Interviu Visual Playground

Distribuie!

de Alexandra Bogza

„One can steal ideas, but no one can steal execution or passion” este o vorbă de-a lui Tom Ferriss şi mi s-a părut un excelent punct de plecare pentru a aduce în discuţie subiectul interviului de astăzi –  implementarea practică a creativităţii unui individ.

Partea frumoasă a societăţii noastre se învârte în jurul acestui univers dinamic al creativităţii, un spaţiu ce le face tot mai multor tineri cu ochiul, dar care afişează o introvertire rigidă când se aduc în vorbă opotunităţile. Fix acest lucru vor să schimbe cei de la Visual Playground prin iniţiativa apărută în inima grafică a creativităţii. Ei vor să le le ofere tinerilor acel loc unde îşi pot da frâu liber ideilor grafice prin oportunitate şi exerciţiu.

Am stat de vorbă cu Dan (Project Manager) şi Teo (PR) pentru a afla mai multe despre ce se întâmplă în culisele proiectului, dar şi pentru a afla cum ne putem alătura iniţiativei.

 

Să începem cu un exerciţiu creativ; cum aţi rezuma, în doar 2-3 cuvinte, Visual Playground pentru cei care nu au auzit încă de acest proiect?

Dan: Design & ilustraţie mişto.

Teo: Comunitatea designerilor pasionaţi.

Din punct de vedere practic, care este miza proiectului Visual Playground sau, mai bine spus, ce aţi dori să transmiteţi/consolidaţi prin el?

Dan: Practic, încercăm să oferim un program de educaţie axat pe design grafic şi ilustraţie care să fie în acelaşi timp de calitate şi gratuit pentru studenţi. Aducem profesionişti cu experienţă, ţi-i punem în faţă şi apoi rămâne la latitudinea ta cât vrei să înveţi şi cât de multe iei de la acel om.

Spre deosebire de alte domenii, aici nu ai o sursă centrală din care să înveţi. Aşa că încercăm să rezumăm totul în aceste două săptămâni ca să oferim cât mai multe informaţii în cât mai puţin timp, şi după ce se termină, eşti parte din comunitatea Visual Playground – o mână de oameni cu un creion şi-un mouse, care îşi pierd nopţile în încercarea de a deveni mai buni.

Teo: De fapt, ăsta e şi conceptul din spatele ediţiei de-acum. „În comunitate creşti mai uşor.” Până la urmă, chiar aşa e. Petreci două săptămâni alături de alţi oameni la fel de pasionaţi ca tine, care vor să înveţe şi să prindă tot ce e mai bun de la cei cu care vor interacţiona. Inevitabil afli altceva, experimentezi lucruri noi şi evoluezi. Cam asta e ideea de bază.

Cum a început totul şi, mai ales, de ce tocmai design-ul grafic?

Dan: Undeva prin 2010 ne-am dat seama că dacă am vrea să ne dezvoltăm în aceste domenii, opţiunile noastre s-ar opri la înscrierea la o facultate de specialitate sau cursurile oferite de către profesionişti, care însă cereau sume mari de bani. Am zis că, hey, dacă tot nu avem opţiuni, de ce nu creăm noi una? Faptul ca făceam parte dintr-o organizaţie studenţească (Voluntari pentru Idei şi Proiecte) care chiar cu asta se ocupă – proiecte de educaţie non-formală pentru studenţi – ne-a ajutat clar.

Credem că design-ul grafic este unul dintre acele lucruri care pot trece neobservate, dar care fac lumea mai frumoasă. Credem că dacă acordăm atenţie îmbunătăţirii culturii vizuale, putem să apreciem cu adevărat ce avem in jurul nostru.

Teo: Schimbarea asta trebuie să înceapă de undeva, această îmbunătăţire a culturii vizuale. Cea mai bună metodă e să-i ajutăm pe cei pasionaţi de design, pe cei care se ocupă sau îşi doresc să se ocupe cu aşa ceva. Noi îi ajutăm să capete experienţă, să fie mai buni, iar toate astea cât mai repede. Pentru că domeniul design-ului grafic e în plină dezvoltare şi lumea trebuie să vadă şi să simtă asta.

O comunitate bine închegată, de tineri ilustratori şi designeri, ar însufleţi tot peisajul şi ar avea parte de mai multă atenţie. Iar odată cu atenţia va veni şi dorinţa oamenilor de a şti cât mai multe despre domeniul ăsta. Indiferent că o vor face în calitate de ilustratori, designeri sau pur şi simplu vor fi mânaţi de curiozitate.

Am aflat de pe blogul vostru, dar şi de pe facebookul despre această şcoală gratuită de design grafic şi ilustraţie pe care o pregătiţi în luna iulie. Acum că ne-aţi povestit mai multe, sunt curioasă dacă există un model-tipar al participantului. Cui anume i se adresează?

Dan: Studenţilor care sunt pasionaţi de aceste domenii, care au deja câteva lucrări în portofoliu. Nu contează ca eşti de la Medicină sau Politehnică şi nu de la Arte – dacă îţi ştii treaba bine, te primim cu braţele deschise. 🙂

De fapt, ce le pregătiţi participanţilor, ce se ascunde în spatele termenului tehnic de „două săptămâni de workshop-uri”?

Dan: Ateliere practice şi aplicate ţinute de către oameni cu ani buni de experienţă în spate. Typography, branding, character design, editorial design, web, ilustraţie şi tot ce are nevoie un designer mic pentru a ajunge mare. Vii cu laptopul în braţe, trainer-ii noştri îţi spun planul, apoi te pui pe treabă. Ei te ghidează pe parcurs, după câteva ore termini totul.

Teo: La final, tragi linie şi recapitulezi tot ce ai învăţat.

Dan : Iar a doua zi o luam de la capat.

Ce impact are experienţa Visual Playground asupra unui tânăr viitor grafician/ilustrator? Ce aduce nou?

Dan: Iţi clarifică nişte idei pe care le ai deja în cap şi îţi prezintă opţiuni pe care nu le credeai posibile. Uite, un exemplu clar: am avut o participantă căreia îi plăcea să ilustreze de mică, dar nu ştia că poţi să trăieşti din asta. Acum este ilustrator freelancer. Un participant şi-a găsit pasiunea pentru benzi desenate. Altcineva şi-a dat seama că design-ul nu este de ea şi s-a apucat de copywriting. Poate nu toţi participanţii vor avea revelaţii, dar categoric vor invăţa câteva lucruri, nu numai despre design sau ilustraţie, ci şi despre ei înşişi şi ce vor să facă în viaţă.

Teo: Ca experienţă, Visual Playground are un impact asupra oricărui participant. În principal, pentru că se pune accentul pe munca în echipă şi pe apartenenţa fiecăruia dintre ei la o nouă generaţie de ilustratori şi designeri.

Sunteţi deja la a doua ediţie, deci aveţi ce să ne povestiţi. Ne faceţi un Top3 al evenimentelor/momentelor preferate din cadrul ediţiei trecute?

Dan: Cunoaşterea participanţilor între ei şi discuţiile născute între oameni cu pasiuni similare; reveal-ul de la finalul atelierului de typography; petrecerea de final de proiect 🙂

Mai rămâne o întrebare: Unde îi direcţionăm pe doritori?

Dan: Puteti să vă înscrieţi pe www.experimentalist.ro/visualplayground 🙂

Sursa foto: Visual Playground

Taguri

Arhiva