Interviu cu Diana Pop, președintele Brigăzii de Voluntari

Distribuie!

Interviu realizat de Bogdan Spoitu

În ziua de azi, tinerii duc o luptă constantă de acumulare a ceea ce dă bine la CV pentru comisia de intervievare. Dar în avântul unei ere a vitezei, uneori uităm ce separă formarea de informare. Prin deprinderea de-a îmbina acel conformism cu distractivul, dar și pentru a contura o nouă dimensiune a formării personale, generațiile s-au reunit în organizații/asociații, iar legea le-a dat și un nume: ONG-uri. Pentru tânăra generaţie, experiența este câștigată, mai nou, prin voluntariat.

Despre asta vorbim azi cu Diana Pop, președintele Brigăzii de Voluntari, asociația non-guvernamentală formată în 2008 – cea mai cooptată organizație de voluntari – în organizări de evenimente din România. Cu ea vom „destereotipiza” voluntariatul în România lui 2013 și vom afla de ce merită să i te alături ei și companiei acum în martie de când a început campania de recrutare.

GEN90 te salută, președinte în exercițiu (de cât timp?)!

Membru BdV din 2008, președinte de la începutul acestui an. Vă transmit și eu salutări!

Suntem curioși dacă lucrezi și cum te-a ajutat voluntariatul în șlefuirea calităților tale profesionale.

Momentan, sunt coordonator de marketing și evenimente la un lanț de restaurante din București. Întâmplător sau nu, am ajuns aici în urma participării la un eveniment cu BdV în 2011. Am fost coordonatorul echipei noastre de la festivalul Enescu, unde am avut ocazia să fiu remarcată de către directorul acestui lanț de restaurante. În afară de asta, voluntariatul m-a ajutat să mă dezvolt atât profesional, cât și personal, de-a lungul anilor, în materie de organizare, încredere de sine, leadership, muncă în echipă și multe, multe altele.

Ai mai voluntariat și înainte de Brigadă sau aici te-ai inițiat?

Nu, BdV mi-a deschis porțile voluntariatului și mă bucur că s-a întâmplat așa. Am ajuns aici pentru că voiam să văd cum se desfășoară organizarea unui întreg eveniment și – de ce nu – concertul în sine. Pe atunci nu mi-am dat seama cât de mult poate ajuta voluntariatul dezvoltarea unei persoane.

BdV s-a format ca proiect pentru BEstfest 2008. Câți din voluntarii de atunci au rămas în structura de astăzi și de ce s-a mers mai departe cu ideea de ONG?

Da, într-adevăr. BdV s-a format pentru B’estfest-ul din 2008, unde a fost nevoie de o echipă de aproximativ 300 persoane. Nu știu să îți spun cu exactitate câți au rămas până astăzi în organizație, dar eu mă număr printre ei și de-a lungul timpului am avut peste 3000 de voluntari în organizație. Am continuat să creștem, iar în anul 2011 am simțit nevoia să fim o organizație în mod oficial. Totodată, ne dorim să avem și propriile noastre proiecte interne și să dezvoltăm cât mai mulți oameni, iar această „oficializare” era următorul pas logic și necesar în acest sens.

Astăzi BdV numără… De ce se mai recrutează?

În acest moment, BdV numără peste 700 de voluntari. Avem două motive pentru care continuăm să recrutăm. În primul rând, opțiunile persoanelor se schimbă de-a lungul anilor: unii se mută din București, alții au locuri de muncă noi care nu le mai permit să aibă atât de mult timp liber, alții pur și simplu nu mai sunt interesați de astfel de activități. Atunci avem nevoie să ne reînnoim baza de date și, de ce nu, să oferim această șansă și altor tineri. În al doilea rând, dorim să ne lărgim cât mai mult aria de activitate și atunci dorim să atragem în cadrul organizației noastre persoane pasionate și de alte tipuri de evenimente, şi chiar de organizarea acestora, asta pe lângă concertele și festivalurile cu care ne-am obișnuit deja.

Ca într-o veritabilă rețea de socializare, Mark Zuckerberg al vostru este Ionuț Tunaru, pe care îl putem vedea la începutul spotului de prezentare. Recent, am auzit următoarea legendă: „dacă îi zici numele unui voluntar, el îți spune numărul lui de telefon!”. Asta spune multe despre comunicarea de la voi. Ce ai adăuga?

Pot și eu să vă confirm această legendă. În anul 2010 tocmai ajunsesem la Sziget Fest cu BdV în Budapesta și trecuseră câteva săptămâni de când ne-am întâlnit ultima dată. Din vorbă în vorbă, am ajuns să discutăm despre începuturile noastre în BdV, iar atunci Ionuț m-a surprins și mi-a descris cu exactitate poza cu care am aplicat, mi-a spus data mea de naștere, numărul de telefon și adresa de email. Asta, într-adevăr, spune multe despre noi și nu știu cât de multe aș mai avea de adăugat, dar se poate trage concluzia că suntem un grup destul de strâns și că BdV face parte din viața noastră de zi cu zi, nu doar în ziua evenimentului.

Care sunt primele 5 evenimente care îți vin în minte din 2012 și la ce vă așteptați pentru 2013?

RHCP, B’estfest, OST Fest, Cirque du Soleil, Romanian Business Leaders Summit. Pentru 2013 ne-am propus să lărgim acest spectru și să ne întâlnim pe la mult mai multe tipuri de evenimente. Conferințe, evenimente sportive, business, culturale, sociale, educative, să ieșim mult mai mult din București și, de ce nu, cât mai multe proiecte semnate BdV.

Ce înseamnă munca depusă de BdViști pe „teatrul de operație” al evenimentelor?

În general, ne vezi peste tot în zona evenimentului: de la acreditări și acces pentru public, până la plasare, redirecționare, informare, producție și backstage. Ne place să fim utili și să ajutăm acolo unde se poate, ca la sfârșit să simțim că suntem o parte din buna desfășurare a evenimentului. Iar dacă vrei să caracterizezi munca depusă de noi, te poți referi la spirit de echipă, seriozitate, profesionalism, dar și distracție, prieteni și amintiri.

Ce înțelege BdV-ul prin dezvoltare personală? Ce acțiuni se-ntreprind în privința asta?

Într-o singură propoziție, noi ne dorim să oferim voluntarilor cât mai multe oportunități prin implicarea lor în evenimente, fie ele concerte, acțiuni caritabile sau conferințe business. Astfel, ei au ocazia să se facă observați, să lucreze cu oameni de calibru, să se afirme și să completeze în CV mult râvnita experiență de care au nevoie, ceea ce răspunde la marea dilemă a tinerilor: “OK, dacă toată lumea cere experiență înainte să ne angajăm, cum facem rost de ea?”. Totodată, în ceea ce privește dezvoltarea personală, sunt de părere că atunci când faci un lucru cu mâna ta înveți cel mai mult, iar dacă vă uitaţi în filmuleţul nostru de promovare a recrutărilor, veţi vedea că voluntarii vorbesc despre dezvoltarea abilităţilor de comunicare sau de lucru în echipă. Astfel, vrem să implicăm cât mai multe persoane în departamentele noastre și în cât mai multe proiecte interne. Avem șase departamente în care voluntarii noștri pot acumula foarte multă experiență: resurse umane, comunicare, vânzări, financiar, IT și administrativ. De asemenea, sunt multe persoane cu idei bune în jurul nostru, iar ele au nevoie doar de un mic impuls pentru a le pune în practică. Atunci când îți place ceea ce faci, lucrezi cu o echipă strânsă în jurul tău și crezi în proiectul tău, ai cele mai multe șanse de reușită. Spre exemplu, în luna aprilie, punem în scenă primul proiect semnat BdV din anul 2013, Volunteer’s Fest, însemnând o lună întreagă de workshopuri și evenimente pentru toți voluntarii, indiferent de domeniul lor de activitate. Ei oferă atât de multe de-a lungul timpului.., iar acum considerăm că e cazul să le returnăm acest favor.

În final, spune-ne, te rugăm, până când sunt recrutările și unde vă putem găsi?

Vă puteți înscrie în Brigada de Voluntari până pe 17 martie, completând acest formular, apoi trimiteți CV-urile printr-un email cu titlul CV_Nume_Prenume la adresa: hr@brigadadevoluntari.ro. Ne puteți găsi pe www.brigadadevoluntari.ro, iar în cazul în care aveți întrebări despre recrutări ne puteți trimite un email la adresa hr@brigadadevoluntari.ro. Vă așteptăm în număr cât mai mare la interviuri!

 

Taguri

Arhiva