Cariera Generaţiei ’90 începe de azi. În România!

Distribuie!

de Andra Ionescu

Când spunem „Generaţia ‘90” îndreptăm privirea automat spre tinerii care acum au în jur de 23-25 de ani. Teoretic, este vârsta ideală de a începe. Dăm startul unui nou capitol din viaţa noastră, cel serios sau cel „pe bune” pentru că am fost deja avertizaţi că de acum încolo orice are consecinţe. Se spune că am încheiat cea mai frumoasă etapă a vieţii şi că de acum ne paşte greul. Iar de când scriu pe blogul Desprejoburi.com, am observat ceva mai mult decât interesant. Mulţi preferă să inventeze cauze în loc să se orienteze către soluţii. La ce mă refer?

Aţi auzit de „Nu m-am născut la locul potrivit şi voi schimba acest lucru”? Sunt sigură că da. Este foarte trist să observ că, după o facultate finalizată, tânărul în loc să plece la drum, se uită în urmă. Primele eşecuri în căutarea carierei potrivite sunt luate drept avertismente dure. Urmează frustrările, deja devenite clişeu: „În România totul se dă pe pile”, „Dacă nu dai şpagă nu ai job bun”, „Nimeni nu mai dă doi bani pe diplomele noastre”, iar concluzia este, în multe cazuri: „Plec în străinătate. Fac orice acolo, măcar îmi ies mai mulţi bani”. Le urez: Drum bun şi cât mai multe satisfacţii profesionale.

Eu nu vreau să vorbesc astăzi nici cu ei şi nici despre ei. Azi vreau să am o discuţie cu tine, cel/cea care ai rămas aici şi te întrebi dacă se poate, dacă e realizabil să reuşeşti la vârsta ta în România. Nu vreau să te conving, dar vreau să citeşti mai jos cum sunt oamenii din jurul tău:

Anca este o fostă colegă de liceu. Are 24 de ani şi este inginer automatist la Compa S.A. Sibiu. Ne demonstrează că nu există lumi separate pentru bărbaţi şi femei. Există doar lumi în care noi fetele, nu vrem să intrăm. Se întâmplă în România.

Pe Ruxandra am cunoscut-o acum câteva luni. La 22 de ani a absolvit Facultatea de Marketing la A.S.E. În aceeaşi vară a decis că pasiunea ei, design-ul de pantofi, o motivează îndeajuns de mult încât să o ia de la 0. A urmat cursuri de profil la Milano, s-a întors şi acum face exact ceea ce îi place. Se întâmplă în România.

Andra. Fostă colegă de generală cu perspective infinite în alegerea unei cariere. A ales să fie profesoară. Iar sistemul a ales s-o trimită într-o şcoală uitată de lume într-un sat. Iar ea a spus “Aici voi face mari schimbări” şi s-a ţinut de cuvânt. Elevii pregătiţi de ea au obţinut deja rezultate bune la olimpiadele de engleză. Se întâmplă în România.

Pe Andreea am cunoscut-o în anul I de facultate. În a doua săptămână mi-a spus ca visul ei este să lucreze după finalizarea celor trei ani la una din companiile din grupul „The Big Four”. Imediat după licenţă, Andreea merge la interviul pe care l-a aşteptat şi bineînţeles că l-a trecut cu brio. Se întâmplă în România.

Nu sunt oameni geniali. N-au avut nici pile, nici bani şi nu s-au bazat pe noroc în viaţă. Nu sunt diferiţi de tine sau de mine. Sfaturi?

1)      Începe cu cariera şi nu cu un simplu job. Alege fix ceea ce îţi place, pentru că nu vei mai avea libertatea asta vreodată.

2)      Eşti cea mai importantă persoană din viaţa ta. Nimeni nu este interesat mai mult de viitorul tău decât eşti chiar tu. Prin urmare, nu mai asculta păreri pe care nici măcar nu le-ai cerut.

3)      Dacă vrei să schimbi ceva, începe chiar de la tine. Nu Guvernul schimbă România, nu banii schimbă România, nu anii schimbă România. Schimbarea începe de la individ şi se răspândeşte în comunitate cu puterea oamenilor care gândesc la fel ca şi tine.

Te întrebi care este secretul pentru care alţii reuşesc iar tu nu poţi? Mai citeşte o dată lista de sus. Crezi că vreunul dintre ei a spus „De mâine mă apuc”? Te asigur că ei sunt oamenii care s-au apucat deja de ieri. Poţi începe şi tu să faci ca lucrurile bune să se întâmple în România. Dar începe de azi. Pentru că azi e ziua de care poţi să fii mândru mâine!

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva