Christian Adventure – redescoperirea aventurii montane (Interviu)

Distribuie!

de Alexandra Bogza

Jack Kerouac spunea, la un momentat dat: „Jumping from boulder to boulder and never falling, with a heavy pack, is easier than it sounds; you just can’t fall when you get into the rhythm of the dance”. Însă aventura printre piscuri și urcușuri implică mult mai mult decât pasiune. Ei trebuie să îi atribui şi conduita. De ce? Pentru că, deși prima aduce cu ea deplinătatea trăirilor și adrenalină, cea de-a doua întregește cu adevărat aventura și o transformă în pură dedicație.

Adevărul este că timpul nostru liber și calitatea acestuia sunt calculate ca fiind egale cu raportul dintre responsabilizarea turistului și a eficienței turismului, în general. Oamenii care se dedică drumețiilor trebuie să conștientizeze, încă de la început, această valoare a monumentelor naturale și a tradițiilor naționale.

În prezent, este nevoie de o schimbare, iar aceasta trebuie să apară în primul rând de la structura noastră individuală, pentru a direcționa o întreagă mentalitate generală.

Despre aceste lucruri am vorbit și cu Catalin Berenghi de la Christian Adventure, o școală de ghizi montani, care vrea să promoveze o atitudine diferită a celor ce vor să se dedice expedițiilor montane și valorilor naturale ale acestora.

Alexandra Bogza: Cum s-ar interpreta „dragostea faţă de munte” prin viziunea Christian Adventure?

Catalin Berenghi: Pentru noi, muntele este mai mult decât o distracţie. Dincolo de frumuseţe, este o modalitate de a te descoperi pe tine. Este o probă de voinţă, de rezistenţă, este posibilitatea de a-ţi descoperi şi depăşi propriile limite.

Christian Adventure este o şcoală de ghizi montani care are ca scop, în primul rând, promovarea valorilor naţionale. Prin intermediul ei, dorim educarea tinerei generaţii în spiritul respectării şi promovării tradiţiilor şi valorilor culturale româneşti. De asemenea, dorim să sprijinim şi să dezvoltăm turismul montan civilizat.

 Alexandra Bogza: Cine a adus prima pereche de bocanci, primele lemne pentru focul de tabăra sau, cu alte cuvinte, de unde a venit inițiativa proiectului?

Catalin Berenghi: Totul a pornit în 1997 cu doi tineri (eu şi Cristian Pandele) care împărtaşeau aceeaşi pasiune pentru munte. Pe fondul unei lipse totale de implicare a autorităţilor din domeniu, dar şi din cauza lipsei unor iniţiative private, am pornit această şcoala de ghizi montani, cu gândul de a promova turismul montan şi, de ce nu, chiar România. În acelaşi timp, Christian Adventure poate fi şi o alternativă plăcută şi sănătoasă de  petrecere a timpului liber, o modaliate de a cunoaşte oameni noi si interesanţi, o modalitate de a-ţi depăşi propriile limite.

Alexandra Bogza: Cui i se adreseză?

Catalin Berenghi: Oricărui tânăr între 16 şi 30 de ani, care e în căutarea unei alternative active de a-şi petrece timpul. Oricine este interesat de a se descoperi şi redescoperi pe sine, dar şi a afla lucruri noi despre România.

Alexandra Bogza: Cum arată structura activităților pentru seriile pe care le aveți?

Catalin Berenghi: Christian Adventure este structurată pe două planuri: unul teoretic şi altul practic. Cursanţii participă, în fiecare sâmbătă, la cursurile teoretice ce au loc în cadrul Facutăţii de Geografie. Aici le predăm cursuri specifice ca: turism montan, echipament, orientare în teren, alpinism, speologie, alimentaţie, psihologie turistică şi prim-ajutor.

Cam o dată pe lună se pleacă în ceea ce noi numim „o aplicaţie” o „excursie” practică ce are loc, în general, în week-end, prin care punem în aplicare cele învăţate. Dificultatea aplicaţiilor va creşte pe parcurs pentru ca fiecare cursant să se poată învăţa şi să se adapteze treptat în stilul propriu drumeţiei montane. Totodată, în cadrul aplicaţiilor, includem cât mai multe vizite  la mănăstiri, saline sau alte monumente naturale şi culturale. Turismul nu înseamnă doar să te duci pe munte şi să te întorci. El se referă şi la a întelege ceea ce vezi, care este istoria locului, ce alte lucruri frumoase sunt de explorat. La sfârşitul seriei, cursanţii susţin un examen teoretic, de testare a cunoştiinţelor acumulate, dar şi unul practic.

Pe parcursul aplicaţiilor, încercăm să punem accent pe lucrul în echipă. Ne axăm pe activităţile de grup, cum ar fi concursuri de orientare pe echipe cu premii consistente, focuri de tabară şi, bineînţeles, cântece de munte.

Alexandra Bogza: Cât m-ar costa, ca începător, să cultiv această pasiune a drumeților alături de voi (taxă, echipament, etc.)?

Catalin Berenghi: Să începem cu înscrierea propriu zisă: pentru a face parte din şcoala de ghizi ai nevoie doar de 3 poze tip buletin, o copie a CI şi de 50 de leiCursurile sunt gratuite, iar pentru aplicaţii se plăteşte o taxă „studenţească” pentru a acoperi cheltuielile de transport şi de cazare. Echipamentul tehnic îl oferim gratuit (corzi, hamuri, pioteti, busole etc.).

Echipamentul fiecărui cursant depinde în mod direct de acesta. Primul curs este un training despre echipament, pentru a ne asigura că vor afla ce este extrem de necesar pentru un începător. În timp, odată cu experienţa şi dificultatea aplicaţiilor, cursanţii se pot echipa corespunzător. În plus, aceştia pot beneficia de anumite reduceri la articolele montane datorită anumitor colaborări speciale pe care le-am pregătit cu principalele magazine de echipament montan.

Alexandra Bogza: După cei 16 ani de activitate, cum ar arăta un top 5 al evenimentelor favorite?

Catalin Berenghi: În 16 ani, e greu să cuantifici oamenii sau întâmplările petrecute. În total au trecut pragul acestei şcoli peste 4000 de cursanţi. Fiecare dintre cele 27 de serii m-au surprins prin amestecul foarte interesant de oameni ce au format o legătură puternică indiferent de vârstă, statut social, etc.Pot spune, însă, că în urma acestor experienţe, întodeauna păstram multe amintiri frumoase.

Alexandra Bogza: Să discutăm puțin și despre turismul montan. Cum l-ați defini în câteva cuvinte?

Catalin Berenghi: Potenţialul montan din ţara noastră este enorm. Poţi întreprinde cam orice activitate aferentă turismului de acest tip pentru că dispunem de o varietate naturală formidabilă. Este doar o chestiune de ce vrei sau ce îţi place să faci. Însă, marea problemă este lipsa de interes a autorităţilor – spaţiile de campare nu sunt amenajate corespunzător, dacă nu sunt chiar inexistente, traseele montane nu sunt marcate corespunzător, cabanele sunt vechi, nerenovate, uneori chiar lipsite de condiţiile minine, obiectivele turistice de interes sunt subfinaţate, etc.

Alexandra Bogza: Ce asteptări aveţi pentru 2014 sau pentru anii viitori?

Catalin Berenghi: Anul acesta lucrurile se vor schimba mult pentru noi. Avem câteva noi proiecte şi planuri ambiţioase. Am început prin deschiderea unui sediu pe unul dintre bulevardele principale ale capitalei, iar în viitorul apropiat dorim ca, pe lângă dezvoltarea şcolii de ghizi, să redeschidem o nouă versiune a vechiului BTT (Biroul de tabere pentru tineret). Vrem să readucem în şcoli şi în licee acele excursii şi tabere de care noi ne aducem aminte cu foarte mare plăcere.

Dincolo de amintiri de neuitat, credem că există şi o responsabilitate faţă de noile generaţii, pe care vrem să ne-o asumăm – dorim să redescopere alături de noi România. Pentru noi este foarte important să le insuflăm ce înseamnă un turism civilizat şi, bineînţeles, promovarea valorilor naţionale care, din păcate, de multe ori sunt ignorate sau subapreciate.

Alexandra Bogza: Când se anunță noua voastră recrutare pentru aventură?

Catalin Berenghi: Noua serie, cu numărul 28, va începe din luna noiembrie. Înscrierile deja au început, iar noi aşteptăm cu mare interes un număr cât mai mare de cursanţi.

Taguri

Arhiva

One Comment

  1. sătul de proști
    March 9

    citind interviul cu berenghi incep sa cred ca cristian adventure a fost prima scoala de ghizi privată de după 89, ceea ce nu e așa.
    nu mai publicati minciuni spuse de mincinosi

Comments are closed.