De ce nu cred în rasism

Distribuie!

Albi, negri, galbeni, roșii, un lucru este cert. Cu toții ne numim oameni și avem în comun mult mai multe decât vor unii să recunoască, unii care cred că simpla culoare a pielii ne face să fim inferiori celorlalți.

De mic am fost educat să respect toți oamenii, indiferent de categoria socială, sex, vârstă, religie, sau culoarea pielii. De aceea, rasismul mi s-a părut întotdeauna o mare, mare inepție. Consider că trebuie să fii foarte limitat ca ființă umană ca să desconsideri pe cineva pentru simplul motiv că a lui culoare e altfel decât a ta. Și totuși, istoria e plină de exemple de rasism blatant. Nu cred că-i un lucru nou pentru cineva ceea ce s-a întâmplat în societatea americană a secolului al XIX-lea, cu populația de origine africană și amerindiană, Și asta într-o societate fundamentată pe „viață, libertate și căutarea fericirii”. Nu, nu sunt anti-american, sunt pro-uman.

Nici regimul nazist nu poate fi trecut cu vederea când aducem vorba de rasism, ura maniacului Hitler pentru evrei fiind binecunoscută, ca și teoria lui despre supremația rasei ariene.

Rasismul este un veritabil cancer social, ducând la situații care frizează absurdul, care duc la apariția unor ziduri între oameni greu de dărâmat.  Demenții ca așa-numiții „skinheads” ori Ku Klux Klan, cu ale lor veșminte albe sunt ființe reduse la cel mai primitiv sentiment uman: ura, care niciodată n-a dus la ceva bun.

Cred sincer că un om adevărat ține cont de o singură culoare când vine vorba de semenii săi, aceea a sângelui, care e aproximativ aceeași pentru fiecare din noi, plus/minus niște globule roșii.

Cu ocazia unui concert în România, Madonna a făcut un comentariu asupra statutului social al țiganilor din țara noastră. Nu mă pot declara cel mai mare admirator al lucrurilor negative pe care le fac reprezentanții acestei etnii, însă cred că nici prin punerea lor la zid nu rezolvăm nimic. Ar trebui făcut ceva care să-i oblige să fie membri ai societății în care trăiesc alături de noi. Nimeni nu e mai mare decât legea, iar excluderea nu face decât să le înrădăcineze și mai adânc convingerile pe care noi le considerăm greșite. Și afro-americanii au fost ținuți în sclavie și eliberați fără pregătirea pentru emancipare. S-a ajuns la ghetouri, violență, infracționalitate, și alte lucruri de acest gen,   lucruri care nu fac deloc cinste unei societăți civilizate. Ura de orice fel este distructivă, chiar autodistructivă.

Ca gând de încheiere: rasismul este ceva atât de urât, pur și simplu urât, încât nici măcar animalele nu-l practică. Doi câini de rase diferite crescuți împreună nu se vor ataca niciodată.

Alex Szollo

Sursa foto: wikimedia.org

Taguri

Arhiva

2 Comments

 1. Carnifex
  December 13

  Probabil n-ai avut de-a face cu gasti de tigani pana acum. Romanii respectivi au hulit-o din cauza ca ea habar nu are ce fel de oameni se gasesc in acea patura sociala. Din moment ce ai de pagubit de pe urma lor esti reticent din start fata de ei. In momentul in care dai peste membrii de ai lor bine crescuti iti dai seama din start cu cine ai de-a face si nu ai reticente in a interactiona cu ei.

  Dupa ce te perchezitioneaza 10 membrii ai acestei etnii si pleci fara portofel si mobil la tine si pana si cu tigara furata din mana de un puradel 10 de ani ce spui: “Baga-mi-as p**a in ei de tigani!” sau “Bietii oameni… Sunt impinsi la rele de aceasta societate rasista..”

 2. Alex Szollo
  December 14

  Dupa cum am specificat, nu-mi plac tiganii care fura/cersesc/fac orice altceva pentru a face rost de bani fara efort. Avem de-a face cu oameni fara identitate, practic, care cred ca doar legea lor nescrisa merge. Ar trebui sa incercam sa-i facem sa inteleaga ca nu pot trai anarhic. Eu unul incerc cat de mult pot sa ma situez undeva la mijloc in legatura cu cele doua replici enuntate de tine 😀

Comments are closed.