Fenomenul Pungești sau reducerea României la tăcere

Distribuie!

de EmilianVoaideș

Pentru cei dintre noi conectaţi cu realitatea şi cu actualitatea românească, nu cred că evenimentele din această săptămână din Siliştea, Pungeşti, Judeţul Vaslui au trecut neobservate. Acolo, în dimineaţa zilei de luni (2 decembrie), oamenii ce se opun exploatării gazelor de şist din comună au fost săltaţi, legitimaţi şi bătuţi de către reprezentanţii Jandarmeriei Române – torţionarii secolului XXI.

O instituţie a Statului Român se pune, la propriu, în slujba unei companii americane (Chevron), firmă ce a primit din partea Guvernului dreptul de exploatare în comuna vasluiană. Din păcate, acest lucru  se face prin încălcarea dreptului de proprietate privată şi prin legitimarea cu forţa a oamenilor, oameni ce protestează în mod paşnic pe terenul proprietate privată a unuia din locuitorii comunei.

Aşa cum eram deja obişnuiţi în urma protestelor contra exploatării de la Roşia Montană, majoritatea televiziunilor din România tac, evenimentele fiind foarte puţin prezentate la posturile naţionale şi locale. Singura televiziune care a avut un cuvânt de spus în acest sens este Naşul TV, Radu Moraru fiind demn de tot respectul pentru acest fapt. De altfel, postul său de televiziune a mediatizat Marea Adunare de la Câmpeni, dar şi alte evenimente de acest gen.

Sâmbătă, 7 decembrie, în jur de 500 de oameni s-au adunat din toate colţurile ţării pentru a îi sprijini activ pe cei ce alcătuiesc Rezistenţa Pungeşti. Inevitabil, lucrurile au degenerat şi Jandarmeria şi-a dat iar în stambă, hăituind oameni pe câmpuri pentru a-i supune „amplului proces de legitimare”, de care se folosesc ca de un drept suprem. Televiziunile au folosit acest prilej pentru a scoate în evidenţă violenţa protestatarilor, protestatari care au „dărâmat gardurile Chevron”, garduri instalate pe proprietăţi private (desigur, ultima parte a frazei nu s-a auzit la TV).

În comuna vasluiană au fost aduşi săptămâna trecută circa 500-600 de jandarmi, desfăşurarea inutilă de forţă fiind, bineînţeles, suportată de către contribuabilul român. Conform site-ului www.nasul.tv, „Unele estimãri ale acţiunilor Jandarmeriei în zona Pungeşti, de luni încoace, arată că până acum s-au cheltuit în jur de 100.000 de euro pentru salarii şi alte cheltuieli, deşi suma ar putea să fie de două-trei ori mai mare. Numai în Vaslui sunt cazaţi în jur de 100 de jandarmi, la internate sau Direcţia de Tabere, pe locuri care costă 25-30 de lei patul pe zi, ceea ce înseamnă alte câteva mii de lei la cazare.”

În urma evenimentelor de sâmbătă, compania americană Chevron a anunţat sistarea momentană a lucrărilor în comuna vasluiană, duminică dimineaţă acestea reluându-se în mod „oficial”.

Ca o concluzie, nu cred că exagerez spunând că statul român a instituit la Pungeşti un regim de forţă necontrolată, ce seamănă izbitor de mult cu evenimente din timpul regretatului conducător împuşcat în 1989. Jandarmeria, prin ordinele primite de la conducătorii actuali ai ţării, tratează oamenii ca pe nişte fiinţe inferioare, insignifiante, fără absolute niciun drept, în afara aceluia al legitimării, dacă acesta poate fi numit drept. Oamenilor li se cere să se legitimeze dacă ies din casă, sunt bătuţi dacă refuză să o facă şi li se interzice deplasarea înspre o altă localitate, copiii fiind chiar opriţi din a merge la şcoală. De asemenea, accesul din exterior este drastic limitat, cei ce vor să ajungă acolo fiind supuşi unor controale mai severe decât cele ce au loc la vamă.

Statul ne-a declarat război, anulându-ne orice drept la exprimare, absolute toate protestele din ultima vreme fiind însoţite de abuzuri ale Jandarmeriei, protestatarii fiind supuşi unor controale inutile şi unor limitări absurde ale drepturilor (erau ridicaţi pentru simplul fapt că stăteau pe trotuar!). Întrebarea pe care v-o/ne-o adresez este următoarea: cum vom răspunde acţiunilor acestora (dacă o vom face)? Sau ne vom limita la a bate în asfalt cu pet-urile şi a agita două steguleţe cu scris colorat?

Sursa foto: Facebook

Taguri

Arhiva