Manifestul Generației Y

Distribuie!

de Mădălina Stanciu

Suntem haotici, dansăm în ritmul nostru, punem semnul egal între zi și noapte. Suntem copiii celor născuți în perioada baby-boom, am crescut cu cheia la gât, am jucat șotron în spatele blocului, încă mai știm gustul gumei Turbo și al pufuleților, iar tableta ne duce în primul rând cu gândul la ciocolată. Suntem creativi, vrem să mutăm munții din loc. Dar, în același timp, suntem îndeajuns de inteligenți să știm că munții nu ne deranjează cu nimic dacă rămân la locul lor.

Așa că visăm, credem, inventăm, punem în mișcare tot felul de soluții pe care părinții noștri, cei din generația X, acei paria care s-au născut, au crescut în comunism și se acomodează capitalismului, le văd ca fiind puțin ieșite din comun. Dar noi, generația Y, așa cum am fost numiți de sociologi, cei născuți între 1980 și 1995, suntem independenți, visând să cucerim lumea și nu acceptăm ca limitele puse de societate să ne oprească ascensiunea.

Ne-am născut după Revoluție și vrem să punem România pe harta Europei sau a lumii. Engleza am învățat-o de la Cartoon Network, iar franceza, germana, portugheza, italiana sau rusa nu mai sunt un mister pentru mulți dintre noi. Ne-am născut o dată cu tehnologia și creștem în ritm cu ea.
Nu vrem să ne pierdem în mulțime, suntem exuberanți și vrem să ne facem remarcați. Credem și punem accent pe dezvoltarea personală, pentru că activitățile extrașcolare ne-au dezvoltat acest simț. Credem în educație și în rolul major pe care aceasta îl are în modul în care creștem și ne remarcăm. Vrem să ne dezvoltăm frumos, să ieșim din marele standard care ne înconjoară.

Am crescut văzându-ne părinții lucrând peste program, lucrând în rutină, iar noi știm sigur că acestui lucru trebuie să îi spunem nu. Unul clar și răspicat. Poate că cea mai potrivită expresie care ne caracterizează este ,,make a living”, nu ,,make a life”. Așa că ne cultivăm pasiunile, îmbinăm utilul cu plăcutul. Acceptăm cu o mare ușurință provocările, privim pozitiv oportunitățile care ni se oferă, suntem într-o continuă căutare a cooperării și afilierii, acestea traducându-se mai ales în voluntariatul pe care îl practicăm în ONG-uri care militează pentru diverse cauze.

Suntem creativi, frumoși, îndrăzneți, aroganți. Nu gândim altfel, ci punem pasiune și curaj în tot ceea ce ne propunem și în tot ceea ce facem.

Sursa foto: Wikimedia.com

Taguri

Arhiva