Isteria Harlem Shake sau nebănuitele fațete comportamentale ale homo sapiens-ului modern

Distribuie!

de Andreea Vlaicu

Cu toții ați auzit de acest dans care în prezent face furori în spațiul virtual  și care a trezit la viață tendințele anarhiste ale omului modern. Despre ce este vorba? Harlem Shake, desigur.

Ingredientul de bază al dansului – ritmuri haotice pe care să te poți dezlănțui. Se adaugă acte de vadalism și manifestări convulsive întâlnite în ritualurile de exorcizare, se condimentează bine cu scene de perversiune și se servește pe Youtube. Rezultatul final? Succes total cuantificat în numărul  aproape ireal de vizualizări care din zi in zi capătă dimensiunile unui anaconda.

Ca orice dans elaborat care se respectă, Harlem Shake are câteva particularități care se regăsesc aproape în fiecare clip apărut pe Internet. Dansul nu este unul individual, ci  unul de grup. Să nu uităm, totuși, că omul este o ființă socială care resimte acut nevoia de a  evolua și de a  interacționa cu semenii săi. De aceea, atunci când execută așa numitul ,,dans” Harlem Shake, individul  nu se află niciodată singur, ci întotdeauna în cadrul unui grup  bine definit cu ai căror membri împărtășește idealuri înalte și preocupări dintre cele mai nobile precum zgâlțâitul violent  al membrelor sau al oricărui obiect  nevinovat  care îi  cade în mână.

De regulă, în peisaj putem identifica cu ușurință  un aparent lider al grupului, un șef de trib, un mascul alpha care dă startul dansului și care îi inspiră și totodată îi inițiază pe ceilalți. Acesta are o înfățișare aparte, purtând un soi de mască astfel încât să nu fie recunoscut, dar mai regăsim și alți pudibonzi care preferă să își păstreze identitatea secretă de dragul menținerii eșafodajului lor moral. Asta pentru că tuturor ne face plăcere să ne manifestăm ocazional ca sălbaticii  preistorici, dar să nu fim nevoiți să ne asumam eventualele consecințe  ce derivă din acest lucru. Desigur, ar fi jenant și penibil, deci jenibil ca, stând pe scaun  în metrou, îmbrăcat într-o ținută decentă, echipat cu o pereche de ochelari  și având în brațe o carte cu un titlu pompos, scrisă de un autor celebru, persoana din fața noastră să ne identifice cu dezaxatul de pe Youtube, protagonist al unui clip în care se dezlănțuie pe ritmuri spasmodice, corect? Sau cum ar fi să realizezi brusc faptul că domnișoara cochetă și grațioasă care ieri a trecut pe lângă tine, lăsând în urmă un parfum senzual este cea  pe care o vezi astăzi într-o postură deloc flatantă pe Internet, executând faimosul Harlem Shake?

De-a lungul timpului, oamenii au dovedit că sunt capabil să  surprindă, să uimească și să șocheze prin potențialul lor imaginar răsfrânt la nivel comportamental. Oare la ce să ne așteptăm în viitorul apropiat? Oare ce surprize ne mai pregătesc ei? Ar trebui să știm, doar facem parte din aceeași specie, se pare.

Sursa foto: Wikimedia.org

Taguri

Arhiva