Lenea-ţi joacă feste!

Distribuie!

Lenea? Ce mai este şi asta? Păi, spre exemplu, astăzi mi-a fost lene să ies din casă. Ţie ţi-a fost lene să te duci la facultate şi acum îţi este lene să citeşti articolul ăsta până la capăt. Uneori, ne este destul de lene să mâncăm. De ce? Ah, nu pentru că nu ne este foame, ne este extrem de foame. Dar până cureţi , cauţi, speli, prepari ce trebuie trece o eternitate. Cel mai bine îţi faci un senviş, simplu, cu o felie de caşcaval şi una de şuncă presată. 

Ai o groază de lucruri de făcut astăzi, nu? O să le faci. Ţi le scrii pe o foaie, faci o listă. Te gândeşti că ar fi binişor să te organizezi oleacă. Ce fac astăzi? Păi, mă duc la facultate, o să stau la toate cursurile. Vin acasă şi fac curat în cameră. Apoi mă pun pe citit ceva, o să termin cartea asta. Mai am câteva pagini din ea doar. Nu o să deschid calculatorul astăzi, poate chiar reuşesc. Şi ce ajungi să faci până la urmă? Ajungi să renunţi la jumătate dintre taskurile pe ziua respectivă, de ce? De lene.

Ce dracu este, neamule, lenea asta? Este scuza pentru a nu face nimic. Întotdeauna o foloseşti chiar ca pe motivaţie. Poate chiar ai intenţie să faci un anumit lucru, dar cine te opreşte? “Băi, îmi este lene. Cred că am să dorm”. Uneori, este de nestăpânit setea asta de a nu face nimic, e mai ceva ca Seinfeld. Cum ar fi ca într-o zi să-ţi fie lene să nu faci nimic?

Cel mai des apare lenea când este vorba de curăţenie şi când este vorba de învăţat. Care este ritualul la curăţenie? Păi, începi cătinel. Ai pregătit ustensilele pentru curăţenie, dar te gândeşti să începi cu mormanul de haine de pe pat. Ai împăturit câteva, dar, vai! Cred că au mai apărut seriale noi pe vplay! Ia să verific, verific serialele şi mă întorc la curăţenie. Dar stai! Cineva vorbeşte cu mine pe Facebook, cred că ar trebui să răspund. Apoi realizezi că-ţi este lene, iei mormanul, îl muţi de pe pat ca să ai loc să stai tu.

Iar ritualul cu învăţatul nu este chiar diferit. Îţi scoţi rezumatele, dacă ai chef, normal. Înveţi puţintel, dar ai 9gag sau redditul deschis. Începi să-ţi setezi în minte nişte parametrii. “Învăţ până la capitolul doi şi apoi mă uit ce mai e nou pe Reddit. Apoi învăţ până la capitolul trei şi stau puţin pe Facebook”. Ştii tu! Iar cum ai învăţat prea mult, îţi acorzi repede o pauză ca să te relaxezi, iar de cele mai multe ori ajungi să zici , cu aceeaşi pasiune că, ghici ce, îţi este LENE!

LÉNE s. f. Faptul de a se complăcea în inactivitate; înclinația celui căruia nu-i place, care nu dorește, nu vrea să muncească, căruia îi place să stea fără să muncească; trândăvie; lâncezeală. – Din sl. lĕnĩ.

Cum zice şi domnul Dex, te complaci. Dar ce faci cu complăcutul ăsta indolent? Te plafonezi olecuţă , dar nu-ţi face griji, sunt convinsă că şi Caragiale era leneş, from time to time. Mie sincer, acum, îmi este puţin lene să mai şi scriu, cum ar fi ca acum să nu termin articolul şi să te las în pod...

.

.

.

.

.

.

Cam aşa? Ştiaţi că există un animal care moare din cauza acestui defect? Cade pur şi simplu din copac şi moare. Este chiar pe cale de dispariţie. Aşa că, dă mormanul de haine la o parte şi ridică-te Dumnezeului din pat. Procrastinarea se poartă în liceu, în facultate, dar din cauza ei pierzi o tonă de informaţii, experienţe. De ce? De lene şi nesimţire.

Ridică-te, pune mormanul de haine la spălat, scoate o cărticică şi citeşte, lenea-ţi joacă feste.

Ana-Maria Gheorghe

Foto: Manuela Dospina

Taguri

Arhiva