Student în străinătate – Letonia, Riga

Distribuie!

de Ariadna Drăgolici

Mereu mi-am dorit să plec în altă ţară şi să studiez acolo, dar am fost prea laşă să las tot ce cunosc în urmă şi să încep o nouă viaţă cu alţi oameni. E nevoie de mult curaj să laşi tot ce ştii acasă şi să te avânţi pentru totdeauna în altă lume, altă civilizaţie, aşa că am găsit o soluţie care împacă şi dorinţa de a testa învăţământul din altă ţară şi teama mea de a lăsa totul în urmă şi această soluţie se numeşte Erasmus.

Studentă la Comunicare în Bucureşti, m-am visat studentă la Relaţii Internaţionale-Ştiinţe Politice, dar am decis că e mai bine la Comunicare şi Relaţii Publice. Am ales Riga, Letonia, fiindcă era singura capitală şi eram conştientă că nu pot trăi într-un orăşel pustiu, undeva în munţi şi mi-am spus că niciodată nu voi alege Letonia, Estonia sau Lituania când îmi voi plănui vacanţele, aşa că asta era cea mai bună ocazie. Cu această ocazie mi-am schimbat şi specializarea aici, iar acum studiez Studii Europene.

Sunt la Baltic International Academy de o lună abia, dar deja am descoperit o mulţime de oameni minunaţi, am descoperit că stereotipurile nu-şi găsesc locul aici. Chiar dacă am găsit mulţi francezi, italieni sau spanioli, toţi mă întreabă ce face Inna sau Alexandra Stan. Am fost mirată când am dat şi de brazilieni în oraşul nostru îngheţat.

Cele mai frumoase sunt nopţile în apartament când ne strângem şi vorbim despre limba fiecăruia şi ce păreri avem despre unele lucruri. Toţi avem naţionalităţi diferite şi avem puţine în comun, asta poţi vedea numai deschizând frigiderul. De exemplu o să găseşti mulţi cârnaţi, maioneză şi bere pentru polonez, carne, mozzarella şi paste de tomate pentru sicilian, dar ne înţelegem foarte bine şi petrecem timp împreună mereu.

Riga este un oraş mic, dar nu foarte diferit de Bucureşti, poate mai murdar şi mai liniştit. Oamenii sunt mai nepăsători decât la noi, dacă plouă, vor merge repede şi te vor stropi din cap până în picioare. De asemenea, nu e un loc bun pentru a te îmbolnăvi, fiindcă doctorii vor doar bani, se prefac că îşi fac meseria şi îţi dau o reţetă care nu te ajută la nimic. Totuşi este un loc pe care trebuie să îl vizitezi, fiindcă are clădiri minunate. Fie că mergi la piaţă sau la şcoală, în centru sau la periferie, vei da peste clădiri care îţi vor tăia respiraţia. Uneori ai impresia că eşti în altă lume, din trecut, fiindcă toate blocurile sunt reabilitate, dar s-a păstrat specificul secolului trecut.

Sistemul educaţional este diferit de la universitate la universitate, la departamentul meu toţi profesorii dau teme multe elevilor şi la fiecare seminar se face o verificare a cunoştinţelor printr-un test şi ascultare. De asemenea, cursurile se termină după o lună aşa că lunar schimb materiile şi nu  am perioadă de sesiune la final.

Distracţia este şi ea un punct foarte important pentru erasmusieni. Multă băutură până în zori şi multe tipuri de localuri, depinde de anturaj. Există pub-uri cu băutură ieftină, localuri cu muzică folk şi dans, dar şi cluburi cu muzică modernă.

Sper că va fi acel gen de experienţă pe care nu o poţi uita niciodată, dar cu siguranţă este locul potrivit pentru a îţi face prieteni şi a întâlni o mulţime de naţionalităţi din toată lumea.

Taguri

Arhiva