Pe 26 iunie 2015 Curtea Supremă a SUA a legalizat căsătoriile între persoanele de aceeași sex în toate cele 50 de state americane – o decizie ce pare, cel puțin la prima vedere, simplă și fără niciun fel de implicații. Ar fi multe de spus despre această legalizare și despre impactul pe care îl are ea asupra lumii și asupra modului cum percepem căsătoria.
La începuturile umanității, căsătoria nu era decât un mod de a crea alianțe între familii, de a îți mări averea sau de a intra în posesia anumitori bunuri. Nu era nicidecum o uniune bazată pe iubire așa cum este cunoscută astăzi. Căsătoria a continuat să fie doar o strategie până la finele secolului al XIX-lea, când oamenii și-au dat seama că se pot căsători dacă iubesc pe cineva fără să mai fie implicații de natură materială la mijloc.
Homsexualitatea, însă, este o parte intrinsecă din istoria omenirii și a existat încă din timpurile Romei Antice. Desigur că atunci nu exista aceeași deschidere și nimeni n-ar fi admis un asemenea lucru. Abia spre sfârșitul secolului XX oamenii au început, gradual, să admită că sunt gay, însă și atunci cu mari rețineri deoarecere ar fi putut fi considerați anormali sau bolnavi mintal.
Trebuie să ne punem totuși întrebarea: Legalizarea căsătoriilor gay este un drept care ar fi trebuit deja să existe sau un privilegiu dat unui grup de oameni considerați de către majoritate o deviație de la natură? Înainte de a răspunde aș vrea să fac o trimitere la George Orwell și la a lui Ferma Animalelor. Acolo, după ce porcii au preluat conducerea, ei au dat următoarea lege: Unele animale sunt mai egale decât altele. Această lege venea ca rezultat al descoperirii de către porci ar unor beneficii pe care le aveau fiind cei ce conduceau ferma. Astfel, dacă la început toate animalele erau egale, în timp, porcii și-au atribuit tot felul de drepturi și libertăți și au devenit mai egale decât celelalte. Cum se transpune asta în realitatea lui 2015? Simplu.
Căsătoria este un drept fundamnetal dat tuturor cetățenilor unui stat indiferent de venit, statut social sau religie. Un drept pe care persoanele cu de orientare homosexuală nu îl au fiindcă sunt considerați a fi o deviere de la normal, o eroare a naturii. Astfel unii oameni devin mai egali decât alții. Dacă această decizie a Curții Supreme pare un privilegiu atunci e doar o aparență, fiindcă nu e. E doar un drept oferit celor care până mai ieri nu îl aveau.
Sigur că încă nu putem explica de ce există homosexualitate, însă am reușit să dovedim că nu e o boală mintală așa cum se credea în anii `70 și că, cel mai probabil, nu îți poți alege orientarea sexuală oricât de tare te-ai strădui.
Da, ar trebui să fim fericiți că începem să fim din ce în ce mai egali cu toții și că, gradual, orice cetățean din orice țară va avea aceleași drepturi și libertăți indiferent de gen, statut social, orientare sexuală etc.
E adevărat însă și că se întâmplă lucruri cu mult mai importante în lume în această perioadă și că, poate, Facebook-ul, liderii politici și noi oamenii de rând ar trebui să ne îndreptăm atenția spre ele mai mult decât o facem spre această legalizare a căsătoriilor între aceleași sexe. Ne bucurăm, dar să nu uităm lucurile și evenimentele cu adevărat importante care merită puțin mai multă atenție.
Legalizarea căsătoriilor gay se încadrează bine în realitățile lui 2015 care a început, tocmai, cu un strigăt pentru repectarea drepturilor și libertăților omului ca urmare a atacului din readcția ziarului de satiră francez Charlie Hebdo. Prin urmare, 2015 e un an al schimbărilor, al evoluției și al egalității pe fondul unor conflicte puternice precum cele din Ucraina, Siria și multe altele. Conflicte care ne arată din nou și din nou ce se întâmplă atunci când unii… sunt mai egali decât alții.
Sursa foto: By Stefano Bolognini (Own work) [GFDL (http://www.gnu.org/copyleft/fdl.html), CC-BY-SA-3.0