni care vizitează Bucureştiul, restaurantul Caru’ cu bere.

Sursa foto: MirunaTătaru

Taguri

Arhiva